Ένα εμβόλιο που απευθύνεται σε πολλαπλά στελέχη του ιού του HIV, πρόκειται να τεθεί σε τελική δοκιμασία σε ΗΠΑ και Ευρώπη φέτος, με τους ειδικούς να εκφράζουν «προσεκτική αισιοδοξία.»

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Johnson & Johnson επιδιώκει να δοκιμάσει έναν νέο τύπο εμβολίου κατά του ιού του HIV, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, υποστηρικτές της πρόληψης του ιού του HIV, εξακολουθούν να επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη σημασία των τρεχουσών θεραπειών – PrEP και προφυλακτικών – στο δρόμο για τον τερματισμό του ιού του HIV.

Τι περιλαμβάνει η δοκιμή;

Η μελέτη Mosaico θα δει περισσότερους από 3.800 άνδρες, που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, που λαμβάνουν μια σειρά εμβολίων, με την ελπίδα ότι θα τους εμποδίσει να αποκτήσουν τον ιό. «Οι συμμετέχοντες θα λάβουν έξι δόσεις σε τέσσερις συνεδρίες» , δήλωσε στο Bloomberg ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «τα δύο τρίτα των ζώων που έλαβαν το εμβόλιο ανέπτυξαν ανοσία στον ιό του HIV» .

Τι κάνει αυτό το εμβόλιο διαφορετικό;

Οι προηγούμενες προσπάθειες των εμβολίων τείνουν να επικεντρώνονται σ’ ένα μόνο στέλεχος του ιού. Αυτό το εμβόλιο ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση για τον ιό του HIV και για το AIDS. Πρόκειται για ένα που ανταποκρίνεται σε πολλαπλά στελέχη του ταχέως μεταβαλλόμενου ιού. Η προσέγγιση αυτή «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κάλυψη της τεράστιας ποικιλομορφίας των ιών παγκοσμίως» , δήλωσε ο Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και πρόσθεσε: «Για ιατρικούς και παγκόσμιους λόγους δημόσιας υγείας, είναι καλύτερο να έχουμε ένα εμβόλιο, που θα λειτουργεί σε πολλά μέρη του κόσμου» .

Μαζί με την βιολόγο Bette Korber, το ζευγάρι δημιούργησε ένα σύνολο πρωτεϊνών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της άμυνας έναντι των στελεχών. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ιό, που μεταβάλλεται για να δημιουργηθούν οι πρωτεΐνες που αυξάνουν την ανοσία.

Μπορούμε να τερματίσουμε τον ιό HIV μέχρι το 2030;

Ο Matthew Hodson, υποστηρικτής της πρόληψης κατά του ιού του HIV και εκτελεστικός διευθυντής της NAM, δήλωσε στο Gay Star News πως υποδέχθηκε τα νέα σχετικά με το εμβόλιο της J & J με «προσεκτική αισιοδοξία» . Ο Hodson τόνισε ακόμη, ότι οι δοκιμές σε ζώα «προσέφεραν κάποια, αλλά όχι πλήρη προστασία, από τον ιό του HIV. Βλέποντας πόσο αποτελεσματική είναι για τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας, αν προσφέρει μόνο μερική προστασία, που μπορεί να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Αν και υπάρχουν πολλά εμπόδια, αν είμαστε σε θέση να προσθέσουμε νέα εργαλεία στις στρατηγικές μας για την πρόληψη συνδυασμού (θεραπεία ως πρόληψη, PREP και προφυλακτικά), τότε θα επιταχύνει την πρόοδό μας για τον τερματισμό του ιού του HIV. Πιστεύω, ότι με τους απαραίτητους πόρους και με δέσμευση, μπορούμε να τερματίσουμε τον HIV μέχρι το 2030».

Ο Greg Owen, συνιδρυτής της I Want PrEP Now, είπε στο Gay Star News ότι ένα εμβόλιο είναι ακόμα πολύ μακριά και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη εστίαση στη δοκιμή και τη βελτίωση της πρόσβασης στην PrEP.

* Άλιευμένο από το Antivirus

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια