Του Κωστή Παπαϊωάννου

Το 2016 συγκροτήθηκε Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και τις φυλακές.

Αυτό έγινε με πρωτοβουλία και συντονισμό της (καταργηθείσας από τον Ιούλιο 2019) Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οδήγησε σε νομοθετική παρέμβαση των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.

Για λόγους διαφάνειας, λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας ο Μηχανισμός συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων: α) ύστερα από καταγγελία, β) αυτοβούλως, γ) μετά από παραπομπή της υπόθεσης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό ή Γενικό Γραμματέα.

Οι υποθέσεις μπορούν να αφορούν:
α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας,
γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και
δ. παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο.
Να σημειωθεί ότι προβλέφθηκε και η υποστήριξη του Μηχανισμού με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα γιατί κλιμακώνονται επικίνδυνα αυτές τις μέρες οι πράξεις αυθαιρεσίας από άντρες της ΕΛΑΣ. Τα θύματα και οι συνήγοροί τους έχει νόημα να απευθύνονται και στον Συνήγορο του Πολίτη και να ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι αφ’ ης στιγμής αναλάβει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης αυθαιρεσίας ο Συνήγορος του Πολίτη εντός 3 μηνών οφείλει να συντάξει πόρισμα. Από το πόρισμα αυτό τα Πειθαρχικά Όργανα της εκάστοτε υπηρεσίας μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία μπορούν να αποκλίνουν.

Διαδώστε την πληροφορία -εάν το κρίνετε σκόπιμο- μαζί με στοιχεία επικοινωνίας του Συνηγόρου.

Χαλκοκονδύλη 17
Τ.Κ. 104 32 Αθήνα
press@synigoros.gr
(+30) 213 1306 600

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X