Η λίμνη του Δύστου αποτελεί έναν εξαιρετικό τόπο για την ορνιθοπανίδα λόγω του μωσαϊκού ενδιαιτημάτων, στην οποία έχουν καταγραφεί 23 διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών

Ένα φράχτης από αιολικές μονάδες έχει στηθεί γύρω από τη λίμνη Δυστού στην Εύβοια, καθώς σε όλες τις κορυφές των λόφων που την περιβάλλουν έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ενώ προβλέπεται να μπουν στο μέλλον κι άλλοι βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί.

Η Εύβοια, όπως τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΘ) που αναδεικνύει το ζήτημα, αποτελεί γνωστό και σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο και η λειτουργία όλων αυτών των μονάδων συνιστά ένα ακόμη από τα πολλά εμπόδια που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στη διαδρομή τους.

Μεγάλο είναι το ζήτημα και για τον μόνιμο πληθυσμό των πτηνών, καθώς όπως τονίζει η ΕΟΘ, κάποια είδη δεν εμφανίζονται πλέον στην περιοχή λόγω του μειωμένου ζωτικού χώρου, ενώ για όλα τα πτηνά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρουν τραγικό θάνατο προσκρούοντας στα πτερύγια των ανεμογεννητριών, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά στη λίμνη του Δύστου και την ευρύτερη περιοχή που περικλείει τη λίμνη έχουν καταγραφεί σχεδόν 200 είδη πουλιών, ανάμεσά τους 23 διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών. Με δεδομένο ότι τα αρπακτικά πουλιά χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις κατά την αναζήτηση της τροφής τους η παρουσία των ανεμογεννητριών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

Άποψη της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Δύστου. Σήμερα, τα βουνά αυτά είναι πλέον γεμάτα ανεμογεννήτριες.

«Για τα αρπακτικά που απλά περνούν από την περιοχή (και είναι πολλά γιατί το σημείο αυτό της Εύβοιας βρίσκεται πάνω σε σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο) οι ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο που έρχονται αντιμέτωπα κατά τη μετανάστευση. Τι γίνεται όμως με τους μόνιμους κατοίκους ή τα πουλιά που έρχονται να αναπαραχθούν, όπως ο Φιδαετός, και θα πρέπει να περάσουν κάποιους μήνες ή και όλη τους τη ζωή σε έναν διαρκώς μειούμενο ζωτικό χώρο; Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που παρατηρήθηκε Αετογερακίνα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ένα είδος που φωλιάζει σε απόκρημνα βράχια και αναζητά την τροφή του σε ανοιχτές εκτάσεις, όπως είναι δηλαδή οι πλαγιές στις κορυφές των οποίων τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες. Φυσικά, καμία από τις μελέτες που προηγήθηκαν των έργων δεν ανέφερε κάτι επ’ αυτού, αφού όλες ακολουθούν το ίδιο τροπάριο: “Η ενόχληση είναι πολύ μικρή, δεν επηρεάζεται κανένα είδος και αφού είναι για τη σωτηρία του πλανήτη (sic) πρέπει να γίνει το έργο”.

Καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση και άλλων Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (δεν είναι πάρκα αλλά εργοστάσια, μην κοροϊδευόμαστε) στην περιοχή, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Όταν ο κεντρικός σχεδιασμός είναι η προσφορά γης και ύδατος σε οποιονδήποτε θέλει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες, με μελέτες που ποτέ δεν κρίνουν ακατάλληλη τη χωροθέτηση ως σύνολο ακόμα και αν αυτή αφορά περιοχές Natura 2000 (όπως η λίμνη του Δύστου, λόγω ακριβώς του μεγάλου πλούτου της ορνιθοπανίδας) που τα προστατευόμενα είδη επηρεάζονται δυσμενώς από την παρουσία αιολικών εγκαταστάσεων, τότε τα πράγματα για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα», σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Κλείνοντας τονίζει ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα πρέπει να θεωρείται εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντική απειλή για τον πλανήτη μας όσο και η κλιματική αλλαγή. “Χρειαζόμαστε ανθεκτικά οικοσυστήματα, πλούσια σε βιοποικιλότητα ως ισχυρή ασπίδα για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Αν σκοπός μας είναι απλά να μείνουμε μόνοι μας στον πλανήτη τότε ας συνεχίσουμε έτσι, αλλιώς πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών για το τι θεωρούμε «Πράσινη Ανάπτυξη»…”, καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X