Σε απεργία πείνας προχωρά ο κρατούμενος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας Αθανάσιος  Κυριαζής, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαίδευση, όπως αναφέρει σε ανοικτή επιστολή που έστειλε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Μετά τον Βασίλη Δημάκη, κι άλλος κρατούμενος βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του για τα αυτονόητα, εξαιτίας της αναλγησίας και της αδιαφορίας των υπευθύνων.

Στην επιστολή αναφέρει όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει για να μπορέσει να φοιτήσει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ζητώντας να εγκριθεί η μεταγωγή μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού,  για να μπορεί να έχει πρόσβαση στη σχολή του (Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών).

Ολόκληρη η επιστολή:

**************

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ

Την Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Λεωφόρος Μεσογείων 96- ΑΘΗΝΑ

———–

Φοιτώ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όντας κρατούμενος στις φυλακές της Πάτρας και παρά την συνεπή και επιτυχή πορεία μου στα μαθήματα και τις εκπαιδευτικές μου υποχρεώσεις, έναντι των υπολοίπων συμφοιτητών μου, δέχομαι μονάχα άρνηση και απαγόρευση για τη συνέχιση των σπουδών μου.

Στη φυλακή υπάρχει συστηματική ουσιώδης στέρηση της εκπαίδευσής μου, με την απαγόρευση στην πρόσβαση ακόμη και στο χώρο του Σ.Δ.Ε. (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας), όπου παρακολουθώ ηλεκτρονικά τα μαθήματά μου και βέβαια άνιση μεταχείριση,  αφού δεν συμμετέχω ποτέ στις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις τις οποίες διοργανώνει η σχολή μου, με συνέπεια φέτος να αποκλειστώ από τις τελικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου, κι αυτό  οφείλεται κυρίως σε μία σειρά αδυναμιών της φυλακής να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές μου υποχρεώσεις.

Ξεκινάω λοιπόν σήμερα 11/6 απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς έχουν καταπατηθεί βάναυσα όποια δικαιώματα προβλέπονται, μάλιστα από τα οποία πολλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, όπως είναι ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης, όταν αφορά εκπαιδευτικούς σκοπούς, και επίσης έχω ενημερώσει και τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και τα καθ’ ύλη αρμόδια πρόσωπα για άμεση παρέμβαση.

Η Πολιτεία πρέπει να στέκεται αρωγός σε θέματα που εμπίπτουν στην εκπαίδευση όπως και τα διοικητικά πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά μέχρι στιγμής έχω εισπράξει μόνο απαξίωση και περιφρόνηση αφού στερούμαι τα δικαιώματά μου. Τονίζω ότι σε κάθε περίπτωση  θα προσφύγω και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως απέλπιδα προσπάθεια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν  τα δίκαια αιτήματά μου από τους αρμόδιους φορείς.

Ο σκοπός του εγκλεισμού είναι ο <<σωφρονισμός>> – μια λέξη του ελληνικού λεξιλογίου που δεν έχει καμία απήχηση στις φυλακές καθώς έχουν καταντήσει να είναι πρωτίστως χώρος αιχμαλωσίας, ανομίας και παραβατικότητας σε συνδυασμό με τον τιμωρητικό χαρακτήρα  των προσώπων που διοικούν.

Αυτό που ζητώ είναι να μου δοθεί  πρόσβαση στη σχολή μου (Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών), όποτε απαιτείται, και ως εκ τούτου να εγκριθεί η μεταγωγή μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, γιατί στο Κ.Κ. Πάτρας, που λειτουργεί ως κατάστημα απεξάρτησης από χρήστες ουσιών, δεν έχω αυτή η δυνατότητα. Πλην όμως εδώ και έξι μήνες περιμένω την απάντηση από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Τελικά η σταδιακή κοινωνική επανένταξη  που επιτυγχάνεται ακόμη και μέσα από την εκπαίδευση αποτελεί  «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς οι συζητήσεις επί συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι  πως η πολιτική της χώρας με το δόγμα Νόμος και Τάξη κέρδισε τις εκλογές και πλέον οι φυλακές διοικούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχει καταλυθεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Ίσως  αποτελώ  εξαίρεση με τόση αστυνομοκρατία γύρω μας…

Ελπίζω η προσπάθεια και ο αγώνας μου να δικαιωθεί και θα μου δοθεί η πολυπόθητη ευκαιρία και δυνατότητα να συνεχίσω τις σπουδές μου, όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αν θέλουμε να μιλάμε για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Αθανάσιος  Κυριαζής

Κρατούμενος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα, 11 Ιουνίου 2020

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια