“Αυτή η εμμονή εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής δράσης θυμίζει συμμετοχική δημοκρατία μοιάζει ιδεοληπτική”, σημειώνει με μήνυμα συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ το Τμήμα Εφήβων και Νέων, της μονάδας απεξάρτησης του 18 ΆΝΩ. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις τοποθετήσεις που έχουν προηγηθεί και αντιτίθενται στις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται για τον οργανισμό, η θεραπευτική ομάδα του 18 ΑΝΩ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται απλά για μία τυχαία διαφοροποίηση του μοντέλου λειτουργίας, αλλά για ένα οπισθοδρομικό σχέδιο που γραφειοκρατικοποιεί και σβήνει την ιστορικότητα του ΚΕΘΕΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση για το ζήτημα

Με το σημείωμα που ακολουθεί εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στη μεγάλη οικογένεια του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Η αντίσταση στην αλλαγή είναι μια κεντρική και εύλογη ψυχική λειτουργία που αίρεται μετά από σταδιακή πολύπλευρη επεξεργασία. Δεν ερμηνεύεται φυσικά (“δεν θέλετε να αλλάξετε…”) Έχει άραγε νόημα να ερμηνεύεται κάθε κοινωνική διαμαρτυρία – έστω και από την οθόνη – στις βίαιες αλλαγές, όπως τώρα με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ως αντίσταση στην αλλαγή; Το αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α., ουσιώδες μέρος της κουλτούρας του, ακυρώνεται χωρίς ευκρινές πλάνο (η αφανής στόχευση δεν κρύβεται) και με βιασύνη έκτακτης ανάγκης. Αυτή η εμμονή εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής δράσης θυμίζει συμμετοχική δημοκρατία, μοιάζει ιδεοληπτική.

Η απεξάρτηση είναι το πιο ευαίσθητο κλινικό πεδίο, για πολλούς λόγους που δεν μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Εν ολίγοις, απαιτεί σε κλινικό επίπεδο γνώση και εμπειρία και σε διοικητικό αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Η γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕ.Θ.Ε.Α., το σβήσιμο της ιστορικότητάς του (αλλαγή φιλοσοφίας και διοικητικής δομής, διάλυση και συγχώνευση, απάλειψη εμβληματικών ονομάτων των δομών κ.α.) είναι οπισθοδρομικά και αποκαλυπτικά των κυβερνητικών διαθέσεων και της αντίφασης (δήθεν φιλελευθέρων) ιδεολογημάτων και πεπραγμένων. Το 18 ΑΝΩ συναντιέται πάντα με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στις διεκδικήσεις για τη διατήρηση του χαρακτήρα των “στεγνών” προγραμμάτων, που κάνει τις θεραπευτικές αυτές παρεμβάσεις για κάποιους πρότυπες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικές, με κύριο γνώμονα τη βαθιά, ριζική αλλαγή των εξαρτημένων συνανθρώπων μας, για άλλους αναχρονιστική και “cost ineffective”, προς όφελος γρήγορων παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης με σημαία την υποκατάσταση.

Συντασόμαστε με το πρώτο.

Η θεραπευτική ομάδα του Τμήματος Εφήβων και Νέων 18 ΑΝΩ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια