Την επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, υπογραμμίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.

Η ΕλΕΔΑ επισημαίνει ότι η καθυστέρηση της Πολιτείας να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά και ζητά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ

Κοινό αίτημα των κατοίκων των νησιών και των αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει τους 38.000 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Κοινή συνισταμένη όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο (τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις) όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ότι η λειτουργία δομών κλειστoύ τύπου δεν αποτελεί λύση, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης. Αυτό φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της.

Το ζήτημα είναι, κοινή λογική υπάρχει;

Η Πολιτεία συνεχίζει να πειραματίζεται επικίνδυνα στη διαχείριση του προσφυγικού. Αντί να λαμβάνει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται και χωρίς την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου, πορεύεται με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εξαγγελίες, δημιουργία δομών επί δομών συντονισμού, νομοσχέδια και τροπολογίες που τροποποιούν νόμους λίγων μηνών κλπ. Τοπικές κοινωνίες, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες. Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ξενοφοβικά περιστατικά η μόνη πρακτική αντίδραση που βλέπουμε είναι η, εξ ορισμού αδιέξοδη, ανάθεση στην αστυνομία της διαχείρισης των εκρήξεων. Η εκφορά εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου από την πλευρά θεσμικών εκπροσώπων, η ανεξέλεγκτη δράση τοπικών ομάδων και περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής που ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει, θέτουν σε προφανή κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά.

Καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επείγουσα μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς και για την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών, ξαναρωτάμε: κοινή λογική υπάρχει;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]