Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των έξι κατηγορούμενων -του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και τεσσάρων αστυνομικών- για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γλάδστωνος. Όλοι τους κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο αφού κλήρωσε ενόρκους διέκοψε για τις 6 Νοεμβρίου ύστερα από την αναβολή που ζήτησε η υπεράσπιση, αναφέροντας ότι ένας από τους συνηγόρους του μεσίτη είναι απών λόγω ασθένειας και έχει υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού.

Πριν τη διακοπή κλήθηκαν τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου για να προσέλθουν στην επόμενη δικάσιμο, της 6ης Νοεμβρίου, στην αίθουσα 1 και ώρα 9:00, ενώ ορίστηκε και επόμενη συνεδρίαση για τις 11 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι με περιοριστικά μέτρα λόγω covid θα διεξάγεται η διαδικασία, κάτι που σημαίνει πως θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 15 ατόμων στο ακροατήριο. Ένα για κάθε κατηγορούμενο, την οικογένεια του θύματος και πέντε δημοσιογράφους.

Ο θάνατος του 33χρονου Ζακ είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε. Το υλικό που καταγράφηκε και μεταδόθηκε στα ΜΜΕ, με τον ακτιβιστή να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης «θάνατος σε δημόσια θέα».

Ενώ και ο πρόεδρος σημείωσε σήμερα πως πρόκειται για “μια ιστορική δίκη” μιλώντας προς τους ενόρκους, που κληρώθηκαν νωρίτερα, όπως μάς ενημερώνει το Παρατηρητήριο της δίκης «ZackieOh Justice Watch» που θα παρακολουθεί και θα αναμεταδίδει όσα συμβαίνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η σύνθεση του δικαστηρίου έχει ως εξής:
Τακτικοί δικαστές:
Πρόεδρος: Γεώργιος Κασίμης
Δικαστής (εκ δεξιών προέδρου): Μαρία Νταγκονίκου
Δικαστής (εξ αριστερών προέδρου): Μαρία Σκολαρίκη

Οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν: Σανδάλης, Οικονόμου Α., Κατσούλα και Μανάτος

Τι υποστηρίζει το βούλευμα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 μ.μ., «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία , ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, «έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξω από το Εφετείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην οποία βρέθηκαν ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια