Θεέ φύλαγε την βασίλισσα/το φασιστικό καθεστώς/σας κάνανε ηλίθιους/δυνητικές βόμβες
Θεέ φύλαγε την βασίλισσα/δεν είναι καν ανθρώπινο ον/δεν υπάρχει μέλλον στο αγγλικό όνειρο
Θεέ σώσε την ιστορία/ ο θεός σώζει το χαζό καρναβάλι σας/θεέ δείξε έλεος όλα τα εγκλήματα πληρώνονται[..]
Όταν δεν υπάρχει μέλλον πως μπορεί να υπάρξει αμαρτία/είμαστε λουλούδια μες τα σκουπίδια/το δηλητήριο στην ανθρώπινη μηχανή σας/το μέλλον σας/
Θεέ σώσε την βασίλισσά μας/ το εννοούμε αγαπάμε την βασίλισσα μας.

Τραγουδούσαν το 1977 τέσσερις οργισμένοι νεαροί από τις εργατικές συνοικίες του Brixton θέλοντας να πούνε το δικό τους «Χρόνια Πολλά» στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν οι Sex Pistols και το τραγούδι με τίτλο God save the Queen-τίτλος εμπνευσμένος από τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας- κλόνιζε την τότε συντηρητική Αγγλία και τους καθώς πρέπει θεσμούς και παραδόσεις, παραδόσεις που είχαν μείνει αναλλοίωτες από περασμένες εποχές. Το τραγούδι στηλίτευε την μοναρχία που καλά κρατούσε και καλά κρατεί στην Αγγλία και έβαζε στόχο ιδιαίτερα την φιγούρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία οι Άγγλοι χαίρονται να τιμούν. Οι Sex Pistols ήταν τσαντισμένοι και δεν ήταν οι μόνοι, το τραγούδι ακουγόταν από τα χείλη πολλών νέων της εποχής. Η εποχή της αμφισβήτησης είχε αρχίσει αλλά φαίνεται ότι μάλλον τελείωσε κάπου μια δεκαετία αργότερα.

Το τραγούδι μου ήρθε στο νου καθώς αυτές τις μέρες η Βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα 60 χρόνια μοναρχία της και τα διεθνή πόσο μάλλον φαντάζομαι τα Βρετανικά μέσα κινούνται με ρυθμούς φρενίτιδας γύρω από αυτή τη φαρσοκωμωδία. Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης ασφυκτιούν από την λιτότητα, η ανεργία και η επισφάλεια χτυπάνε την πόρτα των εκατομμυρίων εργαζομένων ενώ εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι, και εκατομμύρια παιδιά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, η «Βασίλισσα» Ελισάβετ γιορτάζει!

Και όταν λέμε γιορτάζει μην φανταστείτε καμία τούρτα, αλλά 3μερο γιορτασμό με επιβλητικές παρελάσεις αμαξών και πλοίων, ιπποδρομίες, συναυλίες με τους πιο διάσημους καλλιτέχνες και άλλες υψηλές και διακεκριμένες εκδηλώσεις. Κυρίες με καπέλα και πανάκριβα φορέματα, άλογα, διακεκριμένοι καλλιτέχνες…Χλιδή ως εκεί που δεν πάει δηλαδή…κι όλα αυτά εν μέσω κρίσης και την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη περάσει μέτρα λιτότητας και περικοπών αρχίζοντας από την παιδεία!

Σε αντίθεση με το 1977 οι νέοι δεν φαίνεται να τσαντίζονται και τόσο με όλες αυτές τις βασιλικές γελοιότητες που μεταφράζονται σε πολλές αγγλικές λίρες από από την τσέπη των φορολογούμενων-λεφτά που θα μπορούσαν να πήγαιναν αλλού όπως στην παιδεία για παράδειγμα. Αντίθετα φαίνεται οι Άγγλοι έχουν σχεδόν εθιστεί από την εποχή της Νταϊάνας, και έχουν τέτοια εμμονή με την Βασιλική Οικογένεια που ασχολούνται μέχρι και με το βρακί τους! Φυσικά σε αυτό έχουν βοηθήσει τα ταμπλόιντ και η τηλεόραση αποπροσανατολίζοντας τους Βρετανούς από τα πραγματικά προβλήματα.

Βέβαια όση Βασιλική δόση κι αν ποτίζουν τον κόσμο πολλοί ακόμα σιγοτραγουδούν GOD SAVE THE QUEEN…

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X