Φάλαινα φυσητήρας ξεβράστηκε στην Κακή Θάλασσα Κερατέας με εμφανή μεγάλα κοψίματα από προπέλα μεγάλου πλοίου στην πίσω ραχιαία περιοχή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους WWF Ελλάς και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Όπως αναφέρουν, εντοπίστηκε την Τετάρτη 27/11/2019 το πρωί, ενώ σημειώνουν ότι αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί σύνηθη τόπο όπου απαντάται το είδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από ομάδα πεδίου του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος γίνεται συλλογή δειγμάτων και μετρήσεων, που αποσκοπούν στην επιστημονική αξιοποίησή τους για την καλύτερη γνώση της οικολογίας και την προστασία του είδους. Π.χ. δόντια για την εκτίμηση ηλικίας, στομαχικό περιεχόμενο εφόσον γίνει δυνατό να συλλεχθεί για εξέταση παρουσίας πλαστικών ή ειδών διατροφής, συλλογή βιομετρικών χαρακτηριστικών κλπ.

«Το συμβάν αυτό αναδεικνύει μια από τις σημαντικότερες απειλές για το είδος μας στις ελληνικές θάλασσες αλλά και παγκόσμια. Οι συγκρούσεις με τα πλοία δεν αποτελούν πια ένα πρόβλημα μακριά από τις ακτές μας που δεν μας αφορά. Το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσουν και να διευκολύνουν τη διαδικασία κατάθεσης πρότασης που να περιλαμβάνει ρυθμίσεις της ναυτιλίας από τις εθνικές αρχές στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, αρμόδιο ρυθμιστή του κλάδου. Καλούμε τις εθνικές αρχές, να προχωρήσουν με αποφασίστηκα βήματα με στόχο την προστασία του είδους μοναδικής αξίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» αναφέρει η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη για την προστασία των κητωδών του WWF Ελλάς.

“Το νέο αυτό τραγικό περιστατικό είναι ένα ακόμη μετά από πλήθος προηγούμενων, που έρχεται να επισημάνει ακόμη πιο εμφατικά ότι συνεχίζουμε να χάνουμε μεγάλα είδη θαλάσσιων κητωδών από τις θάλασσες μας, λόγω ολιγωρίας των αρχών στην λήψη αποφάσεων προστασίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μηδενικό κόστος. Υπάρχουν περίπου 200 φυσητήρες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και ο πληθυσμός τους μειώνεται. Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τους μελετά δύο δεκαετίες και εδώ και έξι χρόνια έχει εντοπίσει την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή τους, που είναι οι συγκρούσεις με τα μεγάλα διερχόμενα πλοία. Παράλληλα έχει προτείνει τον τρόπο λύσης του προβλήματος στις αρχές από την πρώτη στιγμή και πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις του με το WWF Ελλάς και μεγάλες οργανώσεις του εξωτερικού για να επιτευχθεί η εφαρμογή τους. Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να δεχθεί τις κοινές μας προτάσεις, που αποτελούν πια αποφάσεις και συστάσεις μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Φαλαινοθηρική Επιτροπή και η Συμφωνία ACCOBAMS για τα κητώδη της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα” αναφέρει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]