Tην αλληλεγγύη τους σε συγκρατούμενό τους φοιτητή εκφράζουν κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, καταγγέλλοντας την περικοπή από το Συμβούλιο της φυλακής των ημερών εκπαιδευτικής άδειας για την παρακολούθηση των μαθημάτων του στη σχολή του και για την άρνηση εισαγγελέα να τον απαλλάξει από το κόστος χρήσης του γεωεντοπισμού (βραχιολάκι), λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να βρίσκεται να πρέπει να διακόψει τις σπουδές του.

Το κείμενο των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού από Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έχουν σεβασμό στο «νόμο και την τάξη», μέχρι να διδάξουμε σεβασμό σ’ αυτούς που έχουμε εμπιστευτεί να εφαρμόζουν το νόμο.

Hunter S. Thompson

Την Τρίτη 18/02/2020, ο κρατούμενος φοιτητής Κορυδαλλού Χ.Μ. εκλήθη από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του καταστήματος Κορυδαλλού, όπου εξετάζονταν το αίτημά του για την καθημερινή έξοδό του προς το Πανεπιστήμιο, για τις παραδόσεις των μαθημάτων. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο που βγαίνει ο συγκεκριμένος κρατούμενος, και πρόκειται για μία τυπική διαδικασία στην ουσία. Ο συγκεκριμένος φοιτητής κρατούμενος από την πρώτη στιγμή που ήρθε από την Πάτρα στον Κορυδαλλό με εκπαιδευτική μεταγωγή για σπουδές, όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα και θέματα εκ των ιθυνόντων του καταστήματος, δεν έχουν σταματήσει να αυθαιρετούν σε οτιδήποτε νόμιμο διεκδικεί… Πέρσι, το Συμβούλιο του έδωσε μόνο δύο μέρες για να παρακολουθήσει τα δύο από τα πέντε μαθήματά του! Το πρόγραμμα σπουδών του του το έφτιαξε η προϊσταμένη κοινωνική υπηρεσία, -χωρίς να έχει καμία δουλειά να εμπλακεί-, βάζοντας άλλα μαθήματα, άλλα εργαστήρια και ένα σωρό άλλες παρόμοιου τύπου αυθαιρεσίες…

Την Τρίτη λοιπόν εκλήθη από το Συμβούλιο, προεδρεύοντος της εισαγγελέως Αικατερίνης Μπαρτζάκλη και αποτελούμενο από τον Διευθυντή Ιωάννη Καζλάρη και την αρχαιότερη κοινωνική λειτουργό Σοφία Ασημακοπούλου. Ο φοιτητής κρατούμενος ζητούσε να πάρει κανονικά τις πέντε μέρες που δικαιούται και που αντιστοιχούν στα μαθήματα που έχει δηλώσει, όπως γίνεται με όλους τους άλλους φοιτητές συγκρατούμενούς του. Το Συμβούλιο του ανακοίνωσε, για δεύτερη φορά, αναίτια, ότι του επιτρέπει μόνο στις τρεις από τις πέντε παραδόσεις να παρίσταται. Ο κρατούμενος φοιτητής τους δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση τους και ότι θα προσφύγει κατά αυτής. Όπως έκανε και στο προηγούμενο εξάμηνο, όπου πάλι είχε συμβεί το ίδιο απαράδεκτο και παράνομο γεγονός που καταπατούσε τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα συλλήβδην – και μόνο σ’ αυτόν! Τότε η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη, με απροκάλυπτα κυνικό τρόπο, του απάντησε «κάνε (προσφυγή)», του λέει, «ούτως ή άλλως στους φίλους μου θα πάει για να δούμε τι θα γίνει. Θα σου δώσουν δίκιο; Κάνε , να δούμε τι θα γίνει»(?) «Θα κάνω», απάντησε ο κρατούμενος. Στην ερώτησή του μετά, για το δεύτερο σκέλος του αιτήματός του που αφορούσε την πλήρη οικονομική απαλλαγή του από το κόστος χρήσης του γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) – ότι «για ποιο λόγο μου επιβάλλετε να πληρώσω το κόστος χρήσης του βραχιολιού, ενώ τεκμαίρεται αβίαστα από όλα τα φορολογικά έγγραφα που σας έχω καταθέσει και που απαιτεί και ο νομοθέτης, ότι αδυνατώ λόγω της δεινής οικονομικής μου θέσης να πληρώσω το κόστος; Τότε, πάλι η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη του απαντά με το ίδιο ύφος και τρόπο: «Οπως βρήκες τα λεφτά για να μας τρέχεις στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» -εννοώντας το προηγούμενο εξάμηνο– «έτσι θα βρεις και τα λεφτά για το βραχιολάκι!»

Σημειωτέον ότι μόνο ένας δεν το πληρώνει από τα ελάχιστα άτομα πια που βγαίνουν με βραχιόλι. Σε όλους τους άλλους τους υποχρεώνουν να το πληρώνουν, παρότι είναι στην ίδια και σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από το συγκρατούμενό μας που δεν το πληρώνει. Κάθε φορά κάποιοι εκ των κρατουμένων φοιτητών καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν την οικονομική τους αδυναμία, αλλά το Συμβούλιο τους το απορρίπτει. Ο κρατούμενος φοιτητής δήλωσε στο Συμβούλιο ότι αυτή η απόφαση τον αναγκάζει να διακόψει την εκπαίδευσή του… Όλοι όσοι σπουδάζουμε και βρισκόμαστε στη φυλακή, δεν έχουμε δεχτεί την παραμικρή ενίσχυση-βοήθεια ή οποιαδήποτε τύπου ενθάρρυνση από τους ιθύνοντες. Πάντοτε βρίσκουμε τοίχο και αποθαρρυντική στάση από μέρους τους και είναι λυπηρό. Ο νομοθέτης προβλέπει την επιδότηση μας από τα Κ.Ε.Κ (Κεφάλαια Ενίσχυσης Κρατουμένων) που είναι χρήματα από τη φορολογία που μας επιβάλλεται για οποιαδήποτε αγορά μας από το κατάστημα, προβλέποντας την αντισταθμιστική τους απόδοση στους μη έχοντες υποστήριξη από κανέναν, αλλά και σε παρόμοιου τύπου κάλυψη αναγκών. Ο νομοθέτης λοιπόν προβλέπει στο σωφρονιστικό κώδικα την απόδοση κάποιων χρημάτων για τα απαραίτητα στα άτομα που σπουδάζουν, όπως τα εισιτήρια και ένα κολατσιό. Αυτά τα χρήματα τα έχει ζητήσει ο συγκρατούμενός μας φοιτητής εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να τον πάνε τρένο συνεχώς, μετακυλίοντας τις ευθύνες από τον Άννα στον Καϊάφα… Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της στοχευμένης από μέρους τους αδιαφορίας και αποθάρρυνσης.

Ρωτάμε λοιπόν το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ για ποιο λόγο -ενώ ο νομοθέτης προβλέπει σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του κρατούμενου φοιτητή το κόστος να το αναλαμβάνει το Υπουργείο και όχι ο φοιτητής κρατούμενος -για ποιο λόγο λοιπόν το Συμβούλιο παρανομεί και υποχρεώνει τους φοιτητές κρατούμενους να ζητιανεύουν δεξιά κι αριστερά για να συγκεντρώσουν τα χρήματα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να σπουδάζουν; Τόσο πολύ πια θα επιβαρυνόταν ο κρατικός προϋπολογισμός, από τρία-τέσσερα άτομα; Και τέλος, ρωτάμε και το Δικαστικό Σώμα, αλλά κυρίως την κοινωνία, χωρίς να θεωρούμε ότι η εισαγγελέας Μπαρτζάκλη μετά από όλα όσα ξεστόμισε, «κόμισε γλαύκας εις Αθήνας», δεν μείναμε δα και εμβρόντητοι, η αλήθεια είναι. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Ρωτάμε λοιπόν, η αυθαιρεσία ενός δικαστικού και η καταγγελία από το θύμα της αυθαιρεσίας αυτής εναντίον του αυθαιρετούντα δικαστικού είναι επί ματαίω; Όπως σαφέστατα μας έδωσε να καταλάβουμε η συγκεκριμένη εισαγγελέας, ποτέ δεν πρόκειται να βρούμε το δίκιο μας, λόγω που η απόδοση της Δικαιοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατη και μοιάζει με ανέκδοτο, αφού προσκρούει στις φιλικές και διαπροσωπικές σχέσεις που έχει ο εκάστοτε καταγγελλόμενος δικαστικός λειτουργός με τους υπόλοιπους δικαστικούς του κλάδου του. Άτομα που άγονται και φέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο ευθύνονται για την ολοένα υπόρρητη αλλοίωση του πολιτεύματος. Συμφωνείτε εσείς, κύριοι Δικαστές του Πρωτοδικείου Πειραιά, με όσα ισχυρίστηκε η συνάδελφός σας;;;

Τέλος, θα θέλαμε να καλέσουμε την κυρία Σοφία Νικολάου που προΐσταται στο Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ, να ασχοληθεί λίγο με τα ζωτικής σημασίας θέματα που απασχολούν τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της κράτησης, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης και η «ανακάλυψη» των τζακουζιών και των άλλων πολυτελειών που υποτίθεται ότι οι κρατούμενοι απολαμβάνουν ας αφεθούν να ελεγχτούν αργότερα, αφού επιλυθούν ετούτα πρώτα, που είναι όντως προβλήματα και ας πάψει πλέον το Υπουργείο την ατομική ευθύνη να την αποδίδει ανεξαιρέτως υπό τη μορφή συλλογικής τιμωρίας σε όλους τους υπόλοιπους, φταίνε δεν φταίνε. Φέρνοντας πάντοτε μέτρα προς το περιοριστικότερο σε ό,τι αφορά κεκτημένα Δικαιώματα.

Κορυδαλλός, 22 Φεβρουαρίου 2020

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]