Αναβάθμιση των ρατσιστικών επιθέσεων για το 2019 κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο παρουσίασε σήμερα την ένατη κατά σειρά ετήσια έκθεση του. Στην παρουσίαση χρησιμοποιήθηκαν οξείες εκφράσεις όπως «απαρτχάιντ», προκειμένου να καυτηριαστούν πρακτικές θεσμικού ρατσισμού και «πογκρομ» για τις οργανωμένες επιθέσεις με συμμετοχή ακροδεξιών σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ τονίστηκε η όξυνση του μισαλλόδοξου λόγου και της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ.

Το Δίκτυο αποτυπώνει στην έκθεση του τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις του τοπίου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, επικεντρώθηκε σε 4 θεματικές:

1. Τη ρητορική μίσους στη δημόσια σφαίρα, ως προπομπό της ρατσιστικής βίας, και τις συνέπειες της στην κοινωνική συνοχή.
2. Τον ρατσισμό της καθημερινότητας και πως επηρεάζει τη ζωή των θυμάτων και δη εν μέσω πανδημίας.
3. Τις επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που απειλεί την κοινωνική ειρήνη.
4. Τις νομικές εξελίξεις στο ρατσιστικό έγκλημα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο καυτηρίασαν την αναβάθμιση των επιθέσεων με θεσμική κάλυψη ή και συμμετοχή θεσμικών παραγόντων.

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση συμμετείχε σε επίθεση ένα κοινοτάρχης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν επιθέσεις απο οργανωμένες ομάδες με συμμετοχή ακροδεξιών ή ακόμα και αστυνομικών όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρία Γαβουνέλη καυτηρίασε τη ρητορική μίσους στη δημόσια σφαίρα και επανέλαβε ότι σκοπός της επιτροπής είναι να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους – ενάντια στη μισαλλοδοξία. Δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει κριτική στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο δεν συνεδρίασε «λόγω της πανδημίας».

«Αυτό παρότι η ΕΕΔΑ συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα εκτιμώντας ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη εγρήγορση» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Γαβουνέλη.

Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού επεκτάθηκαν τα κρούσματα θεσμικής ρατσιστικής συμπεριφοράς στα νοσοκομεία, στα σουπερμάρκετ και στα κέντρα υποδοχής που στήνονται σε ερημικές τοποθεσίες δημιουργώντας την εικόνα ενός «απαρτχάιντ».

Για τα ΜΜΕ επισημάνθηκε εμφατικά η αλλαγή ορολογίας η οποία φαίνεται να επιστρέφει σε έννοιες όπως «λαθρομετανάστης» παράγοντας ευαλωτότητα, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ο κίνδυνος που διατρέχουν γυναίκες πρόσφυγες εξαιτίας της τριπλής ευαλωτότητας την οποία υφίστανται. «Στη γλώσσα των Μέσων οι πρόσφυγες είναι «μετανάστες», «απείθαρχοι και πιθανοί φορείς του ιού» και αυτοί που «τους ζούμε» εμείς. Οι γυναίκες είναι επιπλέον «πόρνες» στο λόγο των ΜΜΕ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σύνδεση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής έκανε ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης, ο οποίος επεσήμανε ότι η δίκη των Αιγυπτίων αλιεργατών εκκρεμεί εδώ και οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν παραγραφεί τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Πρόκειται για το ένα από τα δυο μεγάλα σκέλη της δίκης στον αγώνα κατά του φασισμού, όπως εξήγησε. «Δεν είμαστε στην εποχή της άρνησης του ρατσιστικού κινήτρου, αλλά δεν έχουμε μεγάλη πρόοδο» είπε ο δικηγόρος και καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης. «Είναι ειρωνικό να επικαλείται η κυβέρνηση τον αγώνα των οργανώσεων σε διεθνή φόρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΓ δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής, και εκ της θέσεως του επικεφαλής του Δικτύου Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν παραβρέθηκε στην παρουσίαση της έκθεσης και τη συνέντευξη Τύπου.

Στην παρουσίαση της έκθεσης και τη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διά του εκπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα κου Φιλίπ Λεκλερκ, ως συντονιστές του Δικτύου. Ακόμη, μίλησαν εκπρόσωποι οργανώσεων που αποτελούν μέλη του Δικτύου και συγκεκριμένα των: Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, PRAKSIS, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Παρέμβαση έκανε επίσης ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. Τη διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]