Τον αποσπασματικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων, τις ελλείψεις έως και την επικινδυνότητα των παρεμβάσεων που έγιναν στην Ακρόπολη στο όνομα των αναπήρων, ανέδειξε με αυτοψία της αντιπροσωπεία του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοδευόμενη από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεανώ Φωτίου και Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα υπερασπίστηκε σθεναρά τις παρεμβάσεις της στην Ακρόπολη, ισχυριζόμενη ότι δίνει τέλος σ’ ένα χρόνιο ζήτημα. Ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι πέρα από τη φανερή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου, το έργο δεν πληροί καν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να εξυπηρετεί τους ανάπηρους.

Ειδικότερα κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • δεν υφίσταται η αναγκαία αλυσίδα προσβασιμότητας που να οδηγεί στον νέο ανελκυστήρα πλαγιάς
  • δεν υφίστανται προκαθορισμένες αναπηρικές θέσεις στάθμευσης με οριζόντια και κάθετη σήμανση
  • ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς στο βόρειο τοίχος πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, αλλά δυστυχώς ακυρώνεται η χρησιμότητά από την προβληματική πρόσβαση έως αυτόν
  • τοποθετήθηκαν μη λειτουργικοί χειρολισθήρες (κουπαστές) κατά την έξοδο από τον ανελκυστήρα, εκτός των προδιαγραφών του “Σχεδιάζοντας για όλους”
  • ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της σκυροδετημένης διαδρομής που ενώνει τον ανελκυστήρα πλαγιάς με την κεντρική διαδρομή Προπύλαια-Παρθενώνας, ο οποίος σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την χρήση των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών (δεν υπήρχε στην αρχαιότητα), αποτελεί την μόνη επέμβαση που αφορά τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή κοινωνική ομάδα, δίχως όμως να πληρεί στο παραμικρό τις προδιαγραφές που καθιστούν τη συγκεκριμένη διαδρομή αληθώς προσβάσιμη
  • όσον αφορά στις κλίσεις διαπιστώσαμε ότι η αυτόνομη κίνηση των αναπήρων και εμποδιζόμενων με ή χωρίς αναπηρικά αμαξίδια, δεν διασφαλίζεται σε καμία από τις διαδρομές της α’ φάσης. Η μετακίνηση των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών επί των διαδρομών της α’ φάσης της διαμόρφωσης μπορεί να γίνεται μόνο με υποβοήθηση ικανών σωμάτων
  • όπως αποδεικνύεται οι κλίσεις των διαδρομών καθιστούν αδύνατη την αυτονομία των χρηστών αμαξιδίων και είναι επικίνδυνες για ανάπηρους επισκέπτες με συγκεκριμένες βλάβες. Χαρακτηριστικά υπάρχουν κλίσεις που ξεπερνούν το 15%, ενώ η ανώτερη αποδεκτή κλίση με βάση τις προδιαγραφές του “Σχεδιάζοντας για όλους” είναι από 3% έως 6%
  • το οίκημα για την παροχή υπηρεσιών πρώτης βοήθειας παραμένει μη προσβάσιμο
  • ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δεν περιλαμβάνει όδευση και περιγραφή κατάλληλη για τυφλούς και άτομα με προβλήματα στην όραση

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκέμβρη του 2020, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας αναπήρων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας δίχως την παρουσία αναπήρων την «προσβάσιμη Ακρόπολη» δήλωσε: «εγκαινιάζουμε τον νέο ανελκυστήρα, αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους».

Σχολιάζοντας την τοποθέτησή του, μετά την αυτοψία, το τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως εμείς οι ίδιοι οι ανάπηροι διαπιστώσαμε, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι εργαλειοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά οι ανάγκες των αναπήρων για αλλότριους σκοπούς. Οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη ΔΕΝ υλοποιήθηκαν με γνώμονα την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων επισκεπτών, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν τους σκοπούς του προγράμματος αποκατάστασης των ανδήρων της κλασικής περιόδου, την εφαρμογή δηλαδή της παρουσίασης με θέμα “Αποκατάσταση και τελική διαμόρφωση των εδαφών της Ακρόπολης”, που παρουσιάστηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης, τον Οκτώβριο του 2002. Αυτό γίνεται σαφές και από την τοποθέτηση του Ομ. καθηγητή ΕΜΠ, Μανόλη Κορρέ στη διαδικτυακή σειρά Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής, με θέμα «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη», όπου δήλωσε: «Οφείλω μια διευκρίνιση για τις διαδρομές ΑμεΑ. Οι διαδρομές αυτές, μάλλον δεν έγιναν για να εξυπηρετήσουν ειδικά τα ΑμεΑ. Το τεράστιο πλάτος έγινε για να αποκατασταθεί η κανονική μορφή της Ακρόπολης.»”

“Η κυβέρνηση της ΝΔ με άλλοθι την προσβασιμότητα των αναπήρων παραχώρησε στην ιδιωτική πρωτοβουλία την υλοποίηση των έργων διαμόρφωσης, ενώ δεν φρόντισε να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κυρίως ενδιαφερόμενους και δεν ζητήθηκε η συμβολή του αναπηρικού κινήματος, των φορέων και των συλλογικοτήτων.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πέτυχε το ακατόρθωτο. Εγκαινίασε για τους ανάπηρους, χωρίς τους αναπήρους, ένα μη προσβάσιμο έργο ενώ το ΥΠΠΟΑ με τις μεθοδεύσεις του και το μέγεθος της παρέμβασης, κατάφερε να ενεργοποιήσει μισαναπηρικά αντανακλαστικά στην κοινωνία μας και μάλιστα στο όνομά μας”, καταλήγει στο σχόλιο του το τμήμα αναπηρικής πολιτικής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια