Το κακό με τα ποσά που δαπανώνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για μεταγραφές παιχτών έχει παραγίνει. Πριν από λίγη ώρα επισημοποιήθηκε η μετακίνηση του Γκονσάλο Ιγουαϊν από την Νάπολι στην Γιουβέντους έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος αλλά η πικρή και εξοργιστική πραγματικότητα αυτού που ονομάζουμε modern football.

Πριν από περίπου 20 χρόνια η Μπαρτσελόνα έδινε 14,5 εκατομμύρια ευρώ για να σπάσει το τότε (1996) παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφών για να αποκτήσει τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο» από την Αϊντχόφεν. Τον κατά πολλούς κορυφαίο επιθετικό όλων των εποχών, ή των τελευταίων 20 χρόνων ή όπου τον κατατάσσει ο καθένας μας ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος.

Στη Βαρκελώνη έκατσε μόλις έναν χρόνο και το 1997 η Ίντερ έσπασε για χάρη του ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ, δίνοντας 24,5 εκατομμύρια για να τον φέρει στο Μιλάνο. Μετά από μερικές εξαιρετικές σεζόν και παρά τις δύο επεμβάσεις χιαστών στις οποίες υποβλήθηκε, το 2002 η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε άλλα 46 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Εκεί έκατσε ως το 2007 όταν και παραχωρήθηκε με ένα ποσό κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ στην Μίλαν.

Με λίγα λόγια, ο Ρονάλντο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καριέρας του στοίχισε 93 εκατομμύρια ευρώ περίπου όσο και ο Ιγουαϊν στην Γιουβέντους. Ένας παίχτης που κατέκτησε δύο Μουντιάλ και ισάριθμες Χρυσές Μπάλες και αμέτρητα γκολ σε όποια ομάδα κι αν πέρασε επί πάρα πολλά συνεχόμενα χρόνια (όσο ήταν υγιής), στοίχισε το ίδιο με τον Αργεντινό που κατά κάποιο τρόπο έχει στερήσει από την εθνική του ομάδα τρία τρόπαια τα τελευταία χρόνια (2 Copa America και ένα Mundial) και έκανε μια εκπληκτική σεζόν, πέρσι με τη Νάπολι πετυχαίνοντας 36 γκολ (ρεκόρ στην Serie A) σε 35 ματς πρωταθλήματος.

Συνολικά ο Ιγουαϊν πέτυχε 71 γκολ στο πρωτάθλημα σε 3 χρόνια (36-18-17) και στοίχισε 90 εκατομμύρια ευρώ στη Γιουβέντους. Αν κάνεις την διαίρεση, βγαίνει 1,26 εκατομμύρια ευρώ ανά γκολ. Μπορεί στο Τορίνο να πετύχει ακόμα περισσότερα με τόσο καλούς συμπαίχτες (αν και πολύ αμφιβάλλω), αλλά αυτό δεν θα τον κάνει καλύτερο από τον Ρονάλντο ή από οποιονδήποτε παίχτη ξεπέρασε με το ρεκόρ μεταγραφής του. Αύριο μπορεί να είναι ο Πογκμπά το ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία με 120 ή δεν ξέρει κανείς με πόσα εκατομμύρια.

Το θέμα δεν είναι αυτό. Είναι το ότι πρέπει να μπει κάποιο ταβάνι στα ποσά που δίνονται για μεταγραφές παιχτών. Για να συνεχίσουν τα ρεκόρ να ανεβαίνουν με τέτοιους ρυθμούς, αναγκαστικά τα εισιτήρια (και όχι μόνο) θα πρέπει να ακριβύνουν ακόμα περισσότερο, την ώρα που ειδικότερα στην Αγγλία, οι τιμές είναι ήδη απλησίαστες για μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Πρέπει οι ομάδες να αφήσουν τον κόσμο να απολαύσει αυτό που αγαπάει τόσο πολύ, ειδικά τώρα που όλοι μας περνάμε δύσκολα και περιμένουμε μια Κυριακή για να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας. Έστω για αυτά τα 90 λεπτά της ζωής μας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts