Είναι εξαιρετική συνθήκη κακοποιημένα άτομα, εργαζόμενα στον αθλητισμό και στο θέαμα, να μοιράζονται, τα περιστατικά κακοποίησής τους. Δυστυχώς για τη ψυχή τους, για τον πόνο που έχουν υπομείνει, για τη δυναμική που παγιώνεται στον χώρο,  χρειάστηκε να κουβαλήσουν τις εμπειρίες τους σιωπηρά, για χρόνια.

Η σχέση ισχύος του έμπειρου και του άπειρου, του επαγγελματία καριέρας και του φιλόδοξου νεοεισερχόμενου, του έμπειρου και του άπειρου υπάρχει και σε άλλους χώρους. Σε χώρους όπου η αυθεντία, ή ακόμη και η εντύπωσή της, δομεί την ιεραρχία. Και που υπάρχουν άτομα που τη χρησιμοποιούν κατά βούληση.

Ένας από αυτούς τους χώρους είναι και η επιστημονική έρευνα. Εύχομαι, ειλικρινώς, αυτή η μαζική και αλληλέγγυα κίνηση να γίνει κάποτε και για τον χώρο της.

Οι πρόσφατες καταγγελίες από προπτυχιακές φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Α.Π.Θ.  ήταν μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της αυθαιρεσίας. Η προσωπική ετοιμότητα να μοιραστεί ένα θύμα την ιστορία κακοποίησής του μπορεί να μεταφραστεί σε ενδυνάμωση άλλων να μην ανέχονται, να αντιδρούν, να μοιραστούν, να ιαθούν.

Παρότι περιστάσεις εργασιακού εκφοβισμού και κακοποίησης ερευνητριών και ερευνητών μπορεί να αφορούν τα ίδια, μερικά, ιδρύματα, σίγουρα δεν διέπονται από τις ίδιες συνθήκες και δυναμικές. Στη σχέση διδάσκοντος και διδασκόμενου προστίθεται η σχέση εργοδότη-εργαζόμενης, μέντορα-μαθητευόμενου, προϊστάμενου-υφιστάμενου. Μάλιστα, σε συνθήκες πιο ιδιωτικές, χωρίς τη δυναμική οργάνωσης φοιτητικού κινήματος για την υποστήριξη των συναδέλφων τους, με τον βιοπορισμό τους να εξαρτάται για κάποιους αποκλειστικά από αυτό.

Δεν μιλώ για κάτι που μου έχει συμβεί προσωπικά∙ έχω την τύχη, δεδομένων των αντιξοοτήτων που παρουσιάζει η Ελλάδα για τους ερευνητές, φρέσκος ων, να συντηρώ ακόμη την όρεξη, τη φιλοδοξία και την ενέργεια -ξέρω, είναι νωρίς ακόμη- σε συνεργασία με άτομα εξαιρετικής ηθικής και ενσυναίσθησης. Λυπάμαι να έχω την εντύπωση ωστόσο, ότι αυτές οι συνθήκες δεν αποτελούν τον κανόνα.

Λυπάμαι να ξέρω  και για εκείνες και εκείνους τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να αφήσουν τον χώρο. Απογοητευμένες αλλά αποφασισμένες. Ηθικά και ψυχικά εξαντλημένοι. Με την υγεία τους, ασθενή. Αφήνοντας σώμα δουλειάς πίσω, πνευματικό τους έργο, με πόνο. Παρόλα αυτά, η στενοχώρια της αποχώρησης να αντισταθμίζεται από την πεποίθηση ότι, ας είναι, δεν αξίζει πλέον να θυσιάζουν τα πάντα γι’ αυτό που αγαπούν: την έρευνα και τη γνώση. Αλλά και όσα άτομα μένουν και εξελίσσονται, ακόμη και διδάσκουσες σε «χώρους ανδροκρατούμενους», μόνο εκείνες ξέρουν τι περνούν για να αντιμετωπιστούν με τον σεβασμό που τους αξίζει. Δυστυχώς, συνήθως, αυτές οι ιστορίες φτάνουν στα αυτιά μας ως ψίθυροι, παρεμπιπτόντως, σαν «αστειάκια» πάνω στη σκασίλα ή με τον καμένο καφέ στο διάλειμμά κάποιου συνεδρίου.

Όσο μεριές του ακαδημαϊκού χώρου είναι σκοτεινές και ανθρωποφάγες, όσο άτομα με εξουσία χρησιμοποιούν νέους ερευνητές και συναδέλφους τους κυριολεκτικά ως πόρους και όχι ανθρώπινες υποστάσεις, όσο “η έρευνα θέλει στομάχι” εξ αιτίας σχέσεων και όχι λόγω της πρόκλησης του έργου, τόσο θα παραμένει ένας κακοποιητικός μονόδρομος για τα άτομα αγαπούν τη γνώση και θέλουν να τη δημιουργήσουν εδώ.

Ένα ακαδημαϊκό #metoo, λόγω των εσωτερικών εξαρτήσεων, φαίνεται δυστυχώς δύσκολο να ευδοκιμήσει. Εύχομαι κάποια στιγμή να διαψευστώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια