Η αναμονή στη στάστη για το μεταφορικό μέσο που θα σε οδηγήσει στην ασφάλεια του σπιτιού, σαν να μεταμορφώνεται σε περισσότερο υποφερτή όταν με το βλέμμα σου “σκαλίζεις” κάθε αφίσα, το παραμικρό αυτοκολλητάκι ή ακόμα και ένα στραβοκολλημένο χαρτί αγγελίας για ανέρευση εργασίας, πάνω σε μία γκρι ογκώδης κολόνα.  Αυτή τη φορά, το βλέμμα μου κόλλλησε, άθελα του βέβαια, σε ένα πολύ μικρό χαρτάκι, προχειρο-γραμμένο και άλλο τόσο πρόχειρο φτιαγμένο, με το οποίο ένας ακόμη άνεργος έψαχνε για δουλειά.

 

Κεφαλαία σομών γράμματα, έδιναν τρεις μοναχά πληροφορίες: ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ, και το προσωπικο του τηλέφωνο. Κάπου ανάμεσα στα περίτεχνα, για τις περιστάσεις, σομών αυτά γράμματα και στο τρόλλευ που κατέφθανε κατάλαβα ότι ακόμα και ένα άψυχο χαρτί, μπορεί να κρύβει ρατσισμό.

 

Γιατί στο δικό μου μυαλό, η ιδιότητα του Ελληνα, μόνο ως αχρείαστη μπορούσε να θεωρηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πώς γίνεται άλλοτε η καταγωγή να καθορίζει και την ικανότητα σου; Τη θέση έπρεπε να καταλάμβαναν οι σπουδές, η εμπειρία ή έστω οι διαθέσιμες ώρες του ή ακόμη και το όνομα του.

 

Με πικρία διαπίστωσα ότι το να είσαι Ελληνας, στις μέρες μας ισοδυναμεί με προσόν.Προσόν που θα ελκύσει τον επόμενο εργοδότη σου και θα σε προτιμήσει από κάποιο αλλοδαπό. Προσόν που η νοικοκυρά που θέλει να φτιάξει τη βρύση της, θα εκτιμήσει και ίσως χαρεί που πλέον είναι σίγουρη ότι στο σπίτι της δεν θα μπει ένας ξένος. Αυτοί σκοτώνουν και κλέβουν, δεν είναι τίμιοι… Προσόν που ακόμη και τον ίδιο τον υδραυλικό γέμιζε τα πνευμόνια του με περηφάνια καθώς με κεφαλαία γράμματα σχημάτιζε τον τόπο που τον γέννησε και τον μεγάλωσε.

 

Ο απρόσωπος κύριος ίσως καταφέρει να προσελκύσει πελάτες, με έναλευκό χαρτί κολλημένο σε μία φορτωμένη από διαφημιστικά κολώνας. Και ο λίγο παραπάνω πατριώτης πελάτης, ίσως χαμογελάσει αυθόρμητα όταν το μάτι του σταματήσει στα κεφαλαία γράμματα. Η κοινωνία όμως πλήττεται και θα συνεχίσει να πλήττεται από ρατσισμό και αδικία, όταν η καταγωγή υπερνικάει τα προσόντα, το φιλότιμο και την καλή διάθεση για δουλειά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Χριστιάνα Βουκελάτου

Σπουδάζει Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ιντερνετικα ραδιοφωνα και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Συμμετέχει από την αρχή στην προσπάθεια του 3pointmagazine.gr.

Σχετικά Άρθρα

X