Γράφει ο Θοδωρής Καραγιαννίδης (tvxs)

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν οι καταγγελίες που έρχονται από πολλές πλευρές και αναφέρουν ότι η Δομή Υγείας που εγκαινιάστηκε στη Μόρια για να καλύπτει τους αιτούντες άσυλο, παραμένει κλειστή χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

Μάλιστα, τα εγκαίνια είχε κληθεί να κάνει στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χωρίς ποτέ να λειτουργήσει. Η Δομή δημιουργήθηκε σε ελάχιστες εβδομάδες με πόρους της oλλανδικής κυβέρνησης και εγκατάσταση έτοιμων οικίσκων.

«Έκλεισαν» την κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα και εξήγγειλαν τη νέα δομή 

Λίγες μέρες πριν, στο τέλος Ιουλίου, είχαν αναγκαστεί να κλείσουν την κλινική λήψης και απομόνωσης δειγμάτων του κοροναϊού που διατηρούσαν στο νησί, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα(ΓΧΣ). Η οργάνωση είχε καταγγείλει ότι οι τοπικές αρχές την παρεμπόδιζαν και απέτυχαν να βρουν μια λύση για να παραμείνει ανοιχτή η κλινική.

Στους ΓΧΣ είχε επιβληθεί πρόστιμο 35.000 ευρώ ενώ η κλινική, που δεν είχε στοιχίσει απολύτως τίποτε στο ελληνικό δημόσιο, ήταν εξοπλισμένη και στελεχωμένη όπως αρμόζει για τις επιδημικές συνθήκες. Την επόμενη μέρα, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η νέα δομή, που όμως παραμένει «φάντασμα».

Τεράστιος κίνδυνος διασποράς της πανδημίας

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πλέον το νησί της Λέσβου βρίσκεται σε μια μεγάλη έξαρση της πανδημίας με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά ενώ οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας δεν έχουν πρόσβαση σε μια υποδομή για τη λήψη δειγμάτων. Την ίδια ώρα που το τοπικό Νοσοκομείο λειτουργεί ήδη οριακά, εξαιτίας των πολλών ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε δύο πλέον Παθολογικές Κλινικές.

Σε περίπτωση που περάσει ο ιός από τον τοπικό πληθυσμό μέσα στο ΚΥΤ, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες, η διασπορά θα είναι τεράστια, σημειώνουν παράγοντες του νησιού.  Όχι μόνο παραμένει κλειστή η δομή υγείας αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έξαρσης συνολικά στο νησί, πόσο μάλλον για τους αιτούντες άσυλο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια