“Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τον τόπο μας, προσδοκούμε αυτή την κάθαρση. Θα είναι λύτρωση για την κοινωνία να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”, αναφέρει εν όψει της απόφαση για τη δική της Χρυσής Αυγής ο Γιώργος Νταλάρας με σημερινό του σημείωμα στην Εφημερίδα Αυγή.

Όπως τονίζει ακόμη “είναι μέγα λάθος να τους αγνοούμε ως ακίνδυνους και γραφικούς, γιατί αυτό τους βολεύει. Έχουν κατ’ επανάληψη ασκήσει ανεξέλεγκτη βία, έχουν υποκινήσει και διαπράξει εγκλήματα, με αποκορύφωμα τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη, κάτι που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.”

Ολόκληρο το σημείωμα του καλλιτέχνη 

Περιμένουμε με αγωνία την ετυμηγορία των δικαστών. Ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας προφανώς δεν μπορούμε ούτε να προδικάσουμε, ούτε να επηρεάσουμε τη Δικαιοσύνη. Όμως έχουμε το δικαίωμα που απορρέει από το σύνταγμα, τη συνείδηση και τις αρχές μας να προσδοκούμε μια απόφαση απ’ αυτή τη δίκη, η οποία θα διαλευκάνει πλήρως τον ρόλο αυτού του ναζιστικού μορφώματος που «μαγάρισε» την πολιτική ζωή του τόπου.  Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η απόφαση, γιατί, πέρα από την ξεκάθαρη, επικίνδυνη για τη δημοκρατία νεοναζιστική ταυτότητα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της, που έχει ήδη αποκαλυφθεί, θα γίνει απόλυτα σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει στις πράξεις τους τίποτα που να έχει σχέση με καθαρότητα και εντιμότητα. Το «φασίστες, αλλά έντιμοι» και το «καθαρά χέρια» που ισχυρίζονται ως άλλοθι θα αποδειχθούν απάτη και καθαρή διαστροφή. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από νεοναζιστές, ανήκουν στον υπόκοσμο όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά.

Ο εθνικισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι επικίνδυνη αρρώστια, λοιμώδης μάλιστα, απ’ την οποία κινδυνεύουν και το πολιτικό προσωπικό, και η κοινωνία.

Στο όνομα της ιδεολογίας τους δεν υιοθετούν απλώς ακραίες θέσεις, αλλά δρουν βίαια, εκκαθαριστικά με πρόσχημα την προστασία και την αγάπη προς την πατρίδα, ενώ στην ουσία διαστρέφουν και βάλλουν κάθε ηθική και δημοκρατική αρχή.

Είναι ντροπή και κρίμα για την Ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας η ύπαρξη και η δράση στον δημόσιο βίο αυτής της συμμορίας, που, όπως αποδείχτηκε, δρα στη δημόσια ζωή με μαφιόζικες πρακτικές. Ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη και δεν επιτρέπεται να τους αφήσουμε να μολύνουν το αίσθημα της αγάπης προς την πατρίδα. Μισάνθρωποι, πλημμυρισμένοι με μίσος για τους μετανάστες, τους ξένους και καθετί διαφορετικό. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη διάθεσή τους και πολλές φορές την οργανωμένη προσπάθειά τους να εισχωρήσουν κρυπτόμενοι σε ακροδεξιούς θύλακες στην αστυνομία, ακόμη και στον στρατό.

Είναι μέγα λάθος να τους αγνοούμε ως ακίνδυνους και γραφικούς, γιατί αυτό τους βολεύει.  Έχουν κατ’ επανάληψη ασκήσει ανεξέλεγκτη βία, έχουν υποκινήσει και διαπράξει εγκλήματα, με αποκορύφωμα τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη, κάτι που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την εφιαλτική εμπειρία του περάσματος των ανθρώπων αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων και από τη συμμετοχή τους στον δημόσιο βίο.  Άνθρωποι βίαιοι, που σε μια δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας πούλησαν τσαμπουκά σαν συμμορία, σαν κοινοί μπράβοι ακόμη κι από τα βουλευτικά έδρανα. Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τον τόπο μας, προσδοκούμε αυτή την κάθαρση. Θα είναι λύτρωση για την κοινωνία να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

* Ο Γιώργος Νταλάρας είναι μουσικός και ερμηνευτής

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια