Μείζον θέμα προκύπτει για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την ΕΛ.ΑΣ μετά την καταγγελία για βασανισμό συλληφθέντα στη ΓΑΔΑ, ο οποίος αφού διέψευσε αρχικά το συμβάν, μετά ξεκίνησε έρευνα.

Αρχικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευσε και χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξαπολύοντας επίθεση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ αμέσως μετά ξεκίνησαν έρευνα καλώντας για κατάθεση τον καταγγέλλοντα.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης που κατήγγειλε με λεπτομέρειες τον πολύωρο βασανισμό του μέσα στη ΓΑΔΑ από αστυνομικούς γνωστοποιεί ότι δέχθηκε τηλεφώνημα και κλήση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες του.

Στο σημείο αυτό όμως εγείρονται αρκετά ερωτηματικά για τη στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που στην ανακοίνωσή του είχε ζητήσει τη διάψευση του ρεπορτάζ. «Απαιτείται από την Εφημερίδα των Συντακτών η δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο της εφημερίδας και με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα παραπάνω αφήνουν έκθετο τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που οφείλει να δώσει μία εξήγηση για το πως από ένα «απολύτως ψευδές» περιστατικό φτάσαμε στην έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων;

Ακολουθεί η ανάρτηση του του Άρη Παπαζαχαρουδάκη

«Σήμερα το πρωί δέχτηκα τηλέφωνο απο το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ήθελαν λέει να διερευνηθεί η υπόθεσή μου και να αποδώσουν ευθύνες όπως είπαν “αν αυτές υπάρχουν”. Αρχικά να πώ ότι αυτό είναι ένα βήμα προόδου. Το λέω επειδή αυτή τη φορά, ήξεραν το όνομά μου.

Απάντησα ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο, ώστε να πάω να πάρω τις εξετάσεις μου απο το νοσοκομείο και ακόμη περισσότερο να σκεφτώ πώς και αν θέλω να προχωρήσω. Το τηλέφωνο έκλεισε, νόμιζα ότι σεβάστηκαν την βούληση μου. Λίγο αργότερα χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μου για να επιβεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει αυτή η έννοια στα πρωτόκολλα.

Δύο – κατά τα άλλα ευγενέστατοι υπάλληλοι – μου παρέδωσαν την κλήση μου ως μάρτυρα για αύριο στις 6:00 στα γραφεία τους ώστε να καταθέσω για τον βασανισμό μου. Σε χρόνο και τόπο που αυτοί επιλέγουν δηλαδή, ανεξάρτητα αν μπορώ κάθε ημέρα να ξεζουμίζομαι για να ανατέμνω στη μνήμη μου την φρικωδία.
Αυτή θεωρώ, είναι μια κίνηση που παρατείνει την τιμωρία μου. Παρατείνει τον βασανισμό και επιτρέψτε μου να είμαι καχύποπτος ως προς τις πραγματικές προθέσεις της. Υπό την έννοια, πώς αν δεν εμφανιστώ, τότε οι υπεύθυνοι “δεν θα έχουν τιμωρηθεί με ευθύνη μου” αφού”δεν θέλησα να συνδράμω τις έρευνές”

Ενώ, αν απο την άλλη, επιλέξω να αποφύγω μια τέτοια μεταφόρτωση ευθυνών στο πρόσωπό μου και εμφανιστώ. Θα πρέπει να δώσω κατατοπιστικές πληροφορίες για δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – αστυνομικούς που συνέδραμαν, που συνεχώς εναλλάσσονταν, στα σκοτάδια του 13ου ή το αλύπητο ξύλο του 12ου ορόφου. Για μια οργανωμένη επιχείρηση ανθρώπων με προϋπάρχουσα εμπειρία, που με βασάνιζαν με ή χωρίς τις αισθήσεις μου. Σε μια υπηρεσία που απο θέση αρχής, απο ιστορική εμπειρία ή και απο το ίδιο το βίωμα μου, αδυνατώ να εμπιστευτώ. Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος.

Όπως και να έχει, ήξερα ότι ενδέχεται να πέσω στην παγίδα μιας τόσο προσβλητικής κίνησης εντυπωσιασμού.
Αύριο λοιπόν, αν και αναρχικός, θα κάνω την ηθική υποχώρηση και θα εμφανιστώ για να καταθέσω κάθε λεπτομέρεια, απο την στάση του πιο μικρού αστυνόμου που το επέτρεψε, ως τους βασανιστές μου και το τηλεφώνημα με τον “Κύριο Μιχάλη”.

Όχι με κάποια αυταπάτη πώς θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι βασανιστές μου. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα προϋποθέτε να ερημώσει η μισή ΓΑΔΑ και να κάτσει στο εδώλιο η πολιτική ηγεσία του τόπου
Αλλά για να αποδείξω περίτρανα στα μάτια μιας ολόκληρης κοινωνίας ότι η όποια δικαίωση, δεν θα έρθει απο εκεί.
Με μοναδική την ελπίδα μου, ότι θα χάσουμε επιτέλους δοσμένες ελπίδες..»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια