Της Αλέκας Ζουμή

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εμπλέκεται και στην υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έπεσε θύμα βαρύτατου ξυλοδαρμού στις 14.9.2014 στο γήπεδο της Αλικαρνασσού, και καταγγέλλεται «για πλαστή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση», διότι στο επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης θανάτου που υπέγραψε δεν διέκρινε κακώσεις στο κεφάλι, κάτι που διαψεύδεται από τις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί αλλά αρχικά δεν είχαν συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Μπορεί μια ιατροδικαστική έκθεση να αποδειχτεί λανθασμένη; Μπορεί μια τόσο ισχυρή γνωμάτευση να μην έχει συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται; Μπορεί ένας ιατροδικαστής να λειτουργήσει παρελκυστικά ως προς την απόδειξη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης; Μπορεί. Η απάντηση έρχεται αβίαστα εάν σκεφτεί κανείς τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση του θανάτου του βρέφους από τη Συρία και παράλληλα, συνειρμικά, εάν ταυτίσει ένα κομμάτι της «έρευνας» με άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος που παραμένουν ανοιχτές.

Κοινός «παρονομαστής» του πρόσφατου γεγονότος με έναν άλλο άδικο θάνατο προ πενταετίας είναι ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης. Ο Σ. Μπουζιάνης, ο οποίος μετατράπηκε στο πρόσωπο των ημερών -κάτι που βεβαίως ο ίδιος επιδίωξε-, στην περίπτωση του βρέφους μίλησε από την πρώτη στιγμή για σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν τις επόμενες μέρες, αφού είχαν ωστόσο προκαλέσει τον στιγματισμό των μελών της οικογένειας του μωρού, αλλά και ξενοφοβικές αντιδράσεις από ένα κομμάτι της κοινωνίας, υποβοηθούμενες από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ μίσους που υιοθέτησαν το πόρισμά του.

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης πλέον ελέγχεται πειθαρχικά καθώς έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δικό του πόρισμα τίθεται εν αμφιβόλω.

Έχει συμβεί στην υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έπεσε θύμα βαρύτατου ξυλοδαρμού στις 14.9.2014 στο γήπεδο της Αλικαρνασσού από οπαδούς της ομάδας του Ηροδότου και έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες αργότερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Από την πρώτη στιγμή του θανάτου του η οικογένεια Κατσούλη κατήγγειλε προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας, καθώς οι αρχικές γνωματεύσεις έκαναν λόγο για «παθολογικά αίτια», ενώ από τη δικογραφία απουσίαζε υλικό που σε δεύτερο χρόνο η οικογένεια αναζήτησε και προσκόμισε στη Δικαιοσύνη.

Η οικογένεια Κατσούλη έχει υποβάλει μήνυση κατά γιατρών και ιατροδικαστών για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το όνομα του Σωτήρη Μπουζιάνη, τον οποίο καταγγέλλουν «για πλαστή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση». Και αυτό διότι στο επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης θανάτου που υπέγραψε δεν διέκρινε κακώσεις στο κεφάλι, κάτι που διαψεύδεται από τις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί αλλά αρχικά δεν είχαν συμπεριλήφθη στη δικογραφία. «Επιμελώς δεν είχαν συμπεριληφθεί» σύμφωνα με την οικογένεια.

«Πρόκειται για 22 συνολικά συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι υπήρχαν τραύματα στο κεφάλι και σε μία εξ αυτών το σημείο δίπλα από το αυτί του έχει μελανιάσει από το εσωτερικό αιμάτωμα. Σε άλλες φαίνεται πως υπάρχει συρραφή πριν ακόμη ξυρίσουν το τριχωτό της κεφαλής» θα σημειώσει μιλώντας στην «Αυγή» ο πατέρας του Κώστα, Βασίλης Κατσούλης.

Οι συγγενείς του 46χρονου θεωρούν πως ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης και ο ιατροδικαστής Καλογρηάς «απέκρυψαν σημαντικά χτυπήματα στο κεφάλι του Κώστα σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μελέτησαν εξαρχής το ιατρικό υλικό, όπως και τις φωτογραφίες νεκροτομής». Αναρωτιούνται πώς γίνεται τόσο σημαντικά στοιχεία να μην έχουν ληφθεί υπόψη και οι εκθέσεις να αναφέρουν πως δεν διακρίνονται κακώσεις στο κεφάλι.

Με αφορμή την υπόθεση του θανάτου του βρέφους και τους ισχυρισμούς του ιατροδικαστή που αποδείχτηκαν ψευδείς, ο Βασίλης Κατσούλης αναφερόμενος στη δική του εμπειρία εκφράζει την απορία: «Πώς τόσοι πολλοί κρατικοί λειτουργοί, δύο γιατροί, τέσσερις ιατροδικαστές -μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Μπουζιάνης- και ένας παθολογοανατόμος αναλαμβάνουν την ευθύνη να βεβαιώσουν ψευδώς πως ο θάνατος του Κώστα δεν ήταν τραυματικής αιτιολογίας; Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό;».

Την ώρα που η οικογένεια Κατσούλη ετοιμάζεται να δώσει ακόμη μία μάχη στο Εφετείο ώστε να δικαιωθεί ο 46χρονος οπαδός του Εθνικού, ο Βασίλης Κατσούλης συνδέει πρόσωπα και γεγονότα και καταλήγει λέγοντας πως «ο έλεγχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ήταν ανέκαθεν για τη Δεξιά πρώτιστο καθήκον και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο».

Πηγή: Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]