Τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν κατά την εκπαίδευση των στρατιωτών στην Προεδρική Φρουρά επιβεβαιώνει νέα καταγγελία, η οποία έγινε σήμερα στο 3pointmagazine.

Στην καταγγελία που έγινε από πολίτη, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως Εύζωνας στον Λόχο Διοικήσεως της Προεδρικής Φρουράς, υπογραμμίζεται ότι το συμβάν που αναδείχτηκε χτες δεν είναι μεμονωμένο.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύτηκε καταγγελία στην ιστοσελίδα ereportaz.gr, στην οποία αναφέρεται ότι έξι εκπαιδευτές χωρίς βαθμό έθεσαν σε κίνδυνο ισόβαθμους οπλίτες, καθώς κατά τη διάρκεια τακτικής εκπαίδευσης διέταξαν τους νεοσύλλεκτους να κοιτούν τον ήλιο κατάματα επί μιάμιση ώρα περίπου σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου.

Στην καταγγελία ο πολίτης, σημειώνει ότι λόγω της πίεσης που ασκείται στους στρατιώτες, αρκετοί από αυτούς στις πρώτες τους σκοπιές καταρρέουν. «Προσωπικά, έχω γνωστό που κυριολεκτικά κατουρήθηκε στην πρώτη του υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε σειρά», τονίζει, όπως και στη δική του, τουλάχιστον τέσσερα με πέντε άτομα στα εκατό που μπαίνουν κάθε δύο μήνες, «επισκέπτονται το 401 με κρίσεις άγχους από τα καψόνια που μας κάνουν.»

Πολλοί από τους στρατιώτες δεν έχουν γνώση όσων γίνονται κατά την εκπαίδευση στην Προεδρική Φρουρά και δέχονται να καταταχθούν, μετά από επιλογή η οποία γίνεται με βάση το ύψος και άλλα στοιχεία της εξωτερικής τους εμφάνισης. Ο καταγγέλλων ήταν ένας από αυτούς.

«Είναι πάρα πολλά τα άτομα που δεν επέλεξαν την Προεδρική Φρουρά, αλλά επιλέχθηκαν λόγω εμφάνισης από τον ΕΣ και φυσικά δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν εκεί μέσα, όπως εγώ», αναφέρει.

Από τη θητεία του θυμάται ότι «τις πρώτες 40 ημέρες οι υποψήφιοι εύζωνες δεν επιτρέπεται να κοιτούν κανέναν στα μάτια, ούτε καν τις φωτογραφίες με εύζωνες. Οι εκπαιδευτές τους, τους βάζουν να εκτελούν εξευτελιστικά παραγγέλματα (πχ τραγούδα νιαουριστά), οι εκπαιδευτές μπορεί να κοροϊδεύουν μπροστά σε όλο το λόχο τη σεξουαλικότητα κάποιου, ενώ είναι γνωστό πως από την πίεση, στις πρώτες τους σκοπιές πολλά παιδιά καταρρέουν».

«Αυτά ίσως είναι μόνο το 1% απ’ όσα γνωρίζω», υπογραμμίζει ο καταγγέλλων. Η μαρτυρία του έρχεται να προστεθεί σ’ ένα μακρύ κατάλογο με καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην εκπαίδευση των στρατιωτών. Η αποκάλυψή τους δείχνει ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει μετά από αγώνες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των φαντάρων, η χρήση αναχρονιστικών μεθόδων συνεχίζει ν’ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των στρατοπέδων.

Οι μέθοδοι αυτές όχι μόνο δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα στην εκπαίδευση των στρατιωτών, αλλά θέτουν παράλληλα τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας που λάβαμε:

Υπηρέτησα ως Εύζωνας στο Λόχο Διοικήσεως της Προεδρικής Φρουράς. Απλά ήθελα να αναφέρω ότι το περιστατικό που κοινοποιήσατε δεν είναι μεμονωμένο.

Σε κάθε σειρά, όπως και στη δική μου, σίγουρα 4-5 παιδιά στα περίπου 100 που μπαίνουν κάθε 2 μήνες, επισκέπτονται το 401 με κρίσεις άγχους από τα καψόνια που μας κάνουν.

Είναι πάρα πολλά τα άτομα που δεν επέλεξαν την Προεδρική Φρουρά, αλλά επιλέχθηκαν λόγω εμφάνισης από τον ΕΣ και φυσικά δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν εκεί μέσα, όπως εγώ πχ.

Τις πρώτες 40 ημέρες οι υποψήφιοι εύζωνες δεν επιτρέπεται να κοιτούν κανέναν στα μάτια, ούτε καν τις φωτογραφίες με εύζωνες, οι εκπαιδευτές τους, τους βάζουν να εκτελούν εξευτελιστικά παραγγέλματα (πχ τραγούδα νιαουριστά), οι εκπαιδευτές μπορεί να κοροϊδεύουν μπροστά σε όλο το λόχο τη σεξουαλικότητα κάποιου, ενώ είναι γνωστό πως από την πίεση, στις πρώτες τους σκοπιές πολλά παιδιά καταρρέουν. Προσωπικά, έχω γνωστό που κυριολεκτικά κατουρήθηκε στην πρώτη του υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτά ίσως είναι μόνο το 1% απ’ όσα γνωρίζω.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια