Ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Ντεμπ Χάαλαντ (Deb Haaland), για το υπουργείο Εσωτερικών και αν η επιλογή της επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, η Χάαλαντ θα είναι η πρώτη ιθαγενής που γίνεται υπουργός.

Η 60χρονη Χάαλαντ εξελέγη στο Κογκρέσο το 2018 και ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο, μια από τις 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές των ΗΠΑ.

Η Χάαλαντ δήλωσε ότι καμία/κανείς δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ή στην κορυφή του υπουργείου Εσωτερικών, αναφερόμενη στον αποκλεισμό των ιθαγενών της Αμερικής από την πολιτική. Πρόσθεσε ότι μεγάλωσε με τα έθιμα της φυλής των Λαγκούνα Πουέμπλο που της έδωσαν σθένος και δύναμη. Αποδέχθηκε το αξίωμα που της δόθηκε και είπε ότι θα είναι δυνατή για όλες/ους, για τον πλανήτη, για την προστασία της γης και ότι είναι τιμή της να υπηρετήσει και να προσφέρει.

Ποια είναι η Ντεμπ Χάαλαντ

Η Ντεμπ Χάαλαντ έκανε τα πρώτα βήματα για την πολιτική καριέρα της το 2004, ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι για τις προεδρικές εκλογές.

Γεννήθηκε στο Γουίνσλοου της Αριζόνα, όπου ο παππούς της εργαζόταν σε μια σιδηροδρομική εταιρεία και όπου είχε γεννηθεί και η μητέρα της Μέρι Τόγια, η οποία ήταν ομοσπονδιακή υπάλληλος. Ο πατέρας της Χάαλαντ ήταν νορβηγικής καταγωγής και μέλος των Πεζοναυτών. Λόγω των συχνών μετακινήσεων της οικογένειας η Ντεμπ Χάαλαντ άλλαξε δεκατρία σχολεία.

Στην παιδική της ηλικία ακολουθούσε τα έθιμα της φυλής της, των Λαγκούνα Πουέμπλο, ενώ έχει διατελέσει διευθύντρια της εταιρείας των Αμερινδιάνων που διαχειριζόταν τρία καζίνο στον καταυλισμό τους. Νωρίτερα είχε δημιουργήσει μια μικρή εταιρεία που παρασκεύαζε και πωλούσε σάλτσες.

Κατάφερε να νικήσει τον αλκοολισμό και για ένα διάστημα εξαρτώταν από τη βοήθεια του κράτους για να τραφεί η ίδια και η κόρη της της την οποία μεγάλωσε μόνη της. Τον Νοέμβριο επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στο Κογκρέσο.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός ο κόσμος μας –όχι μόνο η χώρα μας, αλλά όλος ο κόσμος– να αρχίσει να ακούει τους αυτόχθονες για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον», είχε πει η Χάαλαντ όταν είχε αρχίσει να ακούγεται το όνομά της για το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομάδα του Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Χάαλαντ «μια δημόσια λειτουργό που αψηφά τα εμπόδια και η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της να μάχεται για τις αποκλεισμένες κοινωνικά οικογένειες, περιλαμβανομένων των Αμερινδιάνων, για τις αγροτικές και μειονοτικές κοινότητες, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή». Ως αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Φυσικούς Πόρους, η Χάαλαντ θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το περιβάλλον μας και να πολεμήσει για ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια, επισημαίνει ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

Η ώρα της ανάληψης κυβερνητικών θέσεων από αποκλεισμένες/ους κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά έρχεται αργά και με κόπο στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι η Ντεμπ Χάαλαντ θα εκλεγεί και θα ανοίξει ο δρόμος για ίσες ευκαιρίες για όλες/ους. Το ότι μια γυναίκα ιθαγενής θα αναλάβει υψηλή κυβερνητική θέση σηματοδοτεί ήδη πολλά.

*Με πληροφορίες από Το Μωβ και το lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια