Η Εσθονία αναγκάστηκε να απολογηθεί μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσαν τα σχόλια του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Μαρτ Χέλμε, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωθυπουργό της Φινλανδίας «νεαρή πωλήτρια» αμφισβητώντας την ικανότητά της να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο 70χρονος Χέλμε, πρώην πρέσβης στη Μόσχα, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος EKRE (Συντηρητικό Κόμμα της Εσθονίας), περιγέλασε την 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, και την κυβέρνησή της, στην οποία συμμετέχουν ακόμη τέσσερις γυναίκες, ηγέτιδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, όλες κάτω των 35 ετών.

«Φτάσαμε να βλέπουμε μια νεαρή πωλήτρια για γίνεται πρωθυπουργός και μερικές αμόρφωτες ακτιβίστριες του δρόμου να συμμετέχουν σε κυβέρνηση», είπε ο Μαρτ Χέλμε.

Η δήλωση του ακροδεξιού πολιτικού προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στη Φινλανδία, όσο και στην πατρίδα του Εσθονία, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χέλμε φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνησή του.

Ο Χέλμε και το κόμμα του μπήκαν στην κυβέρνηση του Κεντρώου Κόμματος του Γιούρι Ράτας όταν αυτός έχασε τις εκλογές και για να μπορέσει να κυβερνήσει χρειάστηκε τη συμβολή του ακροδεξιού EKRE.

Ο ηγέτης της εσθονικής αντιπολίτευσης, Κάτζα Κάλας, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αν δεν παραιτηθεί ο Χέλμε εξαιτίας των δηλώσεών του για την κυβέρνηση της Φινλανδίας. «Προσέβαλε τη φινλανδική κυβέρνηση και επιτέθηκε προσωπικά στην πρωθυπουργό», σημείωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Εσθονίας Κέρστι Καλτζουλαΐντ απολογήθηκε για λογαριασμό του Χέλμε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.

Η Σάνα Μάριν, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας, δεν έχει κρύψει ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια και ότι εργάστηκε σαν ταμίας ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για τη Φινλανδία. Εδώ το παιδί μιας φτωχής οικογένειας μπορεί να σπουδάσει και να πετύχει τους στόχους του. Μια ταμίας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», έγραψε η Μάριν στο Twitter.

*Αλιευμένο από την ΕΦΣΥΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια