Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορούν να λάβουν περίθαλψη αν νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό διότι δεν έχουν εθνικότητα, ενισχύοντας έτσι την εξάπλωση της επιδημίας, προειδοποιούν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι απάτριδες που βρίσκονται στο έδαφός τους θα έχουν δωρεάν ιατρική βοήθεια και ότι θα έχουν την δυνατότητα αυτοαπομόνωσης χωρίς την απειλή της σύλληψης και κράτησης.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, δεν έχει νόημα οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν πολίτες τους, επιτρέποντάς της να εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα του πληθυσμού.

«Τα συστήματα υγείας βασίζονται όλα στην εθνικότητα. Αν είσαι άπατρις, είσαι αόρατος απέναντι στο κράτος, αλλά δεν είσαι αόρατος απέναντι στον ιό», προειδοποιεί ο Τζόσουα Καστελίνο, εκτελεστικός διευθυντής του Minority Rights Group International.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες καμίας χώρας. Συχνά ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στερούμενοι θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ιατρική περίθαλψη, η στέγαση και η απασχόληση.

Μεγάλοι πληθυσμοί απάτριδων ζουν στην Μιανμάρ, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Ταϊλάνδη και την Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Τζόσουα Καστελίνο, το πρόβλημα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως οξύ στην Αφρική, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

Εκατοντάδες χιλιάδες απάτριδες Ροχίνγκια, που ζουν σε υπερκορεσμένους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές και την Μιανμάρ, είναι σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Το Μπανγκλαντές ανέφερε το πρώτο κρούσμα της επιδημίας την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Κοξ Μπαζάρ, όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί. Υπηρεσίες αρωγής ανησυχούν ότι ένα ξέσπασμα της επιδημίας εκεί θα είναι ανεξέλεγκτο.

Οι άνθρωποι καταλήγουν απάτριδες για ένα σύνολο ιστορικών, κοινωνικών και νομικών λόγων, στους οποίους περιλαμβάνεται η μετανάστευση, η προβληματική νομοθεσία περί υπηκοότητας και η εφαρμογή εθνοτικών διακρίσεων.

Έκκληση όμως κάνει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καλώντας τις κυβερνήσεις να τους περιλάβουν όλους στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στο πλαίσιο της μη σύλληψης, γιατί κανείς δεν είναι προστατευμένος, μέχρι να είναι όλοι είναι προστατευμένοι.

Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν άδεια παραμονής, μέχρι την 1η Ιουλίου, θα αναγνωρίζονται ως Πορτογάλοι πολίτες, προκειμένου αν έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Και η Ιρλανδία δημιούργησε ένα προστατευτικό τείχος ανάμεσα στις υπηρεσίες υγείας και τις υπηρεσίες μετανάστευσης κατά την διάρκεια της κρίσης, επιτρέποντας σε μετανάστες χωρίς νόμιμα έγραφα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς να φοβούνται ότι τα στοιχεία τους θα διαβιβασθούν στις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]