Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας για την πρόληψη αυτοκτονιών (10 Σεπτεμβρίου) ο διεθνής οργανισμός για την πρόληψη της αυτοκτονίας (IASP) δημιούργησε ένα βίντεο με δράσεις οι οποίες ερευνητικά έχουν φανεί να λειτουργούν στην πρόληψη και υποστήριξη όσων βιώνουν αυτοκτονικές συμπεριφορές. Ερχόμενοι πιο κοντά σε όσους έχουν αυτοκτονικές σκέψεις τους βοηθάμε να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια.

Για πηγές βοήθειας εντός κι εκτός Ελλάδας, δείτε εδώ

Ελεύθερη μετάφραση του βίντεο:

“Τι υπάρχει σε ένα χαμόγελο; Ένα χαμόγελο μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για σένα αλλά για κάποιον που σκέφτεται την αυτοκτονία μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη ζωή.

Οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι πολύπλοκες, κανείς δεν ξέρει τι ειναι πιο αποτελεσματικό για να αποτρέψει μια ακόμα τραγωδία η οποία θα προστεθεί στις 800.000 αυτοκτονίες και στις 20 εκατομμύρια απόπειρες αυτοκτονιών παγκοσμίως το χρόνο.

Ξέρουμε όμως ότι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ξέρουμε ότι αν συγχρονίσουμε μερικές από αυτές, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτρέψουμε τις αυτοκτονίες.

Υποστηρικτικές κοινωνικές δομές για αυτούς που αισθάνονται απομονωμένοι, υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη περιγραφή αυτοκτονιών στα ΜΜΕ ώστε να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να δουν πως άλλοι έχουν διαχειριστεί κάτι ανάλογο, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, τον περιορισμό στην πρόσβαση σε μεθόδους αυτοκτονίας για να αποτρέψουν την αυτοκτονία όσων βρίσκονται σε μια κρίσιμη συναισθηματική κατάσταση.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν φανεί ερευνητικά ότι λειτουργούν αποτρεπτικά. Αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας. θέλουμε ανθρώπους στην πρώτη γραμμή να μας βοηθήσουν πρακτικά να προσεγγίσουμε αυτούς που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις. Με το να έρθουν πιο κοντά οι ερευνητές με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτούς που χρειάζονται την βοήθειά μας, να ενθαρρύνουμε αυτούς που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις να βρουν βοήθεια, να υποστηρίξουμε κατάλληλα αυτούς που έχουν ανάγκη αισθανόμενοι τον πόνο που νιώθουν, να φέρουμε κάποιον άνθρωπο πιο κοντά στη ζωή και στην υποστήριξη που χρειάζεται.

Πολλές φορές τα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι μεγάλα, άλλες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα χαμόγελο.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια