Δεκαπέντε χιλιάδες βαρέλια με αργό πετρέλαιο  χύθηκαν  σε δύο από τα σημαντικότερα του Εκουαδόρ, καθώς δύο μεγάλοι αγωγοί πετρελαίου έσπασαν.

Αυτόχθονες της περιοχής του Αμαζονίου του Εκουαδόρ άσκησαν αγωγή εναντίον της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο καθώς και εναντίον των  ιδιωτικών και κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών για την ευθύνη που έχουν για τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στη χώρα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ανέφερε την Τετάρτη η ΜΚΟ Amazon Frontlines.

Η αγωγή κατατέθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο της El Coca, στη βορειοανατολική περιοχή του Sucumbios κοντά στα κολομβιανά σύνορα.

Στις 7 Απριλίου, όταν και έσπασαν δύο μεγάλοι αγωγοί πετρελαίου, περίπου 15.000 βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν σε δύο από τους σημαντικότερους ποταμούς της χώρας. Η μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα εχει επηρεάσει πάνω από 2.000 οικογένειες και έχει αφήσει περίπου 120.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και φαγητό, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη απομονώσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Οι αρχές κατηγορούνται ότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις αυτόχθονες κοινότητες, μεταξύ των οποίων η κατάλληλη προσπάθεια καθαρισμού, η παροχή νερού και φαγητού στις κοινότητες και η έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με το μέγεθος της μόλυνσης, ανέφερε η ΜΚΟ.

 

Ήδη υποφέρουμε από διάφορες ασθένειες λόγω της πετρελαϊκής μόλυνσης και τώρα είμαστε αντιμέτωποι και με την πανδημία, ανέφερε στη ΜΚΟ ηγέτης των αυτοχθονων Kichwa Carlos Jipa.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για την σοβαρή διάβρωση κατά μήκος της όχθης του ποταμού Κοκα που βάζει σε κίνδυνο τους αγωγούς πετρελαίου, αλλά η κυβέρνηση του Εκουαδόρ δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα τροπικού δάσους θα επηρεαστεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μια από τις πιο σημαντικές σε βιοποικιλότητα περιοχές του πλανήτη θα καταστραφεί λόγω της πετρελαιοκηλίδας.

Με πληροφορίες από Telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X