Την ώρα που ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο κείμενο δεν υπήρχε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα γίνουν οι αγώνες Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο μπάσκετ και ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στα Play Off, του ποδοσφαίρου. Μέχρι να το τελειώσω, βγήκε και αποφασίστηκε ο αγώνας μπάσκετ να γίνει Δευτέρα για να μην συμπέσουν.  Είναι ντροπή για τους διοργανωτές της εκάστοτε διοργάνωσης και για τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να μην ξέρουν τέσσερις ομάδες σε δύο διαφορετικά αθλήματα το πότε ακριβώς θα παίξουν, 48 ώρες πριν από την (αρχική) επίσημη ώρα των αγώνων.

Είναι ντροπή γιατί οι ημερομηνίες και των δύο αγώνων είναι γνωστές περίπου 2 εβδομάδες και φτάσαμε 48 ώρες πριν για να μάθουμε το πότε θα γίνουν. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα. Ούτε αν θα μπορέσεις να πας τελικά στο γήπεδο, ούτε να κλείσεις εισιτήρια από πριν αν είσαι από επαρχία, ούτε το πότε θα δουλέψεις από οποιοδήποτε πόστο για το ματς, ούτε τίποτα.

Με απλά λόγια, η Super League, ο ΕΣΑΚΕ και ο Υφυπουργός, αντί να προσφέρουν διευκολύνσεις στον κόσμο που περιμένει ένα παιχνίδι για να χαρεί λίγο στις δύσκολες μέρες που περνάει, πηγαίνοντας στο γήπεδο για να υποστηρίξει την ομάδα του, παίζουν κι άλλο με τα ήδη τεντωμένα νεύρα του.

Όσο απαράδεκτο είναι να μην μπορείς να οργανώσεις δύο ματς χωρίς να συμπέσουν άλλο τόσο απαράδεκτο είναι το να προτείνεις να παιχτεί ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου 16.00 με τέτοιο καιρό, με παίχτες που παίζουν κάθε τρεις μέρες επί πόσο καιρό, που δεν μπορούν να κάνουν ούτε σπριντ.

Πάντως, αν το δεις πιο καθαρά και ήρεμα το θέμα, δεν φταίει ούτε ο ΕΣΑΚΕ ούτε η Super League, ούτε ο Κοντονής για το μπέρδεμα αυτό. Φταίει ο φανατισμός των «τυφλωμένων» οπαδών που κρίνουν τον άλλον από το χρώμα μπλούζας ή κασκόλ που φοράει. Που έχουν ως δεδομένο ότι ο κίτρινος, ο μαύρος ο κόκκινος ή ο πράσινος είναι «κακός» γιατί απλά τυχαίνει να υποστηρίζει διαφορετική ομάδα από αυτούς.

Αυτοί μας στερούν όλο και περισσότερο αυτό που αγαπάμε. Το γήπεδο. Αρχικά μας έκαναν να μην μπορούμε να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα εκτός έδρας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας στερούν τη δυνατότητα να δούμε την ομάδα μας και εντός έδρας. Πριν από λίγες μέρες μας έκαναν να δούμε έναν τελικό κυπέλλου χωρίς κόσμο. Δεν ξέρω γίνεται χειρότερα.

Τι να πεις και τι να γράψεις όμως, όταν ο φανατισμός κάνει κάποιους να τσακώνονται ακόμα και μεταξύ τους, αν κάποιος πιο νοήμων οπαδός τολμήσει να επιχειρήσει να βγάλει φωτογραφία με παίχτη του αιωνίου αντιπάλου; Μπορεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι αυτό των οπαδών του Ολυμπιακού με τον Διαμαντίδη, αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό. Μέχρι να αποκτήσουμε αθλητική παιδεία, θα μας φταίει ο ΕΣΑΚΕ η Super League και ο εκάστοτε Υφυπουργός Αθλητισμού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άμοιροι ευθυνών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια