Το DuoKrama δημιουργήθηκε το 2017 από τη Μίρκα Λαμπροπούλου (κιθάρα) και την Έλσα Παπέλη (βιολοντσέλο). Το ντουέτο δημιουργήθηκε με στόχο να διαδώσει ένα μουσικό κράμα, αναμιγνύοντας στοιχεία από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς, όπου με το ηχόχρωμα των δύο εγχόρδων οργάνων, προσεγγίζει την αρμονία του γαλλικού Μπαρόκ, το πάθος του αργεντίνικου Τάνγκο, ακόμα και την ελληνική παράδοση!

Την Κυριακή 9 Ιουνίου το φρέσκο αυτό μουσικό duo θα εμφανιστεί σε έναν ιδιαίτερο και όμορφο χώρο στην Κυψέλη τον Πολυχώρο Διέλευσις όπου εκεί θα ακουστούν έργα των R. de Visee, E. Granados, A. Piazzolla και άλλων, παιγμένα με τη ξεχωριστή προσέγγιση των δυο μελών του σχήματος. Με αφορμή αυτό το live η αφεντιά μου βρήκε την Μίρκα Λαμπροπούλου και την Έλσα Παπέλη για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης για λογαριασμό του 3pointmagazine.

 

Πότε σχηματίστηκε το DuoKrama και με ποια αφορμή;

Έλσα: Το DuoKrama δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2017, στις αίθουσες του ωδείου όπου διδάσκουμε η Μίρκα και εγώ. Αφορμή υπήρξε η επιθυμία μας να παίξουμε παρέα τη μουσική που και οι δυο αγαπάμε. Μόλις εντοπίσαμε αυτή την κοινή μας ανάγκη, μαζέψαμε υλικό (το οποίο περιελάμβανε από συνθέσεις κλασικών συνθετών μέχρι και ενδιαφέρουσες διασκευές ελληνικών παραδοσιακών σκοπών) και ξεκινήσαμε τις πρόβες.

Μιλήστε μου για τη δική σας σχέση με τη μουσική, αλλά και με τα όργανα με τα οποία εμφανίζεστε επί σκηνής.

Έλσα: Η δική μου σχέση με τη μουσική, όπως φαντάζομαι και των περισσότερων μουσικών, είναι μια σχέση εξάρτησης. Δεν μπορώ (και δεν θέλω) να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς αυτήν. Ανακάλυψα το τσέλο και τη μαγεία της μουσικής σε σχετικά μεγάλη ηλικία (18 χρονών) και από τότε άλλαξε όλη μου η ζωή. Η πρώτη μου επαφή με το βιολοντσέλο κατέληξε σε κεραυνοβόλο έρωτα! Και νιώθω ευλογημένη γι’ αυτό.

Στη δική σας περίπτωση μιας και έχουμε μόνο δυο όργανα η «συνομιλία» έχει να κάνει με τη φύση του οργάνου πχ πρώτα η κιθάρα και μετά το βιολοντσέλο; Ή σας αρέσει ο πειραματισμός;

Μίρκα: Στόχος μας είναι τα έργα που ερμηνεύουμε να αναδεικνύουν και τα δύο όργανα. Συνήθως σε μια τέτοια συνεργασία το πολυφωνικό όργανο έχει ένα συνοδευτικό ρόλο ενώ το μονοφωνικό έχει σχεδόν πάντα τη μελωδία. Τα έργα όμως που ερμηνεύουμε προσφέρουν την ισορροπία που πρέπει. Σε ό,τι αφορά τον πειραματισμό, φυσικά και μας ενδιαφέρει. Ο πειραματισμός συνήθως εμφανίζεται ανάλογα με το ρεπερτόριο που διαλέγει ένας μουσικός να ερμηνεύσει. Οπότε είμαστε πολύ προσεκτικές στα έργα που διαλέγουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα ούτως ώστε και τα δύο όργανα να αναδειχθούν.

Μουσικά δεν έχετε περιορισμό -όπως υποδηλώνει και το όνομα σας- προσεγγίζετε διαφορετικά στυλ μουσικής. Κάπου άκουσα ότι είναι και “φασιστικό” εν έτει 2019 να θέτεις διαχωρισμούς στα είδη της μουσικής. Συμφωνείτε με αυτό μιας και αισθητικά κάνετε κάτι παρόμοιο;

Έλσα: Δεν θα το χαρακτήριζα “φασιστικό”. Ο άνθρωπος πολλές φορές έχει την ανάγκη να τοποθετεί τα πράγματα σε “κουτάκια”, για να μπορεί να τα χαρακτηρίζει χωρίς πολλή σκέψη. Το θέμα είναι πόσο θετικά ή αρνητικά προδιατεθειμένοι είμαστε στο να βρούμε τα κοινά στοιχεία, αυτά που ενώνουν τα διάφορα “κουτάκια”. Για παράδειγμα, στη μουσική συγκεκριμένα, μια όμορφη μελωδία με μια ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση και μία εκφραστική ερμηνεία δεν μπορεί παρά να είναι άκρως απολαυστική, είτε πρόκειται για ένα κλασικό έργο είτε για ένα τάνγκο είτε για ένα βραζιλιάνικο μπολερό. Καλή μουσική μπορεί να βρεθεί σε όλες τις εποχές και σε όλες τις παραδόσεις. Αυτό ακριβώς θέλουμε κι εμείς να αναδείξουμε μέσα από το ρεπερτόριο που έχουμε επιλέξει.

Μουσικά ποια ντουέτα από το εξωτερικό σας έρχονται στο μυαλό που κάνουν κάτι αντίστοιχο;

Μίρκα: Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε ψάξει καθόλου για να βρούμε αντίστοιχα ντουέτα. Το τσέλο είναι ένα από τα όργανα που αγαπώ ιδιαιτέρως και μόλις ήρθα σε επαφή με την Έλσα σκέφτηκα αμέσως ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάτι. Όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες συνέβη.

Ποια ήταν η πρώτη σας συναυλία που δώσατε ως duo;

Μίρκα: Η πρώτη μας συναυλία ήταν τον Φεβρουάριο σε έναν πολύ όμορφο και ζεστό χώρο στα Εξάρχεια.

Μπορεί ένας δημιουργός/μουσικός σήμερα να ζήσει αποκλειστικά από την τέχνη του;

Έλσα: Θεωρώ ότι μπορεί. Όχι με ιδιαίτερη οικονομική άνεση, ούτε ξεκούραστα φυσικά. Θέλει να κινείσαι διαρκώς και πολλές φορές να δουλεύεις συνδυαστικά (πχ μαθήματα, συναυλίες, ηχογραφήσεις, θεατρικές παραστάσεις).

Ποια η σχέση σας με τα social media; Έχει επαναπροσδιορίσει και έχει καθορίσει το διαδίκτυο πλέον τον τρόπο προσέγγισης και ακρόασης ενός τραγουδιού;

Έλσα: Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο διάδoσης της μουσικής, κατά τη γνώμη μου σαφώς προς το καλύτερο. Πλέον είναι πολύ εύκολο να γνωρίσεις άλλους μουσικούς, να ακούσεις τη δουλειά τους, να προωθήσεις τη δική σου. Έχω γνωρίσει καταπληκτικές δουλειές μέσω των social media. Δουλειές που δυστυχώς το ραδιόφωνο δεν προβάλει και, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, θα έμεναν στην αφάνεια.

Τι μουσική ακούτε; Ποια καινούργια μουσικά άλμπουμ έχετε ξεχωρίσει;

Έλσα: Περισσότερο ακούω κλασική μουσική αλλά και παραδοσιακή. Τελευταία έχω ξεχωρίσει δυο ελληνικά συγκροτήματα, τους Polis και τους Νέδα, οι οποίοι έχουν βγάλει εξαιρετικούς δίσκους με δικό τους πρωτότυπο υλικό.

Με ποιον τραγουδοποιό ή συγκρότημα από το εξωτερικό θα θέλετε να εμφανιστείτε επί σκηνής;

Μίρκα: Δεν έχω κάτι υπόψη μου. Από τη στιγμή όμως που δεν αναφερόμαστε σε κάποιον κλασικό μουσικό ή τραγουδιστή ή ορχήστρα, μάλλον θα προτιμούσα να παρακολουθώ τη συναυλία ως κοινό.

Όταν δεν είστε για λίγο DuoKrama, τι περιλαμβάνει μουσικά ή καλλιτεχνικά γενικότερα η καθημερινότητά σας;

Έλσα: Σίγουρα μελέτη και ακρόαση. Συχνά παρακολουθώ συναυλίες και παραστάσεις καθώς και μαθήματα άλλων οργάνων. Αυτή την εποχή προσπαθώ να διευρύνω τις γνώσεις μου στα κρουστά και συγκεκριμένα στο μπεντίρ.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου θα εμφανιστείτε στη Διέλευσις στην Κυψέλη για μια Συναυλία Μουσικής Δωματίου. Μιλήστε μου για αυτό το live.

Μίρκα: Περιμένουμε με χαρά αυτή τη συναυλία. Είναι την Κυριακή 9 Ιουνίου στον Πολυχώρο Διέλευσις στις 20.30. Πρόκειται για έναν όμορφο και φιλόξενο χώρο. Θα ακουστούν έργα από συνθέτες διαφορετικών εποχών αναδεικνύοντας την ομορφιά του κάθε οργάνου.

Tα επόμενα σχέδια σας;

Μίρκα: Επόμενός μας σταθμός θα είναι η Τήνος. Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει πολλές και διάφορες καλοκαιρινές πολιτισμικές δράσεις. Φέτος θα συμμετέχουμε και εμείς. Η συναυλία μας θα είναι στις 19 Ιουλίου σε ένα από τα όμορφα χωριά του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook στη σελίδα μας DuoKrama.

Κυριακή 9 Ιουνίου | DuoKrama (est. 2017)
Συναυλία Μουσικής Δωματίου
Μίρκα Λαμπροπούλου – κιθάρα
Έλσα Παπέλη – βιολοντσέλο

● ώρα έναρξης: 20.30
● εισιτήρια: 10€ | μειωμένο: 8€
● επικοινωνία/κρατήσεις: 210/86.13.739

Πολυχώρος Διέλευσις
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη
www.dieleusis.gr | info@dieleusis.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X