Έντεκα νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, μελετώντας υψηλής ανάλυσης εικόνες δορυφόρου.

Οι ερευνητές της Βρετανικής Ανταρκτικής Αποστολής χρησιμοποίησαν εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου, το οποίο βοηθάει στον εντοπισμό μικρότερων αποικιών, λόγω του υψηλού βαθμού ανάλυσης του των εικόνων που καταγράφουν οι κάμερές του.

Εικόνες από τα χαρακτηριστικά κόκκινα-καφέ περιττώματα των πιγκουίνων πάνω στο λευκό πάγο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τους ερευνητές στην ανακάλυψη των νέων αποικιών στη χερσόνησο της Ανταρκτικής. Οι αποικίες βρέθηκαν κοντά σε παγόβουνα όπου ζει και αναπαράγεται το είδος των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, ενώ δύο από αυτές προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες.

Οι συγκεκριμένες αποικίες βρέθηκαν περιμετρικά της χερσονήσου, με τη μία μάλιστα να εντοπίζεται 180 χιλιόμετρα μακριά, σε σημείο που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως. Τρεις από τις αποικίες εντοπίστηκαν στη δυτική μεριά της Ανταρκτικής και οι υπόλοιπες έξι στην ανατολική.

Παρόλο που πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη, καθώς το είδος των πιγκουίνων απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το τέλος του αιώνα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρούς και μάλιστα ευάλωτους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, οι αποικίες αριθμούν μερικές εκατοντάδες σε πληθυσμό (συνολικά 25.000 με 55.000) κάτι που υπολογίζεται σε 5 – 10% συνολική αύξηση του πληθυσμού τους.

Ωστόσο, το είδος τους επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, καθώς είναι το μοναδικό είδος το οποίο αναπαράγεται σε θαλάσσιους πάγους και όχι στην παγωμένη στεριά. Με το λιώσιμο των πάγων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ο πληθυσμός του είδους αναμένεται να μειωθεί έως και 80-90% μέχρι το τέλος του αιώνα. «Οι νέες αποικίες είναι μία συγκλονιστική ανακάλυψη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Φρίτγουελ.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι και 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα επηρεάσει τον πληθυσμό των πιγκουίνων, προκαλώντας μείωσή του έως και 31%.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια