Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, εκφράζοντας τον προβληματισμό και τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση στη χώρα.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ,

η Εστίαση στην Ελλάδα είναι μια ανάσα πριν τον αφανισμό της. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που εξαρτώνται απ’ αυτήν, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο. Η Εστίαση έβαλε καθολικά «πλάτη» στα lockdown από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη, όταν τα επιδημιολογικά φορτία ήταν υψηλά και το κράτος την ενοχοποιούσε γι΄αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει το ισομερές φορτίο σε όλους τους Έλληνες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

σας εγκαλούμε γιατί ανέμελα ή αθέμιτα αποφασίσατε, άλλη μια φορά, χωρίς εμάς για εμάς κι αυτό καταλήγει μετά από έναν χρόνο μια αξιόμεμπτη πράξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχετε κανένα σχέδιο. Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς την δυνατότητα αργίες; φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις

Κύριε Πρωθυπουργέ,

δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας.

Σας προτείνουμε να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στην μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

φροντίσατε το άνοιγμα να μας βρει καταχρεωμένους προς πάσα κατεύθυνση, προς τους ιδιώτες και το Δημόσιο. Έχουμε προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α΄ εξαμήνου του2021 (ΙΚΑ,ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος).

Περιμένουμε την γενναία απόφασή σας και να είστε σίγουρος ότι θα εισπράξετε στο ακέραιο το πολιτικό κόστος σε κάθε περίπτωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για να σας διευκολύνουμε σας προσφέρουμε κάποια νομικά εργαλεία: Το άρθρο 388 Α.Κ. προβλέπει την απρόβλεπτη μεταβολή συνθηκών περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε και το υπερμέτρα επαχθές του καθημερινού μας βίου, συμβουλευτείτε τους νομικούς σας.

Το ίδιο το Σύνταγμα περιγράφει την κατάσταση ανωτέρας βίας, άλλωστε και εσείς δημόσια παραδεχθήκατε ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, συμβουλευτείτε τους νομικούς σας.

Θεσπίστε Δικαιοστάσιο σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Έχει γίνει κι άλλες φορές στο ελληνικό κράτος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

αποφασίσατε να ανοίξετε την Εστίαση χωρίς παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου.

Πιστεύετε αλήθεια ότι έτσι θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της «πλατείας»; Πιστεύετε αλήθεια ότι ακόμη κι αν ανοίξουν παράλληλα οι εσωτερικοί χώροι στην μισή δυναμικότητα των αδειών λειτουργίας, είναι ικανό ένα δίωρο εργασίας 20.00 -22.00 να αντιμετωπίσει τα έξοδα της μέρας και τα συσσωρευμένα χρέη;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

σας προτείνουμε να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να γίνει μια διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί έχετε αφήσει όλες τις παραμέτρους έξω από την εξίσωση.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια