Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αύξηση 1 δολαρίου την ώρα και μη αύξηση του κόστους περίθαλψης, τονίζοντας πως δουλεύουν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού μάλιστα ήδη 10 συνάδελφοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό

Μια σημαντική νίκη σημείωσαν οδηγοί και εργάτες που στους δύσκολους μήνες της πανδημίας σήκωσαν το βάρος της τροφοδοσίας της Νέας Υόρκης. Μετά από έξι μέρες απεργίας, οι εργαζόμενοι του Hunts Point Produce Market στη συνοικία του Μπρονξ, πέτυχαν διπλασιασμό της αύξησης σε σχέση με όσα πρότεινε η εργοδοσία, ενώ κατάφεραν να ακυρώσουν τα σχέδια για αύξηση του κόστους που πληρώνουν για την περίθαλψη, που ως γνωστόν στις ΗΠΑ γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβεβλημένων με τις επιχειρήσεις.

Οι 1400 εργάτες δουλεύουν για τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής τροφίμων, που είναι υπεύθυνη για τη συσκευασία και διανομή του 60% των φρούτων και λαχανικών στα εστιατόρια και σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης. Οι εργοδότες πρότειναν αύξηση μόλις 32 σεντ την ώρα, θέλοντας παράλληλα να μετακυλίσουν στους εργαζόμενους την αύξηση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αύξηση 1 δολαρίου την ώρα και μη αύξηση του κόστους περίθαλψης, τονίζοντας πως δουλεύουν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού μάλιστα ήδη 10 συνάδελφοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό.

“Οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να χορηγούν μέσα ατομικής προστασίας εδώ και μήνες, από το Σεπτέμβρη”, λέει ο Φράνκι, εργαζόμενος στην επιχείρηση εδώ και 28 χρόνια και μέλος του τοπικού συνδικάτου οδηγών. Προσθέτει πως “Δεν ζητάνε καν από τους εργαζομένους να φοράνε μάσκα. Αφαίρεσαν επίσης τους σταθμούς αντισηπτικών από το Σεπτέμβρη. Είναι σαν να αποφάσισαν ότι ο Κόβιντ έληξε. Εντωμεταξύ οι εταιρείες έλαβαν 15 εκ. δολάρια για το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσίας. Προσπαθώ να δείξω στις κόρες μου πως επειδή είμαστε φτωχοί δε σημαίνει πως δε διεκδικούμε όσα μας αξίζουν”.

Η απεργία ξεκίνησε στις 17 Γενάρη, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Αμέσως στήθηκαν επιτροπές περιφρούρησης στις εισόδους της αγοράς και δεν υποχώρησαν όταν την επόμενη μέρα εμφανίστηκε αστυνομία απειλώντας με συλλήψεις όσους στέκονταν στην περιφρούρηση, προβαίνοντας τελικά σε 5 συλλήψεις, αφού οι εργάτες δεν υποχωρούσαν.

“Είναι εξοργιστικό πως αφού μας αποκαλούσαν ήρωες για μήνες, συνέλαβαν μέλη μας επειδή διαμαρτύρονταν ειρηνικά για αύξηση”, είχε δηλώσει τη μέρα της σύλληψης ο πρόεδρος του συνδικάτου Ντάνι Κέιν. “Είναι η εργαζόμενοι βασικών κλάδων που πήγαιναν κάθε μέρα στη δουλειά στη διάρκεια της χειρότερης φάσης της πανδημίας για να θρέψουν την Νέα Υόρκη. Το μόνο που ζητάνε είναι ένα δολάριο ανά ώρα για να μπορούν να ταΐσουν κι εκείνοι τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι συνελήφθησαν τη μέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μας υπενθυμίζει σε ποια πλευρά της ιστορίας βρισκόμαστε”.

Oι εργάτες δεν υποχώρησαν, συνεχίζοντας να στέκονται πίσω από τις περιφράξεις που έστησε η αστυνομία στις δυο εισόδους της επιχείρησης, αποτρέποντας απεργοσπάστες από την προσέλευση στο χώρο εργασίας.

Οι απεργοί έλαβαν μεγάλη υποστήριξη από την τοπική κοινότητα, ενώ τους επισκέφτηκε, για τους δικούς της πολιτικούς λόγους, και η γνωστή βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο – Κορτές.

Οι περιφρουρήσεις ήταν 24ωρες, ενώ πολλοί εργάτες δήλωσαν πως ήταν η πρώτη φορά που κατέβαιναν σε απεργία, αλλά πως ένιωθαν ότι αυτό ωρίμαζε εδώ και καιρό. “Σε κάθε σύμβαση λέμε να απεργήσουμε, αλλά δεν το κάνουμε ποτέ”, λέει ο Τζέισον, συσκευαστής που δουλεύει 7 χρόνια στην εταιρεία, “αυτή τη φορά είναι διαφορετικό. Το 2021, μέσα στην πανδημία, λένε πως είμαστε βασικοί και όλα αυτά, άρα γιατί να μη μας δώσουν αυτό το δολάριο;”.

Τελικά, η νέα σύμβαση που καθορίστηκε, προβλέπει αύξηση κατά 70 σεντ την ώρα, ενώ το 2022 προβλέπεται αύξηση 50 σεντ. Επιπλέον δε θα αυξηθεί η συμβολή των εργαζομένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. “Δεν είναι το δολάριο που θέλαμε, αλλά είναι μια νίκη”, λέει ο εργάτης Χοσέ, προσθέτοντας πως “την επόμενη φορά θα παλέψουμε σκληρότερα. Χαίρομαι που το κάναμε αυτό, γιατί πριν νιώθαμε ότι κανείς δεν ενδιαφερόταν για μας. Τώρα ξέρουμε πως η Νέα Υόρκη στηρίζει τους μαύρους και μετανάστες εργάτες, κάποιοι από μας αποφυλακισμένοι, πολλοί από μας απλά προσπαθούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας και να τους δώσουμε μια καλύτερη ζωή. Ελπίζουμε άλλοι εργάτες να εμπνευστούν και να παλέψουν για ό,τι τους αξίζει, βλέποντας εμάς να το κάνουμε”.

*Από την Κατιούσα

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]