2158_50 cent_katidis_200x200«Get rich or die trying»… Πρόκειται για ένα ραπ στίχο ενός μαύρου ράπερ, που μάλλον όλοι θα γνωρίζετε, του 50 Cent. Είναι ένας στίχος που βρίσκεται χαραγμένος με τη μορφή τατουάζ στο σώμα του Γιώργου Κατίδη. Του πιο πολυσυζητημένου Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων ημερών. Όχι, δεν έγινε πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα sites και τα κανάλια για την καριέρα και τα επιτεύγματά του, αλλά για τον χαιρετισμό που συνόδευσε το γκολ του επί της Βέροιας.

«Γίνε πλούσιος ή πέθανε προσπαθώντας να γίνεις», είναι η ελεύθερη μετάφραση του προαναφερθέντος στίχου. Δεν ξέρουμε αν πράγματι ο Κατίδης γνώριζε πως αυτός ο χαιρετισμός παρέπεμπε στον ναζισμό, τον Χίτλερ ή τη Χρυσή Αυγή. Παρέπεμπε στο Άουσβιτς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους εκατομμύρια νεκρούς. Θεωρούμε όμως βέβαιο πως ο στίχος τουλάχιστον θα ρώτησε να μάθει τι σημαίνει.

 

katidis_tattoo(1)

Πρόκειται για ένα μότο, μια στάση ζωής που εκφράζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αλλά και στη χώρα μας. Είναι ένα μότο που ενστερνίστηκαν οι περισσότεροι νεοέλληνες και εν πολλοίς έφερε την Ελλάδα σε τούτη την κατάσταση. Ένα μότο που πιθανότατα εκφράζει και τον νεαρό μέσο καθώς και την πλειονότητα των συναθλητών του.

Ίσως και τον Κλάους Αθανασιάδη, που πρόσφατα ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που απεικόνιζε μια μπλούζα με το πρόσωπο του Γεώργιου Παπαδόπουλου και ανέγραφε τη φράση: «Που σαι ρε Παπαδόπουλε;». Βέβαια, εκείνος δεν είπε πως δεν γνώριζε τον δικτάτορα, αλλά ότι δεν ήταν δικό του το προφίλ. Μπορεί να λέει αλήθεια, μπορεί και ψέματα (το πιθανότερο). Και μάλλον σίγουρα δεν ήξερε και ούτε ξέρει για τον Παπαδόπουλο. Τουλάχιστον την πραγματικότητα και όχι τις φήμες.

 

 klaus_insta

 

Τόσο ο Αθανασιάδης, όσο και ο Κατίδης είναι δύο παιδιά που γαλουχήθηκαν με αυτό το μότο. Έχοντας μάλιστα και το ιδιαίτερο ταλέντο που τους προίκισε η φύση, άφησαν στην άκρη οτιδήποτε άλλο για να τα καταφέρουν. Να γίνουν μεγάλοι ποδοσφαιριστές και να βγάλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ποιός ασχολείται τώρα με τη μόρφωση; Ποιός έχει όρεξη να μάθει για Ιστορία; Μην τους κατηγορείτε τόσο εύκολα. Και εσείς στη θέση τους το ίδιο θα κάνατε. Εξάλλου, όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, κανένας λόγος δεν υπάρχει να προβάλλονται τόσο έντονα οι ανόητες ενέργειες δύο ποδοσφαιριστών. Πολλώ δε μάλλον οι υπερβολικές και υστερικές αντιδράσεις, που ακολούθησαν και προέρχονται από κάποιους που είτε θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους, είτε να καλύψουν, έστω και προσωρινά, εξελίξεις που καθιστούν κάθε μέρα τις ζωές όλων μας δυσκολότερες. Να καλύψουν αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς. Χθες ήταν ο Κατίδης, προχθές η απόδραση του Βλαστού και πάει λέγοντας… Όλα παίζουν το ρόλο του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Δοκιμασμένη η συνταγή…

Αλλά ας μην πλατιάζουμε άλλο γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα μας. Πιο ανησυχητικός και πιο επικίνδυνος, λοιπόν, είναι ο στίχος, παρά ο χαιρετισμός και η φωτογραφία στο instragram δύο αμόρφωτων παιδιών που προσπαθούν να τραβήξουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας με κάθε τρόπο. Πιστέψτε μας. Τον ναζισμό δεν μπορούν να τον φέρουν ούτε ο Κατίδης, ούτε ο Αθανασιάδης, ούτε κανένας αθλητής. Δεν ανεβάζουν εκείνοι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Η απογοήτευση, ο φόβος, η ημιμάθεια ή και η πλήρης άγνοια του κόσμου τα ανεβάζει. Και όλα αυτά πηγάζουν από τις αποφάσεις που λέγαμε παραπάνω και αυτό το… «Get rich or die trying».

 

Απόστολος Λιόγκας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια