Περίπου τα δύο τρίτα των εγκλείστων σε φυλακή στο κεντρικό τμήμα του Εκουαδόρ, που είναι συνολικά 600, έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδμούνδο Μονκάγιο, στέλεχος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Στη φυλακή της Αμπάτο, πόλης των Άνδεων, έχει διαγνωστεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 οι 420 από τους εγκλείστους, ενώ δύο έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19.

Αυτή η φυλακή αποτελεί μάλλον εξαίρεση του κανόνα στο Εκουαδόρ όπου, κατά τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 500 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επί συνόλου 38.000 εγκλείστων σε φυλακές. Εκτός από τους δύο στην Αμπάτο, είναι γνωστό ότι υπέκυψε άλλος ένας, στην πρωτεύουσα Κίτο.

Από τους φυλακισμένους μόνο τρεις έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και «η κατάστασή τους είναι σταθερή», σύμφωνα με την υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Εκουαδόρ, ενώ κάνει λόγο για τρία κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε φρουρούς.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στα μέσα του Μαρτίου επέτρεψε στις αρχές να μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις φυλακές προχωρώντας σε πρόωρες αποφυλακίσεις και ελαφρύνοντας ποινές.

Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων και οι θάνατοι σε συμπλοκές μεταξύ εγκλείστων είχαν ήδη ωθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σωφρονιστικά καταστήματα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίσημα περίπου 2.800 επιβεβαιωμένους θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 34.800 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Άλλοι 1.800 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια