Έκανε τον γύρο του κόσμου και σας την παρουσιάσαμε κι εδώ.

Μία εικόνα που  παρουσιάζει την απουσία των παιδιών, τα οποία τραγικά σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Μπορεί το εκφραστικό εφέ που χρησιμοποιήθηκε να είναι κλισέ -πόσες άλλες φορές δεν έχουμε δει την αντανάκλαση ως έκφραση της απουσίας- καταφέρνωντας ωστόσο να περάσει το μήνυμά του.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπογράμμιση. Τα παιδιά είναι τα τραγικότερα θύματα των πολεμικών επιχειρήσεων, μονομερών ή διμερών. Δεν έχουν προλάβει να πράξουν ώστε να θεωρηθούν υπεύθυνα για κάτι. Δεν έχουν προλάβει να ζήσουν και να εκδηλώσουν τη δυναμική του, να κυνηγήσουν τις επιθυμίες και τις αγωνίες τους. Αποπέμφθηκαν από τη ζωή πρόωρα.

Κι ενώ είναι τραγική η απώλεια των παιδικών ζωών, προσωπικά η εικόνα με ωθεί να λυπηθώ και για μερικά παιδιά ακόμη. Τα παιδιά που είναι ακόμη ζωντανά και οι ρουκέτες δεν στοχεύουν τις ζωές τους. Τα παιδιά του Ισραήλ που μεγαλώνουν μέσα στο μίσος και τον αλυτρωτισμό, στον «φόβο της τρομοκρατικής επίθεσης». Τα παιδιά που βλέπουν τους συμπολίτες τους να κάθονται στο βουνό και να χαζεύουν τη βροχή από ρουκέτες. Τα παιδιά που σε μια τέτοια εικόνα δεν θα είχαν αντανακλάσεις. Αλλά θα είχαν σκιές. Πολλές και βαριές.

Γιατί το μίσος δεν είναι μαχαίρι. Είναι δηλητήριο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts