Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αναδείξει πόσο σημαντική είναι ισότιμη πρόσβαση στην υγεία. Συχνά, δημόσιοι εκφραστές της πολιτείας τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι απειλούμαστε εξ ίσου. Ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, ο οποίος αποκάλεσε τον κορωνοϊό έναν «μεγάλο εξισωτή». Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν μια μεγάλη διάκριση σε ότι αφορά τους πληθυσμούς που πλήττονται από τον ιό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ενώ τη Δευτέρα οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 10.000, οι υγειονομικές αρχές προβληματίζονται από τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχει στους μαύρους Αμερικανούς. Το χάσμα είναι ιδιαίτερα έντονο σε πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ, όπου είναι συγκεντρωμένοι πολλοί Αφροαμερικανοί.

Η Λουιζιάνα έχει τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και η πλειοψηφία θανάτων είναι στη Νέα Ορλεάνη, όπου οι μαύροι Αμερικανοί αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού.  «Λίγο περισσότεροι από το 70% των θανάτων στη Λουιζιάνα είναι Αφροαμερικανοί», είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας, John Bel Edwards, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα. «Αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό και πρόκειται να κάνουμε λεπτομερή διερεύνηση προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το επιβραδύνουμε».

Νοτιοδυτικές πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Ντιτρόιτ, του Σικάγο και του Μιλγούοκι αναφέρουν επίσης μια αυξανόμενη ανισορροπία.

Το Ντιτρόιτ, το οποίο έχει σχεδόν 80% μαύρους, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Μίσιγκαν. Το ποσοστό θανάτων στην πόλη ανέρχεται στο 40% όλων των θανάτων της πολιτείας.

Στο Σικάγο, το οποίο είναι σχεδόν 30% μαύροι, οι μαύροι Αμερικανοί αντιστοιχούν σε 70% όλων των κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη και πάνω από τους μισούς θανάτους της πολιτείας.  «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι υπάρχουν γενικευμένες ανισότητες στα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, οι οποίες ακολουθούν φυλετικές γραμμές και το ίδιο ίσως ισχύει για τον ιό», είπε ο Ngozi Esike, διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Ιλινόις.

Οι Αφροαμερικανοί αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, κυρίως λόγω της συγκέντρωσής τους σε αστικές περιοχές και της εργασίας σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους. Μόνο 20% των μαύρων εργατών αναφέρεται ότι δικαιούνται να εργάζονται από το σπίτι, σε αντιδιαστολή με περίπου 30% για τους λευκούς εργάτες που εργάζονται σε αντίστοιχους κλάδους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

Ο ιός έχει σκοτώσει υψηλό αριθμό ηλικιωμένων μαύρων ανδρών εξαιτίας αυτού, παρόλο που υπήρξαν επίσης επιδημικές εξάρσεις ανάμεσα σε γυναίκες και νέους Αφροαμερικανούς στο Νότο.

Εντωμεταξύ, ειδικοί επιστήμονες  επισημαίνουν την αρχική έρευνα που δείχνει την υψηλή επικράτηση του Covid-19 σε πάσχοντες από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη – παράγοντες κινδύνου που είναι πιο συνηθισμένοι σε μαύρους Αμερικανούς. Γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει πιο ραγδαία εξέλιξη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πολλά νοσοκομεία κάνουν τεστ μόνο σε εκείνους που τους γίνεται εισαγωγή για εντατική θεραπεία.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται σημαντικά από τις φυλετικές ανισότητες στην υγειονομική φροντίδα, αν συνυπολογίσουμε και το κλείσιμο δομών και τα πλαφόν στα πακέτα δημόσιας ασφάλισης όπως το Medicaid και το Medicare. Οι Αφροαμερικανοί έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός δημόσιας ασφάλισης σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς και είναι περισσότερο πιθανό να ζουν σε περιοχές με ανεπαρκείς υγειονομικές παροχές, όπου η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι σπάνια ή ακριβή.

Φυλετικοί φραγμοί προκύπτουν και από παράγοντες, όπως η έλλειψη εμπειρίας των ειδικών υγείας στην κουλτούρα της κοινότητας στην οποία εργάζονται και συμβάλουν και αυτοί στην ανισότητα των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το περιοδικό Journal of General Internal Medicine. Το Ίδρυμα Century Foundation βρήκε ότι οι πάροχοι υγείας που βρίσκονται στην πλειονότητα των γειτονιών Αφροαμερικανών και Λατίνων τείνουν να παρέχουν χαμηλότερης ποιότητας φροντίδα.

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις JB Pritkzer αναγνωρίζει τον ρόλο του ρατσισμού στην ανταπόκριση της πολιτείας στην επιδημία, αλλά το αποκάλεσε «ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα» που δεν θα λυθεί σε μερικές εβδομάδες. «Είναι δύσκολο να επανορθώσουμε για τις δεκαετίες, ίσως και αιώνες, ανισοτήτων της εφαρμογής υγειονομικής φροντίδας σε έγχρωμους ανθρώπους», είπε.

Και ενώ ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, η διαχείριση των κυβερνήσεων μπορεί να κάνει, λέει η δρ. Uché Blackstock, γιατρός και Γενικός Διευθυντής του Advancing Health Equity, ενός οργανισμού ενάντια στις ανισότητες στην υγεία.

Επισημαίνει ότι οι αρχικές οδηγίες που δόθηκαν ήταν να γίνονται τεστ σε όσους είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι οι μαύροι ασθενείς στις πιο φτωχές περιοχές του Μπρούκλιν και του Κουίνς δεν έκαναν τεστ τόσο γρήγορα όσο οι λευκοί ασθενείς στο Μανχάταν που είχαν τα μέσα για να ταξιδεύουν.

Στο Ουινσκόνσιν, περισσότεροι από τους μισούς από τους 86 θανάτους που έχουν ανακοινωθεί στην πολιτεία, είναι από το Μιλγουόκι. Τα περιορισμένα τεστ και η αργή δημόσια ενημέρωση κατέληξε σε εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων από ένα σε 350 σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Οι υγειονομικές υπηρεσίες είπαν ότι ο ιός διαδόθηκε στην πόλη μετά από επαφή του πρώτου κρούσματος με κάποιον από ένα πλούσιο, παρακείμενο προάστιο λευκών Αμερικανών.

Ο αντιπρόσωπος της πολιτείας, David Bowen, που είναι μαύρος, ήταν το πρώτο μέλος του τοπικού κοινοβουλίου που διαγνώστηκε με τον ιό. Είπε στη Guardian ότι αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε μεταδώσει τον ιό σε άλλα τρία άτομα. Μόνο ένα άτομο μπορούσε να κάνει το τεστ.  «Όταν οι λευκές κοινότητες αρρωσταίνουν, εμείς η μαύρη κοινότητα απειλούμαστε με θάνατο από την ίδια ασθένεια, με έλλειψη υγειονομικής φροντίδας και συχνά μένουμε στην αυτό-διάγνωση», είπε.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Επιδημιών, όλες οι πολιτείες πρέπει να καταγράφουν τα τεστ και τις θεραπείες που κάνουν, όπως σε όλες τις επιδημίες. Λιγότερες από καμιά δεκαριά έχουν ανακοινώσει τα στατιστικά δεδομένα.

Την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιάστριας Elizabeth Warren και του μέλους του Κονγκρέσου Ayanna Pressley, από τη Μασαχουσέτη, έστειλαν μια επιστολή ζητώντας από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου των Επιδημιών να δώσει στη δημοσιότητα φυλετικά δεδομένα. Χωρίς δημογραφικά δεδομένα, οι υπηρεσίες υγείας και οι νομοθέτες δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που μπορεί να προκύψουν, στα αποτελέσματα του τομέα της υγείας και τα τεστ, λένε στην επιστολή.

Η Επιτροπή Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα εγκαλεί επίσης το Εθνικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Επιδημιών για τη μη συμπερίληψη φυλετικών διακρίσεων. «Αυτή είναι μια κρίση που δεν μοιάζει με καμιά άλλη και οι υπηρεσίες της πολιτείας μας και οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στο να φέρουν τη διαφάνεια», είπε η Kristen Clarke, πρόεδρος της επιτροπής και διευθύντρια.

Η επιτροπή έστειλε επιστολές καλώντας τις υπηρεσίες υγείας της πολιτείας, καθώς και της Ουάσιγκτον να ανακοινώσουν τα στατιστικά τους. Τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος της Ουάσιγκτον Muriel Bowser δημοσίευσε τα νούμερα του κορωνοϊού ανά φυλή για πρώτη φορά: από τους 24 θανάτους της περιφέρειας, οι 14 είναι μαύροι ασθενείς. Στην Ουάσιγκτον σήμερα ζουν 45,5% Αφροαμερικάνοι, αφότου έπαψαν να είναι πλειοψηφία το 2011.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον απορρίπτει τα ερωτήματα για φυλετικές διακρίσεις, λέγοντας ότι «όλοι οι θάνατοι είναι ανησυχητικοί». Όμως για πολλές μαύρες κοινότητες, η απειλή της μόλυνσης από τον Covid-19 είναι ανάλογη με τον φόβο τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Pew, 46% των μαύρων Αμερικανών βλέπουν τον κορωνοϊό ως απειλή για την υγεία τους, περισσότεροι από τους διπλάσιους σε σχέση με τους αντίστοιχους λευκούς.

«Γνωρίζουμε ότι οι μαύροι Αμερικάνοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Αυτό είναι ένα ζήτημα κοινωνικής, οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης» είπε η Clarke. «H μεταχείριση μιας κοινότητας έχει επιπτώσεις σε όλες τις κοινότητες στη χώρα».

Της Kenya Evelyn για τον Guardian

Μετάφραση-Απόδοση: Μαρινίκη Κολιαράκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια