Μια ιστορία κρυφής μεταβίβασης επιχείρησης με θύματα πάνω από 80 εργαζόμενους επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες, ενώ το υπουργείο Εργασίας κωφεύει απέναντι σε τρανταχτές παρανομίες.

Συγκεκριμένα, στο νομό Κορινθίας, στα μέσα του περασμένου μήνα, ψύλλοι μπήκαν στα αυτιά των εργαζόμενων, όταν τα σούπερ μάρκετ ΣΠΑΚ, μέλος του Ομίλου «ΕΛΟΜΑΣ», έβγαλαν κατάλογο με γενναίες προσφορές. Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, επρόκειτο για το τελευταίο μεγάλο ξεφόρτωμα προϊόντων και αποθήκης, λίγο πριν από το «κανόνι».

Στις 23/9 ξεκίνησε η διαδικασία κλεισίματος των καταστημάτων, με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κοινού και, κυρίως, χωρίς προειδοποίηση των εργαζομένων. Λουτράκι, Περαχώρα, Ζευγολατιό, Κόρινθος, παντού λουκέτο.

«Παραιτούμαι από οποιαδήποτε απαίτηση» (!)

Οι δεκάδες εργαζόμενοι ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής ότι πετάγονται στο δρόμο και έλαβαν, οι περισσότεροι, μόλις το 1/3 της νόμιμης αποζημίωσης. Μάλιστα, εξαναγκάστηκαν από τη διοίκηση του ΣΠΑΚ να υπογράψουν, στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα (για να τεκμηριώνεται το γνήσιο της υπογραφής), ότι παραιτούνται από οποιαδήποτε απαίτηση στο μέλλον. Δηλαδή, από το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης απόλυσης, καθώς και από πολλές μέρες άδειας που χρωστάει η εργοδοσία σε αρκετούς από αυτούς!

Αυτό ήταν το «ευχαριστώ» για εργαζόμενους που εργάστηκαν υπερωριακά, χωρίς άδειες και ξεκούραση στην περίοδο της καραντίνας, για να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπολιτών τους -όπως συνέβη σε κάθε super market της χώρας.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι των ΣΠΑΚ δεν υπέγραψαν την καταγγελία της σύμβασής τους και αναμένουν, τουλάχιστον, την τήρηση του νόμου και την καταβολή ολόκληρου του ποσού που δικαιούνται.

«Παρ’ ότι η εν λόγω αλυσίδα επικαλείται οικονομικές δυσχέρειες, δεν είχε κάνει πριν από το ξαφνικό λουκέτο καμία κίνηση για τα χρέη της, καμία προ-πτωχευτική ενέργεια ή κάτι άλλο που να αποδεικνύει ότι τα πηγαίνει τόσο άσχημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Κώστας Κατεμής.

Καμία απάντηση από το υπουργείο Εργασίας

Ο Κ. Κατεμής καταγγέλλει ότι το υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα που κατατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου για τριμερή συνάντηση (εκπρόσωπος του υπουργείου, εργοδοσία, εργαζόμενοι-σωματεία), στην οποία η επιχείρηση θα πιεζόταν να πάρει πίσω τις παράνομες πρακτικές της.

«Εύκολα αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ομαδικές απολύσεις, άρα είναι παράνομες. Επίσης, η μείωση ή παρακράτηση των απολαβών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι συνιστά παραίτηση δικαιώματος, η οποία δεν επιτρέπεται, ακόμα και όταν υπάρχει συμφωνία των εργαζόμενων», τονίζει ο Κ. Κατεμής.

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αδράνεια του υπουργείου, ενώ θυμάται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν οι εργαζόμενοι έβρισκαν ανοιχτή την πόρτα της οδού Σταδίου. «Είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν και το ζήτημα θα φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται», συμπληρώνει.

Ερωτήματα προκαλεί και η κωλυσιεργία, του (υποστελεχωμένου, είναι η αλήθεια) Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας της Κορίνθου (ΣΕΠΕ), στο οποίο έχουν καταφύγει εδώ και πάνω πέντε εβδομάδες κάποιοι από τους εργαζόμενους.

Με τη γνωστή, παράνομη, συνταγή

Την ώρα που οι εργαζόμενοι «παραιτούνταν» από τα νόμιμα δικαιώματά τους, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΠΑΚ έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με το προσωπικό ότι η αλυσίδα «έχει πουληθεί στα Market In χωρίς το προσωπικό της». Την πληροφορία επιβεβαιώνουν παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν και για την εκμετάλλευση κτιρίων των ΣΠΑΚ.

Από μακριά «μυρίζει» κρυφή μεταβίβαση στα «μουλωχτά», ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να «αγοράσει» την πελατεία του παλαιού -ειδικά στο Λουτράκι, στις τουριστικές περιόδους, οι δυνητικοί καταναλωτές ξεπερνούν τους 10.000- αλλά να απαλλαγεί από το «βάρος» των εργαζόμενων και των υποχρεώσεων προς αυτούς.

Η μέθοδος απλή: ο παλαιός ιδιοκτήτης αδειάζει τα καταστήματα, απολύει το προσωπικό, κατεβάζει τις ταμπέλες και το κατάστημα μένει κλειστό για κάποιο μικρό διάστημα μέχρι να… ανέβει η νέα ταμπέλα.

Ο πρωταγωνιστής φέρεται να είναι ξανά ο ίδιος: Το Μarket In, το οποίο, το 2016 πήρε τα καταστήματα – «φιλέτο» του «Καρυπίδη» στη Βόρεια Ελλάδα, αφού πρώτα έμειναν εκτός δουλειάς, απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Ελπίδα για τους εργαζόμενους το δεδικασμένο

«Τότε, σε επανειλημμένες τριμερείς συναντήσεις ή και εργατικές διαφορές το υπουργείο Εργασίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΣΕΠΕ, όσο μπόρεσαν, έβαλαν φραγμό στην αυθαιρεσία αυτή, για παράδειγμα στα Γιάννενα, με τη συνεργασία του Εργατικού Κέντρου», λέει ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Θυμίζει ότι, με βάση γνωμάτευση του ΣΕΠΕ (Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδόνιας), η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε εγκύκλιο της Κεντρικής Διοίκησης του ΣΕΠΕ και έγινε αποδεκτή από δικαστήρια, στην περίπτωση των εργαζόμενων του «Καρυπίδη» έπρεπε να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002. Αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Δηλαδή, τα Market In (τα οποία βέβαια έχουν ασκήσει έφεση), ως διάδοχος του «Καρυπίδη», θα έπρεπε να προσλάβουν τους εργαζόμενους, διατηρώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί στην «Καρυπίδης» (μισθολογικά, αποζημιώσεις, άδεις κ.λπ.), ενώ ευθύνονται και για όλες τις μισθολογικές εκκρεμότητες, όπως τα δεδουλευμένα και οι μισθοί υπερημερίας (βλέπε αναλυτικά: Τέλος τα ψέματα για τα Market In, Left.gr, 4/4/2019).

«Με βάση τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 98/50/ΕΚ, του ΠΔ 178/202 και της διαμορφωθείσας νομολογίας, οποιαδήποτε προσπάθεια των εμπλεκομένων εργοδοτών να παρεκκλίνουν από τις ρυθμίσεις του ανωτέρω νομικού πλαισίου, μέσω διάφορων συμφωνιών, τις καθιστά άκυρες», υπογραμμίζει ο Ανδ. Νεφελούδης.

O Ανδ. Νεφελούδης στηλιτεύει την κραυγαλέα αδιαφορία της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι των ΣΠΑΚ μπορούν να διεκδικήσουν δουλειά με τους ίδιους όρους στο νέο εργοδότη, όπου αυτός εμφανιστεί, αξιοποιώντας το ΠΔ 178/2002 και το σχετικό δεδικασμένο.

Πρώτα απ’ όλα, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν την ακυρότητα των απολύσεων τους, «αφενός λόγω του ότι πρόκειται για μεταβίβαση, αλλά και διότι πρόκειται για ομαδικές απολύσεις».

Και όσοι αποδεχθούν τις απολύσεις τους, «πρέπει να απαιτήσουν το σύνολο της αποζημίωσης τους, αφού, σύμφωνα με τις διατάξεις, η ιδιωτική συμφωνία που πιεζόμενοι συνήψαν, καθίσταται άκυρη».

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Εποχή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]