Θύμα ενός «επαγγελματία»… των fake news και τρολ του ίντερνετ έπεσαν κορυφαία μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που μετέδωσαν τον δήθεν θάνατο του Κώστα Γαβρά.

Η είδηση για τον δήθεν θάνατο του σκηνοθέτη έκανε τον γύρο το κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προήλθε από ένα tweet σε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι ανήκει στη νέα υπουργό πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Τελικά ο λογαριασμός αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικος και δημιουργήθηκε από έναν ιταλό δάσκαλο τον Tommaso Debenedetti, που συνηθίζει να φτιάχνει ψεύτικους λογαριασμούς γνωστών προσώπων και να μεταδίδει fake news, ώστε να αποδείξει πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστούν τα ΜΜΕ στην εποχή των social media.  Μόλις ανακοινώσει την είδηση, ο Debenedetti κάνει και πάλι tweet, αναφέροντας πως πρόκειται για απάτη που δημιούργησε ο ίδιος, ενώ αλλάζει το όνομα του λογαριασμού.

Πολλές ελληνικές αλλά και ξένες ιστοσελίδες όπως το Associated Press, η Washington Post, το France24 αλλά και το Vanity Fair «έπεσαν στην παγίδα» του Debenedetti και αναπαρήγαγαν την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης ο οποίος πληροφορήθηκε την είδηση από δημοσιογράφο που τον πήρε τηλέφωνο, έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ από το σπίτι του στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία του.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια