Μνήμες από τις πρακτικές “εξαφανίσεων” του δικτάτορα Βιντέλα φέρνει στην Αργεντινή η υπόθεση του Σαντιάγο Μαλντονάδο, ενός 28χρονου ακτιβιστή που βρέθηκε για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην κοινότητα των Μαπούτσε και «εξαφανίστηκε» στη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στην Κουσαμέν στα νότια της χώρας.

Ο Μαλντονάδο έγινε ο πρώτος «desaparecido» (αγνοούμενος) της προεδρίας του Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο 28χρονος ακτιβιστής εξαφανίστηκε πριν ένα μήνα την 1η Αυγούστου, όταν η Αστυνομία κατέστειλε διαμαρτυρία της κοινότητας  των ινδιάνων Μαπούτσε Που Λοφ, στο  Κουσαμέν της επαρχίας Τσουμπούτ στο νότο της Αργεντινής. Ο Μαλντονάδο υποστήριζε την κοινότητα Μαπούτσε στον αγώνα της κατά του ιταλικού ομίλου Benetton που άρχισε να αγοράζει γη στο νότο της Αργεντινής από τη δεκαετία του ’90, με αίτημα και την αποφυλάκιση του αρχηγού της κοινοτητας, Φακούντο Χόνες Ουάλα.

Η υπ. Εσωτερικών Πατρίσια Μπούλριτς έσπευσε να αρνηθεί κάθε σχέση των σωμάτων ασφαλείας με την εξαφάνισή του, φτάνοντας ακόμη και να αμφισβητήσει ότι πράγματι βρισκόταν εκεί, ενώ δεν διστασε να δαιμονοποιήσει γι’ ακόμη μια φορά την κοινοτητα των ιθαγενών Μαπουτσε: «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανεξάρτητη και αυτόνομη δημοκρατία των Μαπούτσε σε αργεντίνικο έδαφος», διεμήνυσε η Μπούλριτς.

Την εξαφάνιση του Μαλτονάδο κατήγγειλαν και οι Madres de Plaza de Mayο, (Μητέρες της πλατείας του Μάη), λέγοντας ότι η εξαφανιση του 28χρονου μοιάζει με τις εξαφανίσεις των παιδιών τους επί δικτατορίας Βιντέλα, ενώ κατηγόρησαν ευθέως τον πρόεδρο Μάκρι ότι ακολουθει τις πρακτικές Βιντέλα αποκρύπτοντας πληροφορίες για το περιστατικό.

Θέση πήρε και ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του να βρεθεί ο Μαλντοναδο.

Την εξαφάνιση του Μαλτονάδο καταγγέλλουν ακτιβιστές, συλλογικότητες και αλληλεγγύοι όχι μόνο στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες γέμισαν με κόσμο με σύνθημα “DóndeEstáSantiago?”, δηλαδή «Πού είναι ο Σαντιάγο;». Το ίδιο και στο twitter το αντίστοιχο hashtag #DondeEstaSantiago.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για να βρεθεί ο εξαφανισμένος Σαντιάγο Μαλντονάδο δηλώνουν και οι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι της ΒΙΟΜΕ:

Τι συμβαίνει όταν μέσα στη δίνη του αγώνα και της αλληλεγγύης οι σύντροφοί μας, οι αλληλέγγυοι, οι αγωνιστές, «εξαφανίζονται»;

Εδώ, στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε συναγωνιστές και συντρόφους μας κατηγορούμενους σε δίκες, κλεισμένους σε κελιά, χτυπημένους από τα δακρυγόνα και τα γκλομπ των αστυνομικών δυνάμεων, εξοντωμένους από δικαστικούς αγώνες. Έχουμε μάθει ότι η αστική δικαιοσύνη θα παίρνει πάντα το μέρος των ισχυρών, κόντρα σε όσους δεν παρακαλούν, αλλά αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν. Όταν όλη αυτή η βία δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των αγώνων, φαίνεται πως οι εξαφανίσεις αγωνιστών είναι ένα ακόμα «όπλο» στην φαρέτρα των ισχυρών. Αυτό μας μαθαίνει η «δημοκρατική» Αργεντινή, με την εξαφάνιση του αγωνιστή αναρχικού Σαντιάγο Μαλντονάδο.

Όταν οι πολυεθνικές έρχονται, μαζί έρχεται η βία και η καταστολή

Ο πολυεθνικός κολοσσός Μπένεττον έχει αγοράσει μια έκταση 2,2 εκατομμυρίων εκταρίων (έκταση περίπου όσο το κράτος του Πουέρτο Ρίκο) στην Αργεντινή που συμπεριλαμβάνει και μεγάλο μέρος των εκτάσεων όπου κατοικούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι ινδιάνικες φυλές Μαπούτσε. Αν και η διαβίωση των Μαπούτσε κατοχυρώνεται νομικά από το κράτος της Αργεντινής, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας (με την περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής), το κράτος τάσσεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κολοσσού, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των κατοίκων. Στον αγώνα των Μαπούτσε ενάντια στην Μπένεττον είχε ταχθεί αλληλέγγυος και συμμετείχε και ο Σ. Μαλντονάδο, που βρισκόταν στο χωριό Που Λοφ, όταν 200 αστυνομικοί εισέβαλλαν στο χωριό, με μια βίαιη επίθεση που περιλάμβανε ξύλο με γκλομπ, πλαστικές σφαίρες, βία ενάντια σε παιδιά και γυναίκες του χωριού. Μετά από αυτήν την επίθεση ο Σ. Μαλντονάδο «εξαφανίστηκε», ενώ τελευταίες μαρτυρίες ήταν αυτές που το φέρουν να σύρθηκε από αστυνομικούς μέσα σε βανάκι τους.

Συντασσόμαστε μαζί με τους αγώνες των Μαπούτσε, αλλά και όλων των λαών της Αργεντινής και την απαίτησή τους, να εμφανιστεί ο Σ. Μαλντονάδο.

Ενάντια στις εξαφανίσεις, ως μέσο καταστολής των αγωνιστών και των κινημάτων

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή χιλιάδων αγωνιστών από τη λατινική Αμερική και όλον τον κόσμο, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη γη και στην ελευθερία

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X