Μια γυναίκα με υψωμένη γροθιά στέκεται επιβλητικά στον τοίχο δίπλα από την είσοδο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου της Νομικής Σχολής των Αθηνών. Μοιάζει οικεία η εικόνα της. Είναι η Tess Asplund, η γυναίκα που στάθηκε μπροστά από 300 νεοναζί στη Σουηδία και σταμάτησε για λίγα λεπτά την παρέλαση μίσους τους. Ατρόμητη σήκωσε τη γροθιά της. Η φωτογραφία της έκανε το γύρο του κόσμου και μέσα σε μια στιγμή αυτή η απλή ακτιβίστρια έγινε σύμβολο αντίστασης.

Εδώ και μέρες έγινε «σύμβολο» της Νομικής μέσα από το έργο του street artist Gera 1.

Ο Gera 1 είναι 8 χρόνια γκραφιτάς και οργώνει τους τοίχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εμείς τον βρήκαμε και τον ρωτήσαμε για την ιδέα πίσω από το γκραφίτι, την σημασία του έργου του και γενικότερα για την τέχνη του γκράφιτι.

 

Don’t be Afraid

Γιατί αποφάσισες να κάνεις το συγκεκριμένο γκράφιτι;

Λοιπόν, αποφάσισα να κάνω αυτό το γκράφιτι με αφορμή ένα φεστιβάλ το οποίο είχε θέμα «Η Γυναίκα στην Ευρώπη» (αν και για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε τελικά εκεί). Έτσι,  επέλεξα την Tess Asplund ως σύμβολο, θέλοντας να δείξω ότι η γυναίκα έχει δύναμη και δεν φοβάται να εκφραστεί.

Τι συμβολίζει για σένα αυτό το πρόσωπο;

Τόλμη και ελευθερία!

Ποια η σημασία του ότι το έκανες στο προαύλιο της Νομικής Σχολής;

Πιο συγκεκριμένα το έκανα στον τοίχο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Νομικής, το γκράφιτι αυτό ταίριαξε με το χώρο συνθετικά και ιδεολογικά.

Έχεις μάθει για αντιδράσεις του κόσμου (θετικές ή αρνητικές);

Απ’ ότι έχω μάθει οι περισσότερες αντιδράσεις είναι θετικές, αλλά σίγουρα υπάρχουν και αρνητικές.

Μερικές φορές τέτοια γκράφιτι καταστρέφονται είτε από τον Δήμο είτε από αγνώστους… Το φοβάσαι; Και γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό ειδικά από άλλους γκραφιτάδες;

Δεν το φοβάμαι, γιατί αυτή είναι η φύση του γκράφιτι. Κράτησα μια καλή φωτογραφία και από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το πόσο θα αντέξει το έργο. Ο κάθε γκραφιτάς θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στα καλύτερα σημεία της πόλης ακόμα κι αν χρειαστεί να πατήσει κάποιον άλλον. Φυσικά πρέπει να ξέρεις τι πατάς και γιατί το πατάς.

Skull

Από ποτέ κάνεις γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας;

Από το 2009.

Τι σε έκανε να στραφείς στο γκράφιτι;

Η ανάγκη για έναν εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας στο αστικό περιβάλλον.

Get Away from the 4 walls

Πώς διαλέγεις σημεία που θα κάνεις γκράφιτι;

Ψάχνοντας μέσα στην πόλη συνήθως επιλέγω εγκαταλελειμμένα κτήρια ή τοίχους σε γήπεδα και Πανεπιστήμια.

Girl with skull mask

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου έργο και που μπορούμε να το δούμε;

Το αγαπημένο μου έργο είναι το  «Man on LSD» και μπορείτε να το δείτε στο Νέο Ηράκλειο.

Man on LSD

Piece inspired by a photo I took of Nikos Alexiou work in #documenta14, Kassel.

Για περισσότερες δουλειές εδώ και εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X