Την πρώτη σε όλο τον κόσμο νομοθεσία για τη διάθεση δωρεάν προϊόντων γυναικείας υγιεινής αναμενόταν να ψηφίσει χθες το Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Ο νόμος που προτάθηκε από τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μόνικα Λένον, αναμενόταν να υπερψηφιστεί απρόσκοπτα, αφού πρόσφατα η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε πως θα τον υποστηρίξει, προσφέροντας 6,221 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Επίσης, 4,7 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε δημοτικά συμβούλια προκειμένου να επεκταθεί η πρωτοβουλία και σε άλλους δημόσιους χώρους, ενώ 59.000 ευρώ θα χορηγηθούν σε αθλητικούς ομίλους για τη δωρεάν διάθεση τέτοιων προϊόντων. Σήμερα, πολλά είδη γυναικείας υγιεινής, όπως ταμπόν, σερβιέτες και άλλα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, επιδοτούνται από σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Παλιότερα πολλά μέλη της κυβέρνησης αντιτίθεντο στην πρόταση της βουλευτού, επικαλούμενα την ανησυχία που ένιωθαν για το κατά πόσον ήταν εφαρμόσιμο το μέτρο, αλλά και για το ετήσιο κόστος που υπερβαίνει τα 28,1 εκατομμύρια ευρώ. Η μεταστροφή τους, όμως, σημαίνει ότι όλα τα κόμματα επρόκειτο να ψηφίσουν την πρόταση, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα προϊόντα θα παρέχονται δωρεάν σε όποια γυναίκα τα χρειάζεται.

Η Μόνικα Λένον δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένη που η πρόταση νόμου έτυχε της υποστήριξης όλου του πολιτικού φάσματος στη Σκωτία, από τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ που προσπαθούν να πατάξουν τη φτώχεια, μέχρι και πολλούς ιδιώτες που έχουν βιώσει τη «φτώχεια περιόδου», όταν ένα κορίτσι ή γυναίκα αδυνατεί να αγοράσει προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Η νέα νομοθεσία θα δημιουργήσει στην κυβέρνηση της Σκωτίας τη νομική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής παρέχονται δωρεάν σε οποιαδήποτε γυναίκα τα χρειάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα σχολεία της Σκωτίας διατίθενται δωρεάν προϊόντα περιόδου στις τουαλέτες ήδη από τη σχολική χρονιά 2018-2019. Η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από έρευνα της οργάνωσης «Young Scot» σε 2.000 άτομα, από την οποία διαπιστώθηκε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες χρειαζόταν να καταβάλει προσπάθεια για να έχει πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα. Σύμφωνα με έρευνα της «Plan International», το 12% των γυναικών (που ρωτήθηκαν) αναγκαζόταν να αυτοσχεδιάσει και να κατασκευάσει τα δικά του προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Οπως επισημαίνει μία δεκαεξάχρονη μαθήτρια, «το σωστό είναι κάθε γυναίκα να έχει δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια. Είναι πράγματα που μας είναι απολύτως απαραίτητα». Kαθώς η έμμηνος ρύση διαρκεί κατά μέσον όρο πέντε ημέρες, το κόστος των απαραίτητων προϊόντων γυναικείας υγιεινής φτάνει περίπου τα δέκα ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι «πολλά κορίτσια αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα υλικά, όπως χαρτομάντιλα ή κάλτσες», επισημαίνει η δεκαεξάχρονη, τονίζοντας ότι αυτό κάνει πολλά κορίτσια να χάνουν τα μαθήματά τους και να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]