Ελλάδα και Αυστραλία έχουν μια περιέργως, σε σχέση με τη μεταξύ τους απόσταση, άρρηκτη σχέση εδώ και δεκαετίες. Από αυτόν τον κανόνα δεν γλιτώνει ούτε η μουσική και μια από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού, οι οποίοι αντιστρόφως λατρεύουν τη χώρα μας, είναι και οι Dubrovniks. Audio Sonic Love Affair, Love is on the Loose Tonight, Holy Town, σίγουρα δεν θυμάσαι ούτε κατά προσέγγιση πόσες φορές τα έχεις ακούσει στο ραδιόφωνο, ή και έξω, σε μαγαζιά, στο δρόμο.

Από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου οι Dubrovniks πραγματοποιούν μια ξεχωριστή περιοδεία, μόνο στην Ελλάδα, για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από τη γέννηση τους . Όπως μας είπε ο Boris Sujdovic, από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, «ποτέ δεν σκεφτόμασταν πραγματικά ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια οι fans θέλουν ακόμα να μας βλέπουν να παίζουμε. Είναι φανταστικό, και για μας η Ελλάδα ήταν πάντα το καλύτερο μέρος της Ευρώπης για περιοδεία. Νομίζω ότι η Αυστραλία και η Ελλάδα ξέρουν να κατανοούν καλά το rock ‘n’ roll».

Νομίζω ότι η Αυστραλία και η Ελλάδα ξέρουν να κατανοούν καλά το rock ‘n’ roll

Φέτος, είπαμε, οι Dubrovniks συμπληρώνουν 30 χρόνια από τη δημιουργία τους, στα οποία όμως μεσολάβησε και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στο οποίο ήταν χωριστά: «Το μεγάλο διάλειμμα από τους Dubrovniks έχει ένα μεγάλο όφελος, και αυτό είναι ότι πλέον παίζουμε μόνο για να περνάμε καλά. Δεν έχουμε δισκογραφικές να μας λένε τι να κάνουμε. Δεν μας ενδιαφέρει καν αν θα έχουμε οικονομικό όφελος από τις περιοδείες, και αυτό μας δίνει μεγάλη ελευθερία» μας ξεκαθάρισε ο Boris, για να συμπληρώσει ότι η κούραση δεν τους αγγίζει, «γιατί κάνουμε μόνο σύντομες περιοδείες τώρα και όπως είπα μόνο για αγνή απόλαυση. Γι΄ αυτό αυτή η περιοδεία μας θα γίνει μόνο στην Ελλάδα».

Τον ρωτήσαμε τι κρατάει από όλα αυτά τα χρόνια ως «Dubrovnik». Μας πήγε αρκετά χρόνια πίσω, στο 1992, όταν είχαν κάνει την πρώτη έκρηξη και είχαν περάσει και από το θρυλικό Ρόδον, που όπως φαίνεται τους έμεινε αξέχαστο: «Δυο sold out βραδιές. Μετά τη συναυλία της πρώτης βραδιάς μια κοπέλα ήρθε σε εμάς και μας είπε ότι έκανε πολύ δρόμο για να μας δει, η μόνη της στεναχώρια ήταν ότι δεν είχαμε παίξει το κομμάτι Christine. Κανονίσαμε να έρθει και στη συναυλία της επόμενης βραδιάς και παίξαμε το κομμάτι για εκείνη. Το θυμάμαι αυτό καλά γιατί όταν είσαι σε περιοδεία είναι δύσκολο να ευχαριστήσεις τους fans και αυτός ήταν ο μικρός, ο ελάχιστος τρόπος μας να ευχαριστήσουμε, τουλάχιστον έναν θαυμαστή. Τα συγκροτήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς θαυμαστές».

«…μας είπε ότι έκανε πολύ δρόμο για να μας δει, η μόνη της στεναχώρια ήταν ότι δεν είχαμε παίξει το κομμάτι Christine. Κανονίσαμε να έρθει και στη συναυλία της επόμενης βραδιάς και παίξαμε το κομμάτι για εκείνη.»

Μετά το μεγάλο διάλειμμα, το οποίο τους ανανέωσε από κάθε άποψη, οι Dubrovniks είναι ξανά μαζί για τα καλά. Η αρχή έγινε το 2014, όπου επανενώθηκαν για μια φιλανθρωπική συναυλία, για έναν φίλο τους που υπέστη βίαιη επίθεση. Η είδηση για την επανένωση τους εξαπλώθηκε, ο κόσμος άρχισε να τους αναζητά και πάλι, και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν σχέδια για νέα μουσική, τουλάχιστον προς το παρόν: «Κάνουμε κάποια σόλο πράγματα. Με την G.O.D. (Garden of Dreams) Records στην Ελλάδα κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ της μπάντας μου με τον Chris [Flynn] Black Dirt. Το άλμπουμ λέγεται Sonic Redemption. Ο James [Baker] παίζει σε μια σπουδαία μπάντα που λέγεται Pain Killers και ο Chris [Flynn] και ο Peter [Simpson] θα κυκλοφορήσουν σύντομα κάποια σόλο πράγματα».

Ρόλο σε αυτό παίζει ίσως και η άποψη τους για την τωρινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία, για την οποία ο Boris εκφράζει γνώμη που σίγουρα βρίσκει σύμφωνο αρκετό κόσμο, ιδίως στην Ελλάδα: «Η ανεξάρτητη ροκ σκηνή δεν είναι και πολύ καλή αυτούς τους καιρούς. Όχι τόσο εξαιτίας των συγκροτημάτων, αλλά λόγω της βιομηχανίας. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία οι άνθρωποι ξεκινάνε να κατανοούν πόσο καλή ήταν η μουσική σκηνή τα τέλη του ‘70 και του ’80, το ίδιο και στην Ευρώπη».

«Είναι πολύ λυπηρό όταν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να στοιβάζονται σε μια μικρή τρύπια βάρκα για να περάσουν μια θάλασσα, χωρίς να ξέρουν αν θα φτάσουν ζωντανοί στην άλλη πλευρά.»

Στον επίλογο της κουβέντας μας, δεν γινόταν να παραλείψουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τελευταίου καιρού, όσο κι αν τα μέσα πλέον το παραβλέπουν αφού έχει σταματήσει να «πουλάει» τόσο πολύ. Μιλήσαμε για τους πρόσφυγες, την προσφυγική κρίση, και ο ίδιος ο Boris εξάλλου δεν είναι γηγενής, κατάγεται από την Κροατία (εξ ου και το Dubrovniks, είναι η πόλη από όπου κατάγεται). Στην Αυστραλία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Είναι καλό όταν διαφορετικές κουλτούρες σμίγουν και ανακατεύονται, και μερικές φορές αυτό παίρνει μία ή δυο γενιές, αλλά όλοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να ενοποιηθούν, διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα» μας λέει, για να τονίσει ότι «είναι πολύ λυπηρό όταν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από το να στοιβάζονται σε μια μικρή τρύπια βάρκα για να περάσουν μια θάλασσα, χωρίς να ξέρουν αν θα φτάσουν ζωντανοί στην άλλη πλευρά. Δεν είμαι σίγουρος για το ποια είναι η λύση σε αυτό».

Και, για μια μικρή προθέρμανση, το μήνυμα τους για τις επερχόμενες συναυλίες τους στη χώρα μας: «Θα είμαστε μεγαλύτεροι, δυνατότεροι, πιο γρήγοροι και πιο βρώμικοι αυτή τη φορά. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα rock ‘n’ roll show».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια