Όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας και των κινημάτων ενεργοποιούνται έμπρακτα στη μάχη που δίνεται απέναντι στον κορωνοϊό. Κοινό χαρακτηριστικό των πρωτοβουλιών, αλλά και κινητήριος δύναμή τους, είναι η αλληλεγγύη.

Ξεκινώντας από τους νεότερους οι φοιτητές Φαρμακευτικής, με πρωτοβουλία του σχήματος Bloco, πρότειναν την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η οποία θα συμβάλει τόσο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών όσο και στην υποχώρηση της αισχροκέρδειας.

Τα αντισηπτικά θα μπορούσαν να διατίθενται σε δημόσια νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνει στην «Αυγή» ο Νίκος Μπέρτος, φοιτητής στο τμήμα της Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρωτοβουλία μέχρι στιγμής έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης στις τάξεις των φοιτητών, καθώς πάνω από 115 έχουν υπογράψει την πρόταση σε ηλεκτρονικό ψήφισμα.

«Να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όσοι μπορούν να προσφέρουν»

«Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι και εμείς, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στον κοινό αγώνα» επισημαίνει ο Νίκος.

Διευκρινίζει ακόμη ότι «η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την πρωτοβουλία, αφού με βάση το ΦΕΚ εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες». Από την άλλη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή της πρότασης θα μετουσιωθεί σε «μια διαδικασία με ξεκάθαρα οφέλη για τη δημόσια πρόληψη».

Ο Νίκος αναφέρει ότι υπάρχει προηγούμενη εμπειρία του κράτους στην έκτακτη προμήθεια εργαστηρίων με πρώτες ύλες. «Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν το Δημόσιο είχε κατασχέσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης, οι οποίες παραδόθηκαν στα εργαστήρια του στρατού. Θα μπορούσε να τις διαθέσει έτσι και στα δημόσια πανεπιστήμια». Αλλιώς «θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει σε μία άμεση και έκτακτη χρηματοδότηση».

“Ας αξιοποιηθούν στο μέγιστο όσοι και όσες μπορούν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση να προσφέρουν στη δημόσια υγεία” σημειώνει από την πλευρά του το Bloco. “Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για Covid-19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικών), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων” συμπληρώνει το φοιτητικό σχήμα.

Την πρωτοβουλία υποδέχτηκε θερμά ο πρόεδρος του τμήματος, ωστόσο κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές των τομέων, την αν. πρόεδρο και την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, κρίθηκε ότι για την ώρα δεν χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Η ανάρτηση από το Bloco

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια