Ένα νέο περιστατικό κοινωνικού κανιβαλισμού καταγγέλλει η Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη. Όπως ενημερώνει, είναι το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται στη γειτονιά του Γκύζη κατά εργαζόμενου-διανομέα.

“Οι γειτονιές πρέπει να αποτελέσουν για ντόπιους και μετανάστες πεδία συνεργασίας και πυρήνες κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και να μη γίνουν πεδία αλληλοφαγώματος”, σημειώνει η Πρωτοβουλία και προσθέτει: “Όσο η κρίση βαθαίνει, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι επισφαλείς θα αυξάνονται και τα προβλήματα επιβίωσης θα γιγαντώνονται . Ο λαός οφείλει με ψυχραιμία να εντοπίσει τον ταξικό του εχθρό και να στραφεί εναντίον του”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

Γκύζη: Δε θα περάσει ο κανιβαλισμός

Μετά από δεύτερο περιστατικό βίας σε εργαζόμενο στη γειτονιά η προκήρυξη αυτή μοιράζεται στις λαϊκές αγορές και πόρτα πόρτα. Η προηγούμενη ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://athens.indymedia.org/post/1608806/

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί στη γειτονιά μας δυο περιστατικά κοινωνικού κανιβαλισμού. Το πρώτο περιστατικό διαδραματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/11, στην οδό Λιακαταίων. Διανομέας-εργαζόμενος στο μαγαζί Πιάτσα Καλαμάκι της Kυψέλης έπεσε θύμα ληστείας από ομάδα περίπου 5 ατόμων που κρατούσαν μαχαίρια και κατσαβίδια. Τραυματίζοντας τον στο πόδι τού απέσπασαν το ποσό των 150 ευρώ και τα κλειδιά του δικύκλου του.

Το δεύτερο περιστατικό διαδραματίστηκε την Κυριακή 22/11, στην συμβολή των οδών Μεγαλουπόλεως και Βαρβάκη. Ένας διανομέας έπεσε εκ νέου θύμα ληστείας από ομάδα 5 ατόμων που ακολούθησαν παρόμοια τακτική. Τον περικύκλωσαν και τον απείλησαν με μαχαίρια και κατσαβίδια καταφέρνοντας να του αποσπάσουν ποσό κοντά στα 100 ευρώ.

Ο Κόβιντ-19 ανέδειξε όλες τις δομικές αντιφάσεις του καπιταλισμού, που οι θιασώτες του παλεύουν να κρύψουν εδώ και χρόνια κάτω από οικονομικούς δείκτες, τεχνοκρατικές αναλύσεις και success stories. Τα επακόλουθα της παρατεταμένης κρίσης του καπιταλισμού, η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία, εκφράστηκαν μέσα από την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων. Το οχτάωρο, η απεργία, η κυριακάτικη αργία βρέθηκαν στο στόχαστρο των αφεντικών, ενώ η φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων κομματιών του πληθυσμού γιγαντώθηκε μαζί με την ανεργία, την αποξένωση, την κατάθλιψη και τον κοινωνικό και ταξικό κανιβαλισμό. Χαρακτηριστικά περιστατικά κοινωνικού και ταξικού κανιβαλισμού είναι και τα παραπάνω.

Το Γκύζη είναι μια λαϊκή γειτονιά με πολλούς μετανάστες και χαμηλόμισθους εργαζόμενους που κάτω από το βάρος των απανωτών αντεργατικών πολιτικών έχουν πια γονατίσει. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για πολύ κόσμο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογα περιστατικά. Γι’ αυτό οι γειτονιές πρέπει να αποτελέσουν για ντόπιους και μετανάστες πεδία συνεργασίας και πυρήνες κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και να μη γίνουν πεδία αλληλοφαγώματος. Όσο η κρίση βαθαίνει, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι επισφαλείς θα αυξάνονται και τα προβλήματα επιβίωσης θα γιγαντώνονται . Ο λαός οφείλει με ψυχραιμία να εντοπίσει τον ταξικό του εχθρό και να στραφεί εναντίον του. Το ριζοσπαστικό κίνημα οφείλει να χτίσει αναχώματα αλληλοβοήθειας σε κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά, να παρέμβει με όλες του τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας και να οργανώσει την επίθεση από τα κάτω.

Ενάντια σε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού

Την κρίση να πληρώσουν οι πολιτικοί διαχειριστές της και τα αφεντικά

Η αγανάκτηση κι η ανέχεια του κόσμου να βρουν πολιτικό τρόπο έκφρασης ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκφραστές του

Οι γειτονιές να γίνουν πεδία ταξικής αλληλεγγύης κι όχι αλληλοφαγώματος

Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια