«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κικίλιας.

Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Έτοιμα είναι τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών ώστε να συνδράμουν το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα φύλλα πορείας θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς  κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική οι οποίοι επιτάσσονται για ένα μήνα.

Τα «φύλλα πορείας» επιδίδονται από αστυνομικούς στους γιατρούς που επελέγησαν. Όπως αναφέρεται σχετικά, η άρνηση παραλαβής του εγγράφου θα επιφέρει κυρώσεις.

Εξωραϊσμός της κατάστασης μέσω non paper

Προκλητικό non paper του υπ. Υγείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί να «σώσει την παρτίδα» της επικοινωνίας καθοδηγώντας τα ΜΜΕ για την επιστράτευση. Με φράσεις όπως «το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας» ενώ δεκάδες είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ή αναφορές στο «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αττική» που αποδείχθηκε ανεπαρκές μέσα λίγες ημέρες και αποφασίστηκε να γίνει και ο Ερυθρός Σταυρός αποκλειστικά covid-19 νοσοκομείο, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιβάλλει το αφήγημα Μητσοτάκη-Κικίλια την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις για την επίταξη γιατρών, μετά από 12 μήνες προκλητικής αποχής από την μεθοδική ενίσχυση του συστήματος Υγείας σε προσωπικό και υποδομές.

Υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν» για να προσληφθούν επικουρικοί και έτσι επιλέχθηκε να επιστρατευτούν κάποιοι από τους 2.140 των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στην Αθήνα (1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι, 340 γενικοί ιατροί) και τους 370 του Πειραιά.

Εμφανίζεται να «πέφτει από τα σύννεφα» που ιδιώτες με ιατρεία που έχουν προσωπικό και δαπάνες πολλαπλάσιες της αμοιβής (των 2.000 ευρώ «αφορολόγητα» συν εφημερίες που πληρώνονται καθυστερημένα) που τους πρότειναν δεν ανταποκρίθηκαν στις «επανειλημμένες εκκλήσεις» να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αφήνοντας απλήρωτο το δικό τους προσωπικό και ανατινάζοντας τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο επιμένει ότι οι επιστρατευμένοι θα «έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία» χωρίς να προσδιορίζει πώς θα εξετάζουν και ποιες ώρες, πέραν του ότι κανείς πολίτης δεν θα ακούσει θετικά πως ο γιατρός του καθημερινά χειρίζεται covid-19 περιστατικά

Και φυσικά, επιμένει ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν προσλήψεις για «περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς» επικουρικούς και «πάνω από 1.200» μόνιμων μέσα στην πανδημία, όταν «πάγωσαν» άμεσα δρομολογημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις 1.000 γιατρών και μόνο οι συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων είχαν αφαιρέσει ήδη τον Αύγουστο 5.000 ανθρώπους από το σύστημα Υγείας.

Επίσης, επιμένει στη δημιουργική λογιστική με τον αριθμό των ΜΕΘ ειδικά στην Αττική, όπου πλην της ενσωμάτωσης στους αριθμούς των στρατιωτικών, εξειδικευμένων σε άλλες παθήσεις και ιδιωτικών ΜΕΘ, ελάχιστα έχουν γίνει για ουσιαστική αύξησή τους (δηλαδή σε χώρους, μηχανήματα και προσωπικό να τις λειτουργήσει)

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι το υπουργείο Υγείας ομολογεί πως επεδίωκε να «μαζέψει» γιατρούς με μικρή εμπειρία με τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις του σε γιατρούς «που είχαν αιτηθεί για ειδίκευση μέχρι τις 15/12/2020», ώστε να αποφύγουν το «αγροτικό» στην επαρχία και να αποκτήσουν άμεσα δικαίωμα σε εξετάσεις ειδικότητας και συμμετοχής στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.

Φυσικά, τουλάχιστον παράδοξη είναι και η πρόταση να συνδράμουν και συνταξιούχοι γιατροί στην πρώτη γραμμή κατά της covid-19, όταν ανήκουν ταυτόχρονα σε πιο ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας

Ορισμένα σημεία από το non paper με το οποίο η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τις ευθύνες που οδήγησαν στο μέτρο της επιστράτευσης:

 Γιατί φτάσαμε στην επίταξη;

Εδώ και ένα μήνα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για να συνεισφέρουν στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.  Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

• Τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών»;

Σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

• Έχετε μεριμνήσει για την πληρωμή των εφημεριών;

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουμε νομοθετήσει διατάξεις προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και σε ολόκληρον καταβολή των εφημεριών των Ιατρών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας:

1. Αυξήσαμε το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών από 9% σε 15%, για περίοδο 7 μηνών (από 1-3-2020 έως 30-6-2020, και από 1-10-2020 έως 31-12-2020), προκειμένου να μην υπάρχουν περικοπές εφημεριών. Προχωρούμε στην έκδοση νέας ΚΥΑ για την αύξηση του ποσοστού μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

2. Για τις λίγες περιπτώσεις που το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών υπερβαίνει το 15%, νομιμοποιήσαμε την υπέρβαση των εφημεριών, προκειμένου να μην χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας γιατρός. Η τελευταία νομιμοποίηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και θα υπάρξει και νέα παράταση.

3. Στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του 2021 και ακολουθεί η εκκαθάριση και πληρωμή των επομένων μηνών.

• Πόσους αφορά η επίταξη, ποια είναι τα κριτήρια και για πόσο χρονικό διάστημα;

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

• Πόσοι είναι συνολικά οι πνευμονολόγοι/παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Αττική;

Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140: 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί.

Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370.

• Έχουν οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία;

Ναι. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

• Πώς έχει αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση;

Έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Αττική. Η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια. Το Σύστημα Υγείας είναι ένα και είναι εθνικό: Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδύναμες ΜΕΘ. Έχουμε ήδη παραδώσει, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy) και όταν χρειαστεί θα κάνουμε διακομιδές ή και αεροδιακομιδές στην Περιφέρεια με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια