Μία πρόταση με την οποία θα δινόταν λύση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ταυτόχρονα σε ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της ερημοποίησης των χωριών της ελληνικής επαρχίας, μοιράστηκε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm ο βουλευτής και επικεφαλής του Μερα 25 Γιάννης Βαρουφάκης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εμείς ως ΜΕΡΑ 25 λέμε κάτι πολύ απλό. Πόσοι είναι αυτοί; 70-80.000 ψυχές; Όπου πηγαίνω κ. Χατζηνικολάου κι αυτό το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά σ’ όλη την επαρχία βλέπουμε ερημωμένα χωριά, χωριά στα οποία υπάρχουν κάποια χρήματα για να γίνουν κάποια έργα αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα κάνουν. Εμείς προτείνουμε κάτι πολύ απλό. Αντί να δημιουργήσουμε γκέτο έξω από τη Λαμία, έξω από τη Σπάρτη, έξω από τη Μεγαλόπολη, αυτές οι οικογένειες να σπάσουν, δύο – δύο, τρεις-τρεις, πέντε – πέντε το πολύ, να μη δημιουργηθούν γκέτο και να φιλοξενηθούν σε διαφορετικά χώρια σε διαφορετικές πόλεις έτσι ώστε να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες”.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Δελατόλλα, σε σχέση με πόσους ανθρώπους θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε “το πολύ πέντε οικογένειες σε κάθε τοπική κοινωνία σε κάθε μικρό χωριό και να γίνει διαβούλευση.”

“Ξέρετε πόσα χιλιάδες χωριά έχουμε πού είναι ερειπωμένα;”

“Ναι αλλά έχουμε 150.000 μετανάστες”, αντέτειναν οι δημοσιογράφοι, με τον τέως υπουργό Οικονομικών να ανταπαντά: “Ξέρετε πόσα χιλιάδες χωριά έχουμε πού είναι ερειπωμένα, πόσες πόλεις έχουμε που τα παιδιά μας φεύγουν και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Οι άνθρωποι αυτοί θα πέταγαν τη σκούφια τους να ενταχθούν σε μια τοπική κοινωνία, να κάνουν μια δουλειά, να μην είναι όλη μέρα και να περιμένουν σε μία σκηνή να τους δώσεις ένα κομμάτι ψωμί χωρίς να ξέρουν αν θα περάσει ένας μήνας, ένας χρόνος, δέκα χρόνια μέχρι να αποφανθεί για την τύχη τους το ελληνικό κράτος και βεβαίως η Ε.Ε”.

Στη συνέχεια ο Α. Δελατόλλας χαρακτήρισε μεν “πάρα πολύ ωραία” την προσέγγιση του Γ. Βαρουφάκη, όμως έθιξε ορισμένα πρακτικά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι “όποιος πηγαίνει στην ενδοχώρα δεν μπορεί να επαναπροωθηθεί”. Επιπλέον διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε αυτό το σχέδιο να απαντήσει σε ένα νέο μεγάλο κύμα ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

“Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ψυχές, δεν έχεις το δικαίωμα να σκέφτεσαι τακτικιστικά. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί έναν άνθρωπο ως μέσο για την επίτευξη κάποιου άλλου σκοπού. Είναι δυνατόν να λέμε ότι θα τους κρατήσουμε επ’ άπειρον στη Μόρια ή σε διάφορες Μόριες σπαρμένες ανά την Ελλάδα, κατί που θα δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων μας, όχι μόνο των ξένων αυτών ανθρώπων. Επειδή υπάρχει ένα χαρτί που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι το αποδεχόμαστε”, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

“Εδώ υπάρχουν πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες τόσο των Ελλήνων, των ανθρώπων μας στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, στη Λέσβο όσο και αυτών που τώρα ετοιμάζονται να τους κατασχέσουν γη γύρω από τις πόλεις και τα χωριά τους για να φτιάξουν άλλα τέτοια εξαμβλώματα – κλειστά στρατόπεδα”.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]