Εργαζόμενη επί 25 και πλέον χρόνια στον ΟΤΕ (στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού), αρνήθηκε την περασμένη άνοιξη να πάρει την εθελούσια έξοδο (βλέπε κεκαλυμμένη απόλυση), παρά τους εκβιασμούς που υπέστη. Οι εκβιασμοί έγιναν πραγματικότητα και βρέθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο. Το επόμενο διάστημα, μαζί με πάνω από 5 χιλιάδες ακόμα συναδέλφους της από τη μητρική εταιρεία, θα μετακινηθεί σε μία από τις τρεις νέες θυγατρικές.

Ακόμα δεν ξέρει ποιο θα είναι το υπαλληλικό, εργασιακό, μισθολογικό καθεστώς σε αυτές τις εταιρείες και πιθανότατα θα χάσει παροχές όπως το Ταμείο Νεότητας, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, και τη συμπληρωματική Ασφάλιση Υγείας. Ακόμα και να καλύπτεται από την ισχύουσα ΣΣΕ, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την απεργία διαρκείας, η κάλυψη αυτήν θα λήξει τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτή η εργαζόμενη και η βλαπτική μεταβολή της εργασιακής της σχέσης μάλλον λογίζεται ως παράπλευρη απώλεια του πολυδιαφημισμένου «μετασχηματισμού» του ΟΤΕ. Της δημιουργίας, δηλαδή, τριών νέων θυγατρικών εταιρειών που θα αφορούν στους κλάδους εξυπηρέτησης πελατών, καταστημάτων και τεχνικών υπηρεσιών πεδίου, οι οποίοι απορροφούνται από την Cosmote e-Value, τη «Γερμανός» και την Cosmote Τεχνικές Υπηρεσίες (Cosmote Technical Services), αντίστοιχα.

«Ο εκβιασμοί, ο εκφοβισμός, η εντατικοποίηση, καθώς και η στοχοποίηση των “παλιών” εργαζόμενων με τα πιο συντεταγμένα εργασιακά δικαιώματα και τη συγκροτημένη συνδικαλιστική δράση συνθέτουν την νέα πραγματικότητα για όλους και όλες μας», λέει στην «Εποχή» η Σέβη Στάικου, μέλος της ΓΑΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ και μία από τις εργαζόμενες που πιθανότατα θα «απορροφηθούν» στις θυγατρικές.

«Ηλικιακός ρατσισμός»

«Όλο αυτό το διάστημα στόχευαν κυρίως τους εργαζόμενους/ες άνω των 45 – 50 ετών, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες, στέλνοντας τα στην ανεργία (βλέπε εθελούσια) την ώρα που το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει φτάσει τα 67 χρόνια», τονίζει η Σ. Στάικου θυμίζοντας ειρωνικά ότι ο ΟΤΕ «επενδύει» στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και υπογράφει Divercity Charters για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον (sic).

Τα σωματεία των εργαζόμενων ρωτούν συγκεκριμένα για το μέσο όρο της ηλικίας και του μισθού όσων θα μετακινηθούν στις θυγατρικές, διότι θεωρείται δεδομένη η προσπάθεια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους «ακριβούς εργαζόμενους».

 

«Τα επιχειρήματα περί ανάγκης μετασχηματισμού δεν μας έχουν πείσει ότι έχουν βάση», εξηγεί η Σ. Στάικου. «Ακόμα δεν έχουμε δει οικονομοτεχνικές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας, ούτε ξέρουμε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε περίπτωση πώλησης κάποιας από τις θυγατρικές ή οικονομικών δυσχερειών», προσθέτει.

 

Καραμπινάτη μεθόδευση

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του ΟΤΕ υποστήριξε πριν από 2 χρόνια ότι η E-Value, με τα χαμηλά ποσοστά κερδοφορίας (4%), δεν μπορούσε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας και είναι αναγκασμένη να έχει μόνο χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Σήμερα, μεταφέρει εκεί 650 «υψηλόμισθους» εργαζόμενους.

Μάλιστα, μεταφέρουν «στα μουλωχτά» λίγους – λίγους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα, από διάφορες κεντρικές υπηρεσίες προς τα τηλεφωνικά κέντρα (όπως η υπάλληλος που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου), μόλις λίγους μήνες πριν την πλήρη μεταβίβαση του έργου των τηλεφωνικών κέντρων προς την E-Value.

«Η μεθόδευση αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχει σκοπιμότητα προκειμένου να ανατρέψουν πλήρως το εργασιακό status συγκεκριμένων εργαζόμενων» , συμπεραίνει η Σέβη Στάικου. Όσοι μεταφερθούν στην Ε-Value, θα αλλάξουν ενδεχομένως και ασφαλιστικό φορέα (ΤΑΥΤΕΚΩ σε ΙΚΑ) για λόγους «ομοιογένειας» (!) με τους άλλους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί.

 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τη συρρίκνωση του ΟΤΕ;

Στην διαμόρφωση του «νέου ΟΤΕ», όπως τον παρουσιάζουν εγκωμιαστικά για τη διοίκηση δημοσιεύματα (capital.gr, 9/10/20), προσθέστε και το οριστικό κλείσιμο επιπλέον καταστημάτων, σε Αττική και περιφέρεια (Κορωπί, Γλυφάδα, Περιστέρι, Λαγκαδάς, Σητεία, Μοίρες, Γύθειο, Κρανίδι Λήμνος, Λουτράκι), οι εργαζόμενοι/ες των οποίων θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε άλλα κοντινά καταστήματα όπου υπάρχουν ή αλλιώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, αν κλείσει το κατάστημα της Λήμνου, οι κοντινότερες «λύσεις» είναι η… Λέσβος ή η Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την ανασφάλεια των εργαζόμενων, η περιφερειακή υποανάπτυξη, την οποία σηματοδοτεί το κλείσιμο καταστημάτων, θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους καταναλωτές. Ειδικά σε πόλεις ή χωριά της περιφέρειας τα καταστήματα του ΟΤΕ είναι σημείο αναφοράς και πολλές κοινότητες είχαν κάνει δωρεές στον (τότε δημόσιο) ΟΤΕ. Ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις για τα κατά τόπους λουκέτα, ενώ ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας πέτυχε δικαστικά την ανάκληση μίας τέτοιας δωρεάς, καθώς ο ΟΤΕ μετέβαλε τη χρήση του δωρηθέντος ακινήτου.

Η υποανάπτυξη εντείνει και την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών: αποψίλωση υπηρεσιών, αποκατάσταση βλαβών και καταργήσεις/ενεργοποιήσεις συνδέσεων, που έχουν αγγίξει επίπεδα και ταχύτητες δεκαετίας… 1980, με κοστολόγιο από τα υψηλότερα της Ευρώπης, γεγονότα που προκαλούν την απελπισία και τη δυσαρέσκεια των πελατών. «Σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε επίπεδα γαλέρας, ο δήθεν νέος ΟΤΕ μετατρέπεται σε πιο παλιό και από το παλιό», αναφέρει η Σ. Στάικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ερώτηση στη Βουλή για να στηλιτεύσει τη συρρίκνωση του ΟΤΕ σε μία περίοδο που η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά, υποτίθεται, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, με βασικό φορέα τις τηλεπικοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα θέσει, μεταξύ άλλων, το μείζον ερώτημα: εφόσον το 5% των μετοχών του ΟΤΕ ανήκει ακόμα στο ελληνικό δημόσιο (το οποίο έχει εκπροσώπους στο Δ.Σ. και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων), η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει συγκεκριμένα τι στάση τήρησαν οι διορισμένοι από την ίδια εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, όταν πάρθηκαν οι παραπάνω αποφάσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ για το μέλλον της επιχείρησης.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιέται πώς συνάδει το μότο «πολλές και καλές θέσεις εργασίας» του πρωθυπουργού με τον τερματισμό της εμπορικής λειτουργίας των καταστημάτων και τη βίαιη μετακίνηση του προσωπικού τους.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]