Οι Group PάrΩdy είναι μια παρέα μουσικών που συν-δημιουργούν και συνδιαμορφώνουν νότες και τραγούδια με folk-rock ήχο. Προσωπικά γνωρίζω από τη Μυτιλήνη δυο εξ αυτών των Παναγιώτη Σκουλά και τον Αντώνη Αυγουλλά από τα (φοιτητικά και όχι μόνο) μουσικά στέκια της πόλης όταν ήταν ακόμα μέλη των Group Therapy (που ουσιαστικά τα μισά μέλη μετά έφτιαξαν τους Salia Balia  και οι υπόλοιποι τους Group PάrΩdy).

Με ήχο που κινείται στα μονοπάτια του έντεχνου-ροκ, με παραδοσιακές καταβολές, στίχους ευαίσθητους αλλά και ανήσυχους και δυνατές ενορχηστρώσεις, η μπάντα έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας.

Από το Σεπτέμβριο του 2013, εμφανίζονται σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά καθώς επίσης επιλεγμένες διασκευές από το χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (Σ. Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Χαΐνηδων, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Πασχαλίδη, Ορ. Περίδη, Π. Σιδηρόπουλου, Γ. Αγγελάκα, Δ. Μούτση κ.α.) και της παράδοσης. Τον Νοέμβρη του 2015, κυκλοφορεί από την “Σείστρον” ο πρώτος τους προσωπικός δίσκος με τίτλο “Παράξενοι Καιροί” του οποίου την επιμέλεια κατείχε ο Δημήτρης Μητσοτάκης(Ενδελέχεια).

Με τη νέα τους (ανα)σύνθεση και πιο ηλεκτρικό ήχο επικοινωνούν τα καινούργια τους τραγούδια από το ψηφιακό EP με τίτλο «Σε λίγο ξημερώνει». Και σε αυτή τη δουλειά στο τιμόνι της παραγωγής συναντάμε και πάλι τον Δημήτρη Μητσοτάκη όπου τους έδωσε και τρεις δικούς του στίχους.

Οι Group PάrΩdy, παράλληλα με την κυκλοφορία των νέων τους τραγουδιών, εμφανίζονται την Τετάρτη 17 Απριλίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Από το ρεπερτόριο τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια άλλων τραγουδοποιών, «πειραγμένα» παραδοσιακά καθώς και τα τραγούδια από τη πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Παράξενοι καιροί».

Οι Group PάrΩdy είναι οι Παναγιώτης Σκουλάς (λαούτο, τραγούδι), Αντώνης Αυγουλλάς (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Άλκης Δήμος (μπάσο) και Σωτήρης Μαυρονάσιος (τύμπανα). Η αφεντιά μου συνάντησε τον Παναγιώτη Σκουλά για μια κουβέντα εφ όλης της ύλης για λογαριασμό του 3pointmagazine…

Πότε δημιουργήθηκε το σχήμα των Group Parody και τι στάθηκε ως αφορμή για αυτό;

Η ιδέα για την δημιουργία της μπάντας ουσιαστικά γεννήθηκε κάπου στο 2013. Αφορμή ήταν η μουσική μας επανασύνδεση με τον Αντώνη Αυγουλλά, όπου ως φοιτητές είχαμε δημιουργήσει στη Μυτιλήνη μία μπάντα διασκευών. Έτσι, όταν εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα και πάλι αποφασίσαμε τη δημιουργία των Group PάrΩdy ώστε να δουλέψουμε πάνω σε δικές μας ιδέες.

Το όνομα του συγκροτήματος είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα έλεγα ότι είναι κόντρα στο ύφος της μουσικής σας. Τι συμβολίζει;

Ουσιαστικά θέλαμε να καυτηριάσουμε την σοβαροφάνεια που υπάρχει εν πολλοίς στο χώρο. Από την άλλη αποτελεί και ένα εσωτερικό αστείο, καθώς η μπάντα που είχαμε στη Μυτιλήνη ονομαζόταν Group Therapy και αφού δεν «θεραπευτήκαμε» το ρίξαμε στην παρωδία.

Θυμάσαι τη πρώτη συναυλία που δώσατε;

Πρώτη φορά που παίξαμε ως Group PάrΩdy ήταν το 2014, αν θυμάμαι καλά. Ήταν μια συμμετοχή σε μία συναυλία μαζί με τον Δημήτρη Πουλικάκο και τον Γιώργο Μάγκα.

Ποιες θεωρείς ως μουσικές επιρροές/αναφορές του γκρουπ; Από την άλλη Παναγιώτη εσύ τι μουσική ακούς;

Οι επιρροές μας είναι πολλές και διαφορετικές. Κυρίως όμως έχουν να κάνουν με τις λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές ανά τον κόσμο. Αυτό επί της ουσίας θέλουμε βγαίνει και μέσω των δημιουργιών μας, μία μίξη οργάνων παραδοσιακών και ηλεκτρικών. Προσωπικά ακούω όλες εκείνες τις μουσικές που μπορούν να μου διακινήσουν συναισθήματα.

Το λαούτο ως όργανο πως μπήκε στη ζωή σου;

Νομίζω ήταν μοιραίο να ασχοληθώ με το λαούτο. Ο πατέρας μου είναι ένας από τους πολύ αναγνωρίσιμους τραγουδιστές και λαουτιέρηδες της κρητικής μουσικής. Επομένως, τα παραδοσιακά όργανα υπήρχαν συνεχώς στην καθημερινότητα. Από την άλλη, βρήκα στο λαούτο το ηχόχρωμα που μπορεί να αποδώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο μουσικές πέραν των αυστηρά παραδοσιακών.

Επιστρέψατε πρόσφατα στη δισκογραφία με ένα ψηφιακό άλμπουμ με καινούργιες συνθέσεις. Μίλησε μου για αυτό.

Κυκλοφορήσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη ένα ψηφιακό EP, με τίτλο «Σε λίγο ξημερώνει». Περιλαμβάνει πέντε νέα τραγούδια τα οποία μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τον ήχο που θέλουμε πια να έχουμε ως μπάντα. Ο στίχος είναι άμεσος είτε είναι εσωτερικός είτε κοινωνικός. Και σε αυτή τη δουλειά την επιμέλεια της παραγωγής ανέλαβε ο Δημήτρης Μητσοτάκης όπου μας έδωσε και τρεις δικούς του στίχους. Τους άλλους δύο στίχους υπογράφουν η Βασιλική Λαμπίρη και η Μαρίτα Αλιμήση. Τη μουσική στους στίχους της Μαρίτας έχει βάλει ο φίλος-τραγουδοποιός Νίκος Ζουρνής και στο τραγούδι αυτό συμμετέχει η Νατάσα Καμπαστάνα.

Σε αντίθεση με τα live σας δισκογραφικά αποφεύγετε τις διασκευές κυκλοφορώντας αποκλειστικά καινούργιο και πρωτότυπο υλικό. Το ύφος της μπάντας έχει να κάνει και με την παραδοσιακή μουσική εμπλουτίζοντας την όμως με νέα στοιχεία και μπλέκοντας την με άλλα είδη όπως την ροκ. Αυτό το φανερώνει και η ενορχήστρωση και η σύνθεση της μπάντας που από τη μια υπάρχουν τα ηλεκτρικά όργανα από την άλλη τα ακουστικά. Έτσι τελικά προχωράει και εξελίσσεται αυτό που λέμε παράδοση; Συνυπολογίζοντας το καινούργιο υλικό και τη διαφορετική προσέγγιση στη μουσική;

Ίσως αυτή να είναι η εξέλιξη, ποιος ξέρει; Κάτι παραλαμβάνεις και το φέρνεις στα μέτρα σου και την αισθητική σου. Στηριζόμαστε για να δημιουργήσουμε στη λαϊκή παράδοση. Είναι κομμάτι μας , άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό που πρεσβεύουμε μουσικά. Δεν την αναπαράγουμε πιστά, αντλούμε όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκουμε ενδιαφέροντα για να δημιουργήσουμε τον ήχο μας.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου άλμπουμ;

Διαφορές υπάρχουν σίγουρα. Είναι καταγραφή διαφορετικής στιγμής η πρώτη και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά. Σίγουρα είναι πιο κοντά στον ήχο που θέλουμε να έχουμε ως μπάντα. Η στιχουργική θεματολογία πάντως δεν διαφέρει.

Κυκλοφορήσατε το πρώτο σας άλμπουμ σε φυσική μορφή εντούτοις τη δεύτερη δουλειά σας τη βρίσκουμε μόνο ψηφιακά. Σας απασχολεί το format μιας έκδοσης;

Στην παρούσα φάση θεωρήσαμε ότι ο αριθμός των τραγουδιών, αλλά και εν γένει η κατάσταση στη δισκογραφία δεν ευνοούν την κυκλοφορία ενός φυσικού format. Στόχος μας είναι να επικοινωνούμε τα τραγούδια μας ανεξάρτητα από το τι μορφή θα έχει η έκδοση. Πάντως σκεφτόμαστε η επόμενη δουλειά να κυκλοφορήσει σε βινύλιο καθαρά για δικούς μας συναισθηματικούς λόγους.

Ζούμε σε μια εποχή που όχι απλά είναι προπύργιο του φασισμού, η άνοδος του πιο έντονη από ποτέ. Οφείλουν οι τραγουδοποιοί να παίρνουν θέση, είτε με τα πολιτικά τραγούδια είτε κατεβαίνοντας στο δρόμο, στις πορείες;

Γνώμη μας είναι ότι αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι έχουν βήμα να παίρνουν θέση, είτε μέσα από τα τραγούδια τους είτε με τη στάση τους. Η παρατεταμένη «αφωνία» συνέβαλε σε αυτό που ζούμε σήμερα.

Μπορεί ένας δημιουργός σήμερα να ζήσει αποκλειστικά από την τέχνη του;

Ούτε για αστείο. Αντιθέτως είμαστε αποκλειστικοί χρηματοδότες της δουλειάς μας και ουσιαστικά καλούμαστε να ασχολούμαστε με άλλες εργασίες προκειμένου να μπορούμε καλύψουμε τα έξοδα που προκύπτουν για την ηχογράφηση, έκδοση και προώθηση του υλικού μας.

Ποια η σχέση σας με τα social media; Έχει επαναπροσδιορίσει και έχει καθορίσει το διαδίκτυο πλέον τον τρόπο προσέγγισης και ακρόασης ενός τραγουδιού πόσο μάλλον ενός μουσικού άλμπουμ.

Τα social media είναι πλέον αναγκαίο κακό, αλλά αποτελούν και μια ψευδαίσθηση ότι μπορείς να επικοινωνήσεις τη δουλειά σου. Επί της ουσίας, είναι τέτοιος ο όγκος της καθημερινής πληροφορίας, που καθετί νέο κυκλοφορεί και δεν έχει επιπλέον στήριξη, χάνεται. Επιπλέον, χάνεται και η συνοχή ενός άλμπουμ όταν ακούγονται μεμονωμένα τα τραγούδια. Γενικά όμως, είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της μουσικής μέσω του διαδικτύου.

Την Τετάρτη 17 Απρίλη θα εμφανιστείτε στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Μίλησε μου για αυτό το live.

Θα εμφανιστούμε για πρώτη φορά στη Σφίγγα και θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια μας και από τις δυο δισκογραφικές δουλειές μας, τραγούδια αγαπημένων μας τραγουδοποιών και «πειραγμένα» παραδοσιακά.

Tα επόμενα σχέδια σας;

Προς  το παρόν θέλουμε να επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα τραγούδια μας τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια και από το προσεχές φθινόπωρο να ασχοληθούμε με την ηχογράφηση των καινούριων μας τραγουδιών.

Official links

https://www.facebook.com/groupparody/

https://www.youtube.com/channel/UC_yNFzm9-6H2sq7wx0fdkxg

 

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα των Group PάrΩdy στο facebook.

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια