Ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ βρήκε τραγικό θάνατο από ασφυξία κατά τη σύλληψή του το 2016. Η υπόθεση, που θυμίζει έντονα την περίπτωση του Τζόρτζ Φλόιντ, εκκρεμεί έκτοτε στη γαλλική δικαιοσύνη. Η οικογένεια του Ανταμά ζητά τώρα δικαιοσύνη και καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν οι τελευταίες κουβέντες και του 24χρονου Ανταμά Τραορέ, που ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος κάτω από το βάρος τριών αστυνομικών, πριν εκπνεύσει λίγη ώρα μετά. Μεταφέρθηκε αναίσθητος στο αστυνομικό τμήμα. Εκείνη την ημέρα γιόρταζε τα γενέθλιά του. Σε κανέναν από τους αστυνομικούς δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες ενώ η τελευταία ιατρική γνωμάτευση απαλλάσσει των ευθυνών τους τούς αστυνομικούς.

Είναι η 4η κατά σειρά γνωμάτευση και μέσα στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν, η υπόθεση Τραορέ έχει αναδειχθεί στη Γαλλία, ως σύμβολο της αστυνομικής βίας αλλά και της μάχης μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων: αυτών που απαλλάσσουν τους αστυνομικούς και αυτών που επιλέγει η οικογένεια και που αντικρούουν τα συμπεράσματα των πρώτων.

Ο Ανταμά πέθανε από καρδιογενές οίδημα, που όμως ήταν συνέπεια του συνδρόμου ασφυξίας που προκλήθηκε από την τεχνική σύλληψης με πλάκωμα στο έδαφος και το βάρος 3 ατόμων, διασαφηνίζεται στη δεύτερη γνωμάτευση της οικογένειας.

Το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους με αφορμή την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη των ΗΠΑ αλλά και φωνάζοντας συνθήματα που ζητούσαν «δικαιοσύνη για τον Ανταμά» και για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Πληροφορίες Reuters, Deutche Welle

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια