Όταν ένα μοντέλο φοράει νούμερο 10 ή 12, τότε χαρακτηρίζεται ως “plus-size” μοντέλο από την βιομηχανίας της μόδας, τη στιγμή δε που η μέση γυναίκα ντύνεται με νούμερο 14.

Ενώ διάφοροι οίκοι τελευταία έχουν αρχίσει τόσο να χρησιμοποιούν “plus-sized” μοντέλα στις επιδείξεις τους, όσο και να δημιουργούν ρούχα που δεν απευθύνονται μοναχά σε υπερβολικά αδύνατες γυναίκες, ο όρος ”plus-sized” όταν απευθύνεται σε μοντέλα, δεν έχει καμία σχέση με τις κανονικές, καθημερινές γυναίκες.

Δύο γυναίκες από την Αυστραλία, το μοντέλο Stefania Ferrario και η ηθοποιός, συγγραφέας αλλά και παρουσιάστρια του μεγαλύτερου reality για απώλεια βάρους στην Αυστραλία “Biggest Loser” Αjay Rochester , δημιούργησαν την καμπάνια #DropThePlus με την οποία απαιτούν να σταματήσει πλέον να χρησιμοποιείται ο όρος “plus size” στην βιομηχανία της μόδας. Το επιχείρημα τους είναι ότι η ιδέα των γυναικών για ένα υγιές σώμα διαστρεβλώνεται όταν βλέπουν στην πασαρέλα κανονικές γυναίκες να χαρακτηρίζονται ως plus size.

_81900903_drop_plus

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αjay Rochester μέσω λογαριασμού της στα social media κατέκρινε την Αυστραλιανή εταιρεία αθλητικών ρούχων, The Upside, καθώς αναφερόταν στο μοντέλο της κολεξιόν της Laura Wells ως “plus-size”.

laura-wells-upside-001

To μοντέλο Laura Wells σε φωτογράφηση της για την Αυστραλιανή μάρκα ρούχων “The Upside”

Πώς γίνεται μία τέτοια γυναίκα να θεωρείται ως plus size; Έχετε καθόλου ιδέα τι είδους ζημιά προκαλείται στο μυαλό των νέων κοριτσιών με το να χρησιμοποιείται χαρακτηρισμούς σαν αυτούς σε ένα τόσο αδύνατο μοντέλο;” ήταν τα λόγια της Αjay Rochester στο instangram και η αφορμή για να ξεκινήσει η καμπάνια.

Η Rochester ενθάρρυνε γυναίκες από όλο τον κόσμο να ανεβάσουν φωτογραφίες με το σώμα τους στα social media me to hashtag #DropThePlus. H καμπάνια πλέον έχει γίνει viral και πολλά μοντέλα, καθημερινές γυναίκες και διάσημοι την υποστηρίζουν.

25E307B700000578-2962260-image-a-12_1424472945445

25D0A35300000578-2959464-image-a-57_1424310973087

25E34F5B00000578-2962260-image-a-14_1424475515312

Είμαστε όλες γυναίκες, η #droptheplus καμπάνια έχει ως στόχο να κάνει τις γυναίκες να σταματήσουν να βάζουν ταμπέλες στον εαυτό τους με βάση το μέγεθός τους. Σέξι σε κάνει το μυαλό σου και όχι το σώμα σου. Ας μην αφήσουμε την κοινωνία να μας επιβάλει πρότυπα ομορφιάς, ας αγκαλιάσουμε αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε” είναι τα δυναμικά λόγια της Stefania Ferrario.

25C6132E00000578-2957731-Supportive_Stefania_Ferrario_labelled_a_plus_size_for_being_bigg-a-1_1424213360686

Το μοντέλο, ουσιαστικά, είναι η αιτία που μέσω των λογαριασμών της στα social media, το δυναμικό της χαρακτήρα και τα ενθαρρυντικά της λόγια, η καμπάνια #DropThePlus έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

 

Την υποστήριξη της για την κατάργηση του χαρακτηρισμού “plus size” έδειξε και το μοντέλο Robyn Lawley, το πρώτο μοντέλο “plus size” που πόζαρε  για το εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated.“ Η Lawley φοράει ρούχα νούμερο 12, κάτι που την κατατάσσει ποιο αδύνατη από την μέση γυναίκα που ντύνεται με νούμερο 14. “Δεν ξέρω αν θεωρώ τον εαυτό μου ως ένα plus size μοντέλο. Απλά θεωρώ τον εαυτό μους μοντέλο και προσπαθώ να βοηθήσω τις γυναίκες να αποδεχτούν το σώμα τους έτσι όπως ακριβώς είναι, είναι τα λόγια της.

robyn-lawley-sports-illustrated-swimsuit-issue-2015-photos02

Η καμπάνια πασχίζει να μας κάνει να καταλάβουμε ότι το μέγεθος στα ρούχα δεν είναι ικανό για να  μας φορέσει καμία ταμπέλα. Είμαστε όλες όμορφες ανεξάρτητου ύψους, χρώματος ή κιλών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια