Τη σημασία της πρόληψης έναντι της καταστολής περιστατικών βίας στα σχολεία υπογραμμίζει με ανακοίνωση της η Ένωση Γονέων Βύρωνα, με αφορμή το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου στο χώρο των σχολείων της Ανάληψης και είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μαθητή της 3ης Λυκείου.

«Είναι σημαντικό αυτήν την ώρα να αντιληφθούμε ότι η αντικειμενική αύξηση περιστατικών βίας, με εμπλεκόμενα παιδιά όλων των βαθμίδων του σχολείου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αποσπασμένη από την κοινωνία στην οποία τα παιδιά μας καλούνται να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους. Το πρόβλημα της έξαρσης της βίας σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες είναι πρωτίστως κοινωνικό», αναφέρουν οι γονείς που υπογραμμίζουν την ανάγκη «να διεκδικήσουμε εκείνο το σχολείο που πραγματικά θα λειτουργήσει ως αρωγός ουσιαστικής μόρφωσης, που θα δημιουργήσει καλύτερους ανθρώπους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου στο χώρο των σχολείων της Ανάληψης και είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μαθητή της 3ης Λυκείου.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ήδη προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών και έχει ήδη προβεί στην επιβολή των ποινών, όπως αυτές προβλέπονται εκ της κείμενης νομοθεσίας, την ίδια στιγμή που οι εμπλεκόμενοι μαθητές διώκονται και ποινικώς.

Είναι σημαντικό αυτήν την ώρα, εμείς οι γονείς να επιδείξουμε σύνεση και ψυχραιμία. Να μην συμμετάσχουμε σε καταστάσεις ανθρωποφαγίας και να πάρουμε θέση με όρους άλλους από αυτούς των δημοσιογραφικών και νομικών κύκλων που ευκαιριακά και επιφανειακά θα αντιμετωπίσουν το μείζον πραγματικά θέμα. Για εμάς τους γονείς, είναι η πρόληψη έναντι της καταστολής, που θα πρέπει κυρίως να μας απασχολήσει.

Είναι σημαντικό αυτήν την ώρα να αντιληφθούμε ότι η αντικειμενική αύξηση περιστατικών βίας, με εμπλεκόμενα παιδιά όλων των βαθμίδων του σχολείου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αποσπασμένη από την κοινωνία στην οποία τα παιδιά μας καλούνται να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους. Το πρόβλημα της έξαρσης της βίας σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες είναι πρωτίστως κοινωνικό.

Ας αναρωτηθούμε γιατί όλη αυτή η οργή σήμερα σε μεγάλο αριθμό παιδιών; Η κοινωνία μας είναι σήμερα μια κοινωνία, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «επιβάλλουν» λανθασμένα πρότυπα στα παιδιά μας, όπου η επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα προβάλλονται ακόμη κι από τα video games, μια κοινωνία όπου η ανεύθυνη «πληροφόρηση» τείνει να αντικαταστήσει, αν ήδη δεν το έχει κάνει, την αντικειμενική γνώση, μια κοινωνία που βιώνει η ίδια τη βία κάθε μορφής (οικονομικής, εργασιακής κοκ)

Αφορμής δοθείσης από το θλιβερό αυτό περιστατικό, εμείς οι γονείς με ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα παιδιά μας, θα πρέπει να βγούμε «μπροστά» και να διεκδικήσουμε εκείνο το σχολείο που πραγματικά θα λειτουργήσει ως αρωγός ουσιαστικής μόρφωσης, που θα δημιουργήσει καλύτερους ανθρώπους.

Το σημερινό σχολείο, στο περιεχόμενο του, δεν είναι τέτοιο. Από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού, τα παιδιά μας βιώνουν συνθήκες πίεσης ξένης στις ευαίσθητες ψυχές τους. Από το σχολείο στο κέντρο μελέτης, η ξένη γλώσσα, η πληρωμένη πολιτιστική δραστηριότητα, το παιδί μαθαίνει από νωρίς να μην αγαπά το σχολείο. Θα φτάσει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, τα μαθήματα θα λιγοστεύουν, οι εξετάσεις θα αυξάνουν, φροντιστήρια επί φροντιστηρίων σε ένα φροντιστηριοποιημένο σχολείο, ένα σχολείο εξοντωτικό που τελικά έχει και αυτό συντελέσει στην οργή του παιδιού.

Στο επίκεντρο των γονέων, Συλλόγων, μαθητών και εκπαιδευτικών, όλης της σχολικής κοινότητας, πρέπει να είναι το σχολείο που θα παρέχει συνθήκες εκπαίδευσης τέτοιες που το 2020 η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη επιτάσσει. Σε ένα τέτοιο σχολείο, με τον ψυχολόγο, με το φύλακα, το γιατρό του, τον κοινωνικό λειτουργό, είμαστε βέβαιοι πως τέτοια περιστατικά θα εξέλειπαν. Το σχολείο που ο εκπαιδευτικός καλείται να επιτελέσει όλους τους παραπάνω ρόλους, που το περιεχόμενο του έχει προ πολλού εκτραπεί του ουσιαστικού σκοπού του, δεν είναι το σχολείο που τα παιδιά μας και οι σύγχρονες ανάγκες τους απαιτούν.

Ως Ένωση Γονέων, δεσμευόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τους Συλλόγους μέλη μας, να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση ημερίδων με θέματα τον εκφοβισμό, τη σχολική βία, το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Καλούμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας, καταρχήν να συνδράμουν στο θύμα αλλά και στους θύτες του θλιβερού περιστατικού. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων του Βύρωνα, όλους τους γονείς, μαζί να διεκδικήσουμε από τους αρμοδίους, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ενίσχυση όλων των ειδικοτήτων που θα εξασφαλίσουν την αρμονική ωρίμανση των παιδιών μας μέσα στο σχολικό περιβάλλον (φύλακες, ψυχολόγοι κλπ.), ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρωτογενή πρόληψη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια