Μόνιμη θέση στην Financial District του Μανχάταν θα βρει στα τέλη του χρόνου, το “Άφοβο Κορίτσι”. Αυτή είναι η είδηση που έρχεται από την Νέα Υόρκη και θα χαροποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και κατοίκους του Μεγάλου Μήλου, καθώς το μικρό άγαλμα έχει ήδη γίνει, λίγους μήνες μετά από την τοποθέτησή του, τοπόσημο της πόλης. Το χάλκινο γλυπτό “Fearless Girl” εγκαταστάθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, στο Bowling Green στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα έχει ύψος περίπου 50 ίντσες (130 cm) και ζυγίζει περίπου 110 κιλά. Δημιουργός του είναι η, γεννημένη στην Ουρουγουάη, Αμερικανίδα γλύπτρια Kristen Visbal, η οποία το φιλοτέχνησε μετά από παραγγελία της McCann New York.

Η σημασία του είναι σχετική με την αφύπνιση και τη θέση των γυναικών σε ανώτερες και ηγετικές θέσεις στις πολυεθνικές εταιρείες. “Γνωρίστε τη δύναμη των γυναικών στην ηγεσία” γράφει η πλάκα στα πόδια του “Άφοβου κοριτσιού”. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Μπλάσιο έχει δηλώσει ότι το άγαλμα σημαίνει πολλά για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Η εγκατάστασή του πριν περίπου ένα χρόνο απέναντι από τον “Επιτιθέμενο Ταύρο”, το διάσημο άγαλμα του Αρτούρο ντι Μόντικα και σύμβολο της Γουόλ Στριτ ήταν συμβολική και καθόλου τυχαία.

Ενώ προοριζόταν για περιοδική εγκατάσταση, η δημοφιλία του κοριτσιού οδήγησε τους ιθύνοντες και τις αρχές της πόλης να αναζητήσουν μια μόνιμη θέση για το αγαπητό αυτό έργο τέχνης στο δημόσιο χώρο. Μάλιστα η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη για το γλυπτό, ώστε η καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε έχει κατασκευάσει 1.000 αντίγραφα, ύψους 61 εκατοστών, απολύτως πιστά στο πρωτότυπο, τα οποία διαθέτει αντί 6.500 δολαρίων το ένα.

Ένα αντίγραφο του γλυπτού αποκαλύφθηκε και έξω από το Grand Hotel στο Όσλο της Νορβηγίας στις 8 Μαρτίου 2018. Απέναντι ακριβώς από το νορβηγικό κοινοβούλιο Stortinget.

Το Fearless Girl αποσκοπεί να “στείλει ένα μήνυμα” σχετικά με την ποικιλομορφία των φύλων στο χώρο εργασίας και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους. “Αυτό το άγαλμα έχει αγγίξει τις καρδιές σε όλο τον κόσμο με το συμβολισμό της ανθεκτικότητας των γυναικών” δήλωσε η Carolyn Maloney, ενώ ήδη από τις πρώτες 48 ώρες της εγκατάστασής του είχαν συγκεντρωθεί 2.500 υπογραφές κατοίκων που ζητούσαν να μην απομακρυνθεί. Ήδη η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα. Το άφοβο κορίτσι θα κοιτά κατάματα και τολμηρά το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

To διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια